Program ma jednÂą jedynÂą wadĂŞ, mianowicie wbrew nazwie nie jest kanaÂłem pogodowym.
SÂłowem o pogodzie jest tam nie wiele ....
Bo czy informacje w postaci rysunkĂłw chmurek, sÂłoneczka, deszczu i wykazu temperatur moÂżna nazwaĂŚ informacjÂą o pogodzie ?
W kanale informacyjnym, o ile widzowie nie sÂą wymagajÂący, pewnie tak, ale w programie ktĂłry zwie siĂŞ 'Meteo' zdecydowanie NIE.
Bo rysunki chmurek i s³oneczka s¹ ju¿ interpretacj¹ jakiegoœ meteorologa, a ja spodziewa³ bym siê informacji Ÿród³owej. Jakiegoœ animowanego zdjêcia satelitarnego, zmian ciœnienia, prognozowanej tendencji zmian, oraz profesjonalny komentarz synoptyka. Powiedzmy taki, jaki podawany jest np. dla marynarzy. Przecie¿ ka¿dy kto siê na tym zna sam sobie mo¿e wyprognozowaÌ pogodê. Niestety ja, gdy jestem zainteresowany pogod¹, nie ogl¹dam TVN Meteo, lecz szukam zdjêÌ satelitarnych w internecie i innych ciekawszych danych, na podstawie których prognozuje sobie pogodê i mam wiêksz¹ skutecznoœÌ ni¿ TVN

Ale w TVN Meteo zamiast profesjonalnego komentarza synoptyka mamy super komentarz Omeny skierowany do panĂłw, o tym Âże temperatura wzrasta, bo panie odkrywajÂą pewne czĂŞÂści ciaÂła

OczywiÂście moÂżna siĂŞ domyÂśleĂŚ dlaczego jest jak jest ... po prostu Polacy sÂą coraz gÂłupszym narodem i nie majÂą juÂż pojĂŞcia o podstawowych rzeczach z meteorologii i interesuje ich tylko temeperatura i to przysÂłowiowe sÂłoneczko i chmurka. Nie mamy na to wpÂływu niestety ... dla przykÂładu wystarczy rzuciĂŚ okiem na obecny program matematyki w szkole i porĂłwnaĂŚ go z tym jaki byÂł 20 lat temu (ja akurat jestem czÂłekiem starej daty, wiĂŞc wiem).
Z meteorologiÂą jest tak samo - maÂło kto ma pojĂŞcie o naszym klimacie, o podstawowych wielkoÂściach okreÂślajÂących stan pogody, a takÂże w ktĂłra stronĂŞ krĂŞci niÂż, a w ktĂłrÂą wyÂż.
O chmurach teÂż nikt nie ma pojĂŞcia ...
To wszystko moÂżna zmieniĂŚ i to powinno byĂŚ rolÂą TVN Meteo wÂłaÂśnie !
Ta stacja powinna zainteresowaĂŚ widzĂłw meteorologiÂą, powiedzmy jakimÂś cyklem programĂłw, ale oni wolÂą pokazywaĂŚ chmurki, sÂłoneczka z komentarzem Omeny.
PamiĂŞta ktoÂś moÂże dawne pogody z TVP1 ?
Tam byÂło wiĂŞcej info - przynajmniej to zdjĂŞcie satelitarne ...
Ale co by nie byÂło lubiĂŞ TVN Meteo, Âże wzglĂŞdu na prezenterki

MajkĂŞ i obie Agnieszki
a jak pojawiÂą siĂŞ te obiecane programy to juÂż bĂŞdzie super.