Polityka :)

Dyskusje o wszystkim, m.in. radiu, internecie i prasie.

Moderator: Łukasz

salladyn
Stały bywalec
Stały bywalec

polityka

Post autor: salladyn »

terraX pisze:
KACZOR za onetem pisze:Polska rodzina potrzebuje wsparcia - powiedziaÂł prezes PiS JarosÂław KaczyĂąski. ZaznaczyÂł teÂż, Âże sytuacja rodzin nie sprzyja dzietnoÂści. Dlatego - zaznaczyÂł - PiS proponuje wydÂłuÂżenie urlopĂłw macierzyĂąskich.
To jest chyba jakiÂś okrutny Âżarcik, on rodziny nie ma to nie wie o co biega w tej kwestii... Bo z jego wypowiedzi moÂżna zrozumieĂŚ tyle, Âże matki nie rodzÂą, bo nie majÂą macierzyĂąskiego tylke ile by chciaÂły. Wystarczy zwiĂŞkszyĂŚ urlop i zacznie siĂŞ rodziĂŚ wiĂŞcej dzieci... no moÂże to i jakieÂś wyjÂście jest, 1000zl becikowego szybko skoĂączy i mama bĂŞdzie miaÂła wiĂŞcej czasu na chodzenie po Âśmietnikach i szukanie jedzenia.
Dok³adnie tak.Szkoda ¿e ju¿ nie wpad³ na pomys³ jak ukruciÌ falê zwolnieù z firm,matek które posz³y na urlop macierzyùski a potem wróci³y do pracy na kilka dni,do wypowiedzenia umowy z nimi.Nie zauwa¿y³ albo nie chcia³ zauwa¿yÌ ¿e firmy w ten sposób karc¹ kobiety które "oœmieli³y" siê zajœÌ w ci¹¿e b¹dŸ ,o zgrozo,pójœÌ na urlop macierzyùski. :evil: :mad: :x
Płyńcież Rodacy do Narodu swego ! Płyńcież wy do Narodu Waszego św. chyba przeklętego. Płyńcież wy do Stwora tegoż Św.Ciemnego,co od wieków zdycha,a zdechnąć nie może!
TVN_FAN
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: TVN_FAN »

Super Ekspress pisze: RozÂłam w polskim koÂściele
Czy biskupi podporzÂądkujÂą sobie o. Rydzyka?
"KwestiÂą" Radia Maryja zajmie siĂŞ w ostatnim dniu stycznia Konferencja Episkopatu Polski. Prosi o to polskich biskupĂłw papieÂż Benedykt XVI.

- Okazj¹ do rozwi¹zania problemu bêdzie 15-lecie Radia Maryja. Jednak, trzeba otwarcia ze strony Radia Maryja, a konkretnie ze strony o. Rydzyka - mówi nam bp Piotr Libera. - Trzeba Bo¿ej, koœcielnej i pasterskiej m¹droœci, by oddzieliÌ ziarno od plew, by niczego nie zepsuÌ, a w¹tki pozytywne rozwin¹Ì. Podczas styczniowego zebrania plenarnego KEP zostan¹ rozwa¿one za i przeciw w poszukiwaniu z³otego œrodka - zapowiada bp Libera.

ObĂłz toruĂąski
- Ja siê ojca Rydzyka bojê. Nie poradzi³ sobie z nim Jan Pawe³ II, trudno uwierzyÌ, ¿eby poradzi³ sobie Benedykt XVI - twierdzi tymczasem prof. W³adys³aw Stró¿ewski, znakomity filozof. - Roz³am w episkopacie jest ju¿ faktem! WiêkszoœÌ popiera Radio Maryja, bo "moherowymi beretami" ³atwo manipulowaÌ. Ale na szczêœcie s¹ te¿ biskupi przeciwni tej polityce - mówi prof. Stró¿ewski.

Po tym jak politycy PiS mocno przytulili siĂŞ do o. Tadeusza Rydzyka, zaczĂŞto gÂłoÂśno mĂłwiĂŚ o koÂścielnym "obozie toruĂąskim" wspierajÂącym partiĂŞ KaczyĂąskiego. W radiu i Telewizji Trwam regularnie pojawiajÂą siĂŞ premier i ministrowie.

Za ambicje polityczne ojca Rydzyka Koœció³ mo¿e zap³aciÌ wysok¹ cenê.

- Jeszcze nigdy nie by³o a¿ tak otwartego wykorzystywania religii do wspierania partii - twierdzi Stró¿ewski. - S³owo ma wielk¹ si³ê ra¿enia, a poplecznicy Rydzyka œlepo przyjmuj¹ to, co us³ysz¹ w radiu. Lada dzieù dojdzie do zgrzytu miêdzy oficjaln¹ nauk¹ Koœcio³a a prywatn¹ nauk¹ rozg³oœni - diagnozuje.

Koœció³ jednocz¹ prawdy wiary
Bp Tadeusz Pieronek daleki jest od wizji rozÂłamu w KoÂściele.

- Jest problem - to rzecz jasna, ale Koœció³ przetrwa³ gorsze nawa³nice, a z ka¿dej wychodzi³ silniejszy. Zaanga¿owanie w politykê nie jest celem Koœcio³a, có¿ zrobiÌ, jeœli nie wszyscy duchowni chc¹ o tym pamiêtaÌ - wzrusza ramionami.

Tomasz Terlikowski,publicysta katolicki, dodaje: - Otwarte wkroczenie w obszar polityki przez obĂłz toruĂąski jest faktem. Przedstawianie poglÂądĂłw politycznych jako jedynie sÂłusznych poglÂądĂłw polskiego katolicyzmu nie jest dobre dla KoÂścioÂła, a to ma miejsce u Rydzyka - dodaje.Nie przewiduje jednak rozlamu.

ObĂłz Âłagiewnicki?
Po przeciwnej stronie obozu toruùskiego stoi Koœció³ skupiony wokó³ abp. Stanis³awa Dziwisza.

Metropolita Krakowa jest przekonany, ¿e chrzeœcijaùskie partie nie powinny byÌ zostawione przez Koœció³ bez pomocy, ale mówi, ¿e w ¿adnym razie nie chodzi o bezpoœredni wp³yw Koœcio³a na politykê, a jedynie o upowszechnianie wartoœci chrzeœcijaùskich.

- Ewangelia twardo oddziela porzÂądek polityczny od religijnego. Oddajcie Bogu co boskie, a cesarzowi co cesarskie - radzi abp Dziwisz.

Co grozi ojcu dyrektorowi?
Biskupi mog¹ siê odci¹Ì od rozg³oœni i og³osiÌ, ¿e treœci g³oszone przez Radio i TV Trwam s¹ niezgodne z nauk¹ Koœcio³a. Usuniêcie ks. Rydzyka jest niemo¿liwe, bowiem jako zakonnik odpowiada wy³¹cznie przed prowincja³em redemptorystów, który ma wielkie zaufanie do ojca Tadeusza.

ObĂłz Âłagiewnicki
Abp Stanis³aw Dziwisz oraz m.in. biskupi: Piotr Libera, Zygmunt Zimowski, Jan Zaj¹c. To Koœció³ Powszechny otwarty i chêtny do dialogu, potrafi¹cy przyznaÌ siê do b³êdów, nieunikaj¹cy konfrontacji z przeciwnikiem, ale przyznaj¹cy, ¿e istnieje wieloœÌ dróg do Prawdy.

Biskupi popierajÂący Dziwisza
bp Piotr Libera

bp Zygmunt Zimowski

bp Jan ZajÂąc

abp JĂłzef ÂŻyciĂąski

abp Tadeusz GocÂłowski

ObĂłz toruĂąski
O. Tadeusz Rydzyk oraz biskupi, np.: Józef Zawitkowski, Ignacy Dec, Stanis³aw Napiera³a. Si³¹ jest ponad 3 mln s³uchaczy rozg³oœni. O.Rydzyk prezentuje Koœció³ zamkniêty, szukaj¹cy wrogów, ogarniêty mani¹ przeœladowcz¹, kszta³tuj¹cy w³asn¹ wizjê œwiata, mieszaj¹cy politykê i religiê.

Biskupi popierajÂący Rydzyka
bp JĂłzef Zawitkowski

bp Ignacy Dec

bp StanisÂław NapieraÂła

bp Edmund Piszcz

bp StanisÂław Stefanek
No to mamy wojnĂŞ :mrgreen:

O.Dyrektor kontra Arcybiskup Dziwisz. Przynajmniej ja nie mam w¹tpliwoœci, kogo poprzeÌ w tym sporze, który napewno nie wp³ywa na jednoœÌ polskiego koœcio³a. Jednak gratulacje i wyrazy uznania dla wszystkich tych, którzy wreszcie odwa¿yli siê naruszyÌ nietykalnoœÌ RM i TV TRWAM.
kamuii
Fan Forum
Fan Forum

Post autor: kamuii »

dziwi mnie tylko brak zdecydowania bp. Pieronka w tym spoze :/
Mam nadzieje ze w koĂącu zeobiÂą spokuj z tym radiem. PapieÂż nasza nadziejÂą Redeptorysci musza go sÂłuchaĂŚ :]
Android <3
terraX
Bywalec
Bywalec

Post autor: terraX »

MoÂże nowy papieÂż bĂŞdzie bardziej skuteczny w rozprawieniu siĂŞ z RM, wydaje mi siĂŞ, Âże naszemu byÂło..hmmm jakoÂś niezrĂŞcznie tĂŞ sprawĂŞ zaÂłatwiĂŚ w sposĂłb zdecydowany. Dlatego liczĂŞ na Benedykta :lol:
"Ten, kto się śmieje ostatni, przeważnie nie ma jednego zęba na przedzie" :)
salladyn
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: salladyn »

kamuii pisze: Mam nadziejĂŞ Âże w koĂącu zrobiÂą spokuj z tym radiem...
Mi by wystarczyÂło gdyby straciÂło status nadawcy spoÂłecznego i byÂło gnĂŞbione za kaÂżdy przejaw antysemityzmu,ksenofobii i rasizmu ,ale jak PIS miaÂłby ukaraĂŚ Radyjko Maryja ktĂłre mu pomogÂło w wyborach :evil:
Płyńcież Rodacy do Narodu swego ! Płyńcież wy do Narodu Waszego św. chyba przeklętego. Płyńcież wy do Stwora tegoż Św.Ciemnego,co od wieków zdycha,a zdechnąć nie może!
terraX
Bywalec
Bywalec

salladyn pisze:Mi by wystarczyÂło gdyby straciÂło status nadawcy spoÂłecznego i byÂło gnĂŞbione za kaÂżdy przejaw antysemityzmu,ksenofobii i rasizmu ,ale jak PIS miaÂłby ukaraĂŚ Radyjko Maryja ktĂłre mu pomogÂło w wyborach :evil:
StraciĂŚ koncesjĂŞ nie tak Âłatwo, w przypadku RM jest to praktycznie niemoÂżliwe, wczeÂśniej w tym wÂątku gdzieÂś o tym pisaÂłam.
Koœció³ powinien siê bardziej tym zainteresowaÌ, RM to wielki problem koœcio³a.
Jeœli koœció³ bêdzie milczeÌ, a w episkopacie dalej bêd¹ istnia³y podzia³y to na rozprawienie siê z RM nie ma szans... :?
kamuii
Fan Forum
Fan Forum

Post autor: kamuii »

MiaÂłam juz wÂłasciwie tego nie pisaĂŚ ale zrobiĂŞ ostatni wyjÂątek :]

zobaczcie co znalazÂł jeden z userĂłw mojego forum :/
LISTA ¯YDÓW I MASONÓW

na tej liscie mozesz sprawdziĂŚ czy jesteÂś prawdziwym polakiem :/
dawno czegoÂś tak obrzydliwego nie widziaÂłam. Ale i uÂśmiaÂłam siĂŞ bo mozna siĂŞ nie uÂśmiac widzac na tej liÂście
- ÂŁukasz Grass - (dywersant, od 2 stycznia 2005 prezenter TVN24. Prowadzi serwisy informacyjne, Magazyn 24 Godziny i CaÂły ten Âświat.)
Jest na tej liÂście caÂła masa znanych ludzi inne hiciory to
- W³adys³aw Frasyniuk - Rotenschwanz - (polonofob, dywersant, pseudo-opozycjonista, komunista, libertyn, bydle i szuja; uczestnik obrad "Okr¹g³ego Sto³u"; od 2001 przewodnicz¹cy Unii Wolnoœci , od 2005 za³o¿yciel, jeden z liderów (razem z Jerzym Hausnerem i Tadeuszem Mazowieckim) i przewodnicz¹cy Partii Demokratycznej. Wspó³w³aœciciel FF "Fracht" sp. z o. o.)
- BronisÂław Geremek - Berele Lewartow - (polonofob, dywersant, nienawidzÂący Polski i PolakĂłw, mason, profan, minister MSZ w PRLu, faworyt okresu stalinowskiego i stalinowiec, w PRL naleÂżaÂł do betonu partyjnego, chwalca sowieckiego ustroju i Stalina, arcy-bydle i szuja;
- Aleksander Kwaœniewski - Izaak Stoltzman - (polonofob, agent SB - TW pseudonim "Alek", agent sowiecki KGB pseudonim "Kat", mason; przewodnicz¹cy Rady Uczelnianej Socjalistycznego Zwi¹zku Studentów Polskich (SZSP) w latach 1976 - 1977, póŸniej wiceprzewodnicz¹cy Zarz¹du Wojewódzkiego w Gdaùsku (1977 - 1979) i cz³onek w³adz naczelnych SZSP (1977 - 1982). Zajmowa³ siê dziennikarstwem. By³ redaktorem naczelnym tygodnika studenckiego "Itd" od listopada 1981 do lutego 1984 roku, nastêpnie redaktorem naczelnym dziennika "Sztandar M³odych".

By³ cz³onkiem Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej (PZPR) od 1977 roku a¿ do jej rozwi¹zania w 1990. Pe³ni³ funkcjê ministra ds. m³odzie¿y, cz³onka Rady Ministrów w rz¹dzie Zbigniewa Messnera w latach 1985 - 1987, nastêpnie Przewodnicz¹cego Komitetu M³odzie¿y i Kultury Fizycznej (do czerwca 1990). W rz¹dzie Mieczys³awa F. Rakowskiego by³ cz³onkiem Prezydium Rz¹du i przewodnicz¹cym Komitetu Spo³eczno - Politycznego Rady Ministrów od paŸdziernika 1988 do wrzeœnia 1989. By³ równie¿ uczestnikiem obrad "Okr¹g³ego Sto³u" od lutego do kwietnia 1989 roku, gdzie by³, wraz z Tadeuszem Mazowieckim i Romualdem Sosnowskim, wspó³przewodnicz¹cym zespo³u do spraw pluralizmu zwi¹zkowego. W latach 1988 - 1991 pe³ni³ funkcjê prezesa Polskiego Komitetu Olimpijskiego.

Po rozwi¹zaniu PZPR w 1990 roku, wraz z Leszkiem Millerem zosta³ wspó³twórc¹ Socjaldemokracji Rzeczypospolitej Polskiej (styczeù - luty 1990), której by³ przewodnicz¹cym do grudnia 1995 r. Nastêpnie by³ wspó³organizatorem Sojuszu Lewicy Demokratycznej (SLD) w 1991 roku. Od 23 grudnia 1995 roku jako Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej.

syn zwyrodniaÂłego zbrodniarza i kata NKWD i UB ZdzisÂława Stoltzmana - po wojnie zmieniÂł nazwisko na 'polskie' - KwaÂśniewski =>> po wiĂŞcej informacji na temat prezydenta 'polskiej' Âżydokomuny odsyÂłamy =>> http://www.polonica.net/kwasniewski_stoltzman.htm)

- Jolanta Kwaœniewska - Konty-Kohn - (córka p³k. Konty - oficera Informacji Wojskowej, podejrzanego o zbrodnicz¹ dzia³alnoœÌ w wojsku w okresie stalinowskim; za³o¿ycielka i prezes instytucji charytatywnej "Porozumienie bez barier", darczyùcami tej fundacji s¹ m.in. PKN Orlen, Kulczyk Holding, Fundacja Warta, PTK Centertel, Grupa ¯ywiec, Winthertur, Fundacja Banku Zachodniego WBK, Bartimpex i L'Oreal Poland, oraz zachodnie organizacje masoùskie)
Android <3
terraX
Bywalec
Bywalec

Ale ktoÂś kreciÂą robotĂŞ wykonaÂł :evil2: Na szczĂŞÂście u nas nie brakuje takich co to lubiÂą pod innymi ryĂŚ.

Nawet Brzechwie siĂŞ dostaÂło ROTFL
No i jako Moryc Szpigelbaum figuruje tam Pan W. :lol:
Monster

Post autor: Monster »

Dziœ rano w RadiuZET podano numer Gadu-Gadu... Lecha Wa³êsy! Oczywiœcie Pan Lech te¿ wypowiada³ siê na temat komunikatora. (..tylko kiedy bêdzie dostêpny? :P )
Awatar użytkownika
Bartek
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: Bartek »

juz o tym slyszlalem, moj brat ma ten numer, i z jego obserwacji wyszlo, ze juz pare razy byl dostepny :P
TVN_FAN
Stały bywalec
Stały bywalec

Bartek pisze:juz o tym slyszlalem, moj brat ma ten numer, i z jego obserwacji wyszlo, ze juz pare razy byl dostepny :P
ja teÂż ten numer mam i przychylam siĂŞ do stwierdzenia, Âże parĂŞ razy juÂż byÂł dostĂŞpny.

No ale ja chciaÂłem o innej sprawie. Jakie jest Wasze zdanie o tym co obecnie dzieje siĂŞ w naszym ukochanym Sejmie ?? Jak zapatrujecie siĂŞ na walkĂŞ PIS - Reszta Sejmu ??

Jak dla mnie to kpina. Kpina z Polski, kpina z demokracji, kpina z tak szumnie zapowiadanej IV RP !!

Tyle ja mam do powiedzenia.

I na 100% - jeÂżeli dojdzie do wczeÂśniejszych wyborĂłw (terraX juÂż taki pewny co do nowego rozdania nie jestem) - ja gÂłosowaĂŚ nie pĂłjdĂŞ.

Mam gdzieÂś takÂą wÂładzĂŞ... :roll:
ZIMA
pawell
Fanatyk :)

Post autor: pawell »

TVN_FAN pisze:
Bartek pisze:juz o tym slyszlalem, moj brat ma ten numer, i z jego obserwacji wyszlo, ze juz pare razy byl dostepny :P
ja teÂż ten numer mam i przychylam siĂŞ do stwierdzenia, Âże parĂŞ razy juÂż byÂł dostĂŞpny.
No i co ?? zagadaÂłeÂś do b. prezydenta ?? :lol: :lol: :lol: :evil2: :wink: :D
Ja się wcale nie chwalę, ja po prostu MAM TALENT! :D
TVN_FAN
Stały bywalec
Stały bywalec

pawell pisze:No i co ?? zagadaÂłeÂś do b. prezydenta ?? :lol: :lol: :lol: :evil2: :wink: :D
JakoÂś nie :wink: ChoĂŚ wÂłasnie przed momentem byÂł dostĂŞpny.

------------------------------------------------------------------------------

No i jak podaÂło TVN24 dogadali siĂŞ w Sejmie. Niespodziewanie ( ?? ?? ?? ) MarszaÂłek Jurek ustÂąpiÂł i II czytanie w sobotĂŞ a gÂłosowanie nad budÂżetem na chwilĂŞ obecnÂą 24.01.

I czyÂż to nie jest Âśmieszne ?? CzyÂż nagle MarszaÂłek Jurek sam ustÂąpiÂł, czy dostaÂł polecenie z tzw. gĂłry (to pytanie w grumcie rzeczy retoryczne !! ) 8) ??
ZIMA
pawell

Post autor: pawell »

TVN_FAN pisze:No i jak podaÂło TVN24 dogadali siĂŞ w Sejmie. Niespodziewanie ( ?? ?? ?? ) MarszaÂłek Jurek ustÂąpiÂł i II czytanie w sobotĂŞ a gÂłosowanie nad budÂżetem na chwilĂŞ obecnÂą 24.01.

I czyÂż to nie jest Âśmieszne ?? CzyÂż nagle MarszaÂłek Jurek sam ustÂąpiÂł, czy dostaÂł polecenie z tzw. gĂłry (to pytanie w grumcie rzeczy retoryczne !! ) 8) ??
Eh szkoda gadaĂŚ... :? I jestem pewnien Âże Marek Jurek dostaÂł polecenie z gĂłry... Innej opcji nie ma... :?
Ja się wcale nie chwalę, ja po prostu MAM TALENT! :D
terraX
Bywalec
Bywalec

Zniesmaczona? JuÂż nie...
WÂściekÂła? JuÂż teÂż nie...
Oszukana? Wcale....

A jednak to skandal co siĂŞ dzieje. PIS w ogĂłle nie potrafi rzÂądziĂŚ. WÂłaÂśnie tak wyobraÂżaÂłam sobie rzÂądzenie w wykonaniu Samoobrony, a tymczasem niespodzianka, Âże to wÂłaÂśnie PIS. :?
ODPOWIEDZ