Atak na media

Dyskusje o wszystkim, m.in. radiu, internecie i prasie.

Moderator: Łukasz

Marcin
Przyjaciel TVNFakty.pl
Przyjaciel TVNFakty.pl

Atak na media

Post autor: Marcin »

To co mĂłwi pan premier JarosÂław KaczyĂąski wyprowadza mnie z rĂłwnowagi.

Z dziÂś:
- najgorsza czêœÌ PRL tworzy³a media w III RP;
- media prywatne codziennie powinny pokazywaĂŚ swoje pochodzenie. Wtedy widzowie wiedzieliby dlaczego "Fakty" wyglÂądajÂą tak jak wyglÂądajÂą.

Obejrza³em te¿ "Kropkê nad i". Goœciem Moniki Olejnik by³ Marek Kamiùski. W ogóle TVN to stworzy³ dyrektor programowy TVN Milan SubotiÌ, który dyrektorem programowym TVN nigdy nie by³ - o czym pan Kamiùski najwidoczniej nie wie. Ale na pewno doskonale wie, tylko chce ¿eby widzowie nie wiedzieli jakie s¹ fakty, tote¿ je przeinacza i hiperbolizuje. Nied³ugo sie oka¿e, ¿e jakaœ sprz¹taczka wspó³pracowa³a z SB a cz³onkowie PiSu bêd¹ mówili ¿e by³a filarem TVN. To wspó³pracownicy WSI ka¿¹ dziennikarzom krytykowaÌ rz¹d i koalicjê. :devil: :devil: Dodajmy jeszcze finansowanie TVN z pieniêdzy FOZZ, do czego uporczywie usi³uje przekonaÌ Antoni Macierewicz.

Rêce opadaj¹ i to ju¿ nie jest dla mnie powód do œmiechu. Monika Olejnik s³usznie zauwa¿y³a ¿e bracia Kaczyùscy chêtnie przychodzili do dawnej "Kropki nad i" i zanim doszli do w³adzy, nigdy nie mówili ¿e wspó³czesne media komercyjne tworzy³a najgorsza czêœÌ PRL. To co? Niby teraz siê "ocknêli"? Nie, teraz media jak ka¿dej w³adzy patrz¹ na rêce i bracia nie s¹ z tego zadowoleni. Ale to nie uprawnia ich do tego typu wypowiedzi. To ogromny wstyd.

Doskona³ym przyk³adem dzia³alnoœci PiS na rzecz prawid³owej linii w mediach jest TVP. W "Wiadomoœciach" o 19.30 zosta³o dwóch prowadz¹cych - Marcin Leœkiewicz (¿adna gwiazda) i czytaczka, Dorota Wysocka, której m¹¿ by³ sekretarzem stanu w kancelarii pisowskiego premiera, Marcinkiewicza.

Nic wiĂŞc dziwnego, Âże z TVP odeszli wszyscy popularni dziennikarze - Durczok, Olejnik, na urlop poszÂła nawet Gawryluk, ktĂłrej sam osobiÂście nie lubiĂŞ i jest sÂłaba, aczkolwiek jakoÂś tam popularna. Nawet prezenterzy rozrywki odeszli - patrz Agata MÂłynarska, rĂłwnieÂż sÂłaba, ale znana. A jak ktoÂś jeszcze nie odszedÂł, to sami takich wywali. Patrz: Andrzej Turski, czy chociaÂżby Nina Terentiew, ktĂłra odbudowuje teraz potĂŞgĂŞ Polsatu.

Nawet jeœli ze strony tych, którzy odeszli jest to tylko próba zwrócenia uwagi na siebie i swoj¹ rzekom¹ niezale¿noœÌ (patrz: Gawryluk, Karnowski), to jednak skutecznie zwraca tê uwagê, ¿e jednak coœ jest nie tak. Gawryluk i tak pewnie tam wróci, bo nie ma siê gdzie podziaÌ.

W TVP du¿o mówi siê o Bia³orusi, ale proponujê zacz¹Ì od w³asnego podwórka. I nie ma sensu mówiÌ, ¿e to niemo¿liwe ¿eby telewizja publiczna by³a niezale¿na od nacisków ze strony w³adzy. Wystarczy spojrzeÌ na potêgê BBC. Szkoda tylko, ¿e te naciski i ataki dotycz¹ teraz ju¿ nie tylko telewizji publicznej, ale równie¿, a mo¿e przede wszystkim, mediów komercyjnych.

Jakie sÂą Fakty, kaÂżdy widzi. Ja widzĂŞ, wiem i rozumiem. Tymczasem premier chce Âżeby widzowie wiedzieli co oglÂądajÂą, chce Âżeby widzowie oglÂądali tylko telewizjĂŞ partyjnÂą, przepraszam - telewizjĂŞ publicznÂą, czyli... Âżeby nie widzieli, nie wiedzieli i nie rozumieli.

Tego co mówi¹ niektórzy w PiSie nie by³bym nawet w stanie wymyœliÌ, a wyobraŸniê mam bujn¹. :uhh: Niestety, ma³pa w czerwonym nie by³a apogeum prostactwa, chamstwa i bezczelnoœci. Niedawno myœla³em, ¿e jest tak Ÿle, ¿e gorzej byÌ nie mo¿e. Ale nieprawda, widzê ¿e zawsze mo¿e byÌ gorzej. Codziennie jest gorzej. I a¿ bojê siê pomyœleÌ o tym co us³yszê jutro w³¹czaj¹c "Fakty", czy "Wydarzenia". Bo to co zobaczê w "Wiadomoœciach" mo¿na przewidzieÌ. Niestety.

PS. W dyskusji o obiektywizmie mediów komercyjnych i publicznych porozmawiajmy jeszcze o telewizji TRWAM, o której tak¿e siê zapomina. To tak ze skrajnoœci w skrajnoœÌ. :hmm:
adam
Fan Forum
Fan Forum

Post autor: adam »

Kaczyùscy jak zaczeli siê gry¿Ì z Lepperem i Giertychem to dziennikarzom odpuœcili :shock: -wydaje mi siê ¿e to tylko chwilowo :neutral:
ODPOWIEDZ