Moderator: Łukasz
TeÂż siĂŞ zdziwiÂłem. :devil: U mnie na WOS'ie nic o wychowaniu seksualnym nie byÂło. :> Dopiero byÂł osobny przedmiot - Wychowanie do Âżycia w rodzinie i tam o tym byÂło, ale to w latach w podstawĂłwce...Mandi pisze:To na WOSie jest nauczane wychowanie seksualne?Za moich czasĂłw to byÂł normalny przedmiot bez Âżadnych udziwnieĂą a koĂączyÂłam liceum kilka lat temu.
:mhm:
Ojej a u mnie w LO nie czytali takiego listu... Ojoj masz moÂże jakis dotep do treÂści tego listu .. Chetnie przezczytam. Ojoj,....Moja szkoÂła jest z ukladu..pawell pisze:![]()
No jestem juÂż po rozpoczĂŞciu i tak jak chyba we wszytskich szkoÂłach byÂł przeczytany list Romana Giertycha. Ale pompa szczegĂłlnie jak wspomniaÂł o MUNDURKACH. :devil:
![]()
ByÂło teÂż wiele innych zdaĂą na ktĂłre reakcja byÂła duÂża np. obowiÂązkowa matematyka na maturze od roku szkolnego 2008/2009 i coÂś tam jeszcze nie pamiĂŞtam.
Ale najpierw siê cieszyli, ¿e rozpoczêcie jest parê dni póŸniej, a kilka minut szok... :hahaha: :hahaha: Mnie nic nie zaskoczy³o, bo ju¿ wczeœniej o wszytskim wiedzia³em... :/
Aaa jeszcze P.S. byÂł Âśmieszny... :devil: :devil: :devil:MEN pisze:List Ministra na rozpoczĂŞcie roku szkolnego
Dzisiaj rozpoczynamy nowy rok szkolny. Pierwszy raz mam zaszczyt prze¿ywaÌ ten dzieù jako Minister Edukacji Narodowej. To zaszczyt, ale te¿ odpowiedzialnoœÌ za ogromne dziedzictwo, jakim jest polska szko³a.
Wiemy, jaka polska szko³a by³a podczas zaborów - podczas okupacji hitlerowskiej, kiedy walczy³a o przetrwanie i sowieckiej, kiedy stawa³a siê terenem walki ideologicznej. Dlatego pamiêtaj¹c o przesz³ych zagro¿eniach, w jakich siê znalaz³a, musimy otoczyÌ j¹ szczególn¹ trosk¹ i wspólnymi si³ami naprawiÌ system edukacji oraz przywróciÌ presti¿ zawodu nauczyciela. G³êboko wierzê, ¿e jest to mo¿liwe przy wspólnym zaanga¿owaniu wszystkich, którym szko³a jest droga.
W polskiej tradycji nie brakuje wzorcĂłw sÂłuÂżby dobru wspĂłlnemu naszego Narodu.
Te przyk³ady odwagi i pokory, wiernoœci idea³om i poœwiêcenia wyzwala³y najpiêkniejsze uczucia i postawy wielu Rodaków, którzy bezinteresownie ratowali polsk¹ szko³ê, gdy by³a poddawana najciê¿szym próbom.
Szko³a przecie¿ obok rodziny pe³ni najwa¿niejsz¹ rolê w wychowywaniu i kszta³towaniu postaw m³odych Polaków. M³odzie¿ i dzieci s¹ przysz³oœci¹ Narodu, s¹ t¹ przysz³oœci¹ w³aœnie w oparciu o rodzinê i szko³ê.
Uzdrowienie polskiej szko³y chcemy rozpocz¹Ì od wprowadzenia do Karty Nauczyciela zapisu o podniesieniu presti¿u zawodu nauczyciela poprzez nadanie mu statusu funkcjonariusza publicznego. Kolejnym wa¿nym zadaniem jest wzmocnienie roli szko³y w zakresie programu wychowania patriotycznego. Jestem przekonany, ¿e gruntowniejsze poznanie naszej historii i jak¿e bogatego dorobku kulturowego Polski bêdzie kszta³towa³o postawê patriotyczn¹ m³odzie¿y, jak i u³atwi jej podejmowanie œmia³ych i m¹drych decyzji w przysz³oœci.
Ministerstwo Edukacji Narodowej pod patronatem Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej bĂŞdzie nadzorowaÂło przygotowanie nowych podrĂŞcznikĂłw do nauki historii oraz do nauki jĂŞzyka polskiego. BĂŞdziemy teÂż realizowaĂŚ narodowy program wyjazdĂłw mÂłodzieÂży do miejsc historycznych i miejsc pamiĂŞci narodowej.
Szko³a musi byÌ tak¿e miejscem bezpiecznym. Dlatego dla bezpieczeùstwa naszych dzieci chcemy wprowadzaÌ program monitorowania wejœÌ na teren szko³y. W szkolnych komputerach bêd¹ instalowane programy zabezpieczaj¹ce przed szkodliwymi treœciami w Internecie.
ZachĂŞcamy teÂż dyrektorĂłw do wprowadzania jednolitego stroju dla uczniĂłw. Mundurki szkolne nie tylko zwiĂŞkszÂą bezpieczeĂąstwo w szkoÂłach i wprowadzÂą Âład w ubiorze, ale jesteÂśmy pewni, Âże stanÂą siĂŞ piĂŞknÂą tradycjÂą i dumÂą kaÂżdej szkoÂły.
KolejnÂą inicjatywÂą, jakÂą podjĂŞliÂśmy, jest przywrĂłcenie gabinetĂłw lekarskich w szkoÂłach, aby dzieci zostaÂły objĂŞte profilaktykÂą medycznÂą. TrwajÂą juÂż prace nad tym projektem w porozumieniu z Ministerstwem Zdrowia.
Ponadto zmieniÂą siĂŞ niektĂłre zasady egzaminu maturalnego, m.in. system oceniania
prac. Skróci siê te¿ czas oczekiwania na wyniki. W roku szkolnym 2008/2009 wprowadzimy obowi¹zkow¹ matematykê na maturze. W ca³ym kraju rozpoczyna siê w tym roku pilota¿owy program nauki jêzyka angielskiego w pierwszych klasach szkó³ podstawowych.
To tylko niektĂłre ze zmian, nad ktĂłrymi pracuje Ministerstwo Edukacji Narodowej.
Cztery miesiÂące mojej obecnoÂści w resorcie byÂły bardzo pracowite. MogĂŞ dziÂś PaĂąstwa zapewniĂŚ, Âże polska szkoÂła zmieni siĂŞ na lepsze.
Wiem, ¿e polscy nauczyciele to wspaniali pedagodzy, którzy zas³uguj¹ na docenienie, a nie stwarzanie im biurokratycznych barier. Dlatego ju¿ w nied³ugim czasie zostan¹ zniesione uci¹¿liwe procedury tzw. oceny wewnêtrznej. W tej sprawie w ci¹gu najbli¿szych tygodni zostanie wydane stosowne rozporz¹dzenie.
Wszystkim ÂżyczĂŞ dobrego, pracowitego i owocnego roku szkolnego.
Roman Giertych
Minister Edukacji Narodowej
P.S. Przy okazji dziĂŞkujĂŞ tym wszystkim, ktĂłrzy przesÂłali mi kartki z Âżyczeniami
i pozdrowieniami z wakacji.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości