Chyba Giertycha, bo raczej jego nie bêdzie w przysz³ym sejmie.Lena pisze:aaa... Kurski... có¿ trochê smutno bêdzie bez niego... :devil:
Polityka :)
Moderator: Łukasz
Dosta³am parê dni temu ciekaw¹ wiadomoœÌ. Myœlê, ¿e w zwi¹zku z wczorajszym przebiegiem wydarzeù i rozpoczêciem kampanii wyborczej na 6 kadencjê RP, zamieszczê t¹ wiadomoœc poni¿ej:
Kampania jak widaĂŚ rozpoczĂŞÂła siĂŞ rĂłwnieÂż w internecie....
NO TO PRZYPOMNIJMY KÂŁAMCZUCHOWI TE JEGO ZASADY!!
1. Nie bĂŞdĂŞ premierem, gdy mĂłj brat bĂŞdzieprezydentem
2. Nie bĂŞdzie koalicji z Samoobrona
3. CieszĂŞ siĂŞ, ze bĂŞdĂŞ na pierwszej linii walkiz SamoobronÂą.
4. My w kolejnej kompromitacji i w otwieraniuSamoobronie drogi do
wÂładzy w Polsce uczestniczyĂŚ nie bĂŞdziemy
5. Nie poprzemy nikogo z wyrokiem sadu lubprzeciwko komu toczÂą siĂŞ
sprawy sadowe. To jest sprzeczne zideaÂłami PIS
6. V-ce minister sprawiedliwoÂści nie ÂścigaÂł inie osadzaÂł w wiezieni
dziaÂłaczy opozycji w latach 70
7. Wybudujemy trzy miliony mieszkaĂą.
8. Wprowadzimy szybko niÂższe podatki.
9. Wycofamy wojsko polskie z Iraku.
10. Prawie 200 km autostrad w 2006, to nasza zasÂługa.
11. Tylko 6 km autostrad w 2007, to wina SLD.
12. Marcinkiewicz, to premier na ca³¹ kadencje.
13. PomoÂżemy Stoczni (UE chce zwrotu 4 mld).
14. Zredukujemy administracjĂŞ paĂąstwowÂą
15. W rzÂądzie nie bĂŞdzie byÂłych czÂłonkĂłw PZPR.
Dla mnie, raz dane sÂłowo, jest ÂświĂŞte... (JarosÂław KaczyĂąski 10 VII2006)
WyÂślijcie tego maila gdzie siĂŞ da! JeÂśli kilkanaÂście milionĂłw ludzigo
przeczyta to moÂże wygramy i paranoja zniknie z tego kraju !!
Kampania jak widaĂŚ rozpoczĂŞÂła siĂŞ rĂłwnieÂż w internecie....
NO TO PRZYPOMNIJMY KÂŁAMCZUCHOWI TE JEGO ZASADY!!
1. Nie bĂŞdĂŞ premierem, gdy mĂłj brat bĂŞdzieprezydentem
2. Nie bĂŞdzie koalicji z Samoobrona
3. CieszĂŞ siĂŞ, ze bĂŞdĂŞ na pierwszej linii walkiz SamoobronÂą.
4. My w kolejnej kompromitacji i w otwieraniuSamoobronie drogi do
wÂładzy w Polsce uczestniczyĂŚ nie bĂŞdziemy
5. Nie poprzemy nikogo z wyrokiem sadu lubprzeciwko komu toczÂą siĂŞ
sprawy sadowe. To jest sprzeczne zideaÂłami PIS
6. V-ce minister sprawiedliwoÂści nie ÂścigaÂł inie osadzaÂł w wiezieni
dziaÂłaczy opozycji w latach 70
7. Wybudujemy trzy miliony mieszkaĂą.
8. Wprowadzimy szybko niÂższe podatki.
9. Wycofamy wojsko polskie z Iraku.
10. Prawie 200 km autostrad w 2006, to nasza zasÂługa.
11. Tylko 6 km autostrad w 2007, to wina SLD.
12. Marcinkiewicz, to premier na ca³¹ kadencje.
13. PomoÂżemy Stoczni (UE chce zwrotu 4 mld).
14. Zredukujemy administracjĂŞ paĂąstwowÂą
15. W rzÂądzie nie bĂŞdzie byÂłych czÂłonkĂłw PZPR.
Dla mnie, raz dane sÂłowo, jest ÂświĂŞte... (JarosÂław KaczyĂąski 10 VII2006)
WyÂślijcie tego maila gdzie siĂŞ da! JeÂśli kilkanaÂście milionĂłw ludzigo
A ja bym proponowaÂł aby w tym dziale tego forum dyskutowaĂŚ o polityce rzeczowo, w miarĂŞ rzetelnie i obiektywnie. Chodzi mi o dokonywanie oceny tak dziennikarskiego punktu widzenia, czyli tak jakbyÂśmy stali z boku. Z agitacjÂą bym siĂŞ wiĂŞc powstrzymaÂł, choĂŚby z jednego prostego powodu - nie jesteÂśmy czÂłonkami sztabĂłw wyborczych i nikt nam za to nie pÂłaci. Jest wiele forĂłw poÂświeconych polityce, wiĂŞc jeÂśli ktoÂś zamierza uskuteczniaĂŚ agitacje to raczej niech siĂŞ tam przeniesie.Nika pisze:WyÂślijcie tego maila gdzie siĂŞ da! JeÂśli kilkanaÂście milionĂłw ludzigo
To takie moje skromne zdanie.
Treœc tego maila zamieœci³am jako ciekawostkê, jest o polityce, mamy w¹tek o polityce, to czemu nie? Nie jestem ze sztabu wyborczego, ale jestem obywatelem tego kraju i mam prawo wyra¿ac równie¿ swoje zdanie. Je¿eli kogokolwiek urazi³am to przykro. Je¿eli moderatorzy uznaj¹, ¿e nie powinnam umieszczac tutaj tego typu treœci, to mog¹ spokojnie w ka¿dej chwili ten post usun¹Ì.
hmm... powiem tak, jeszcze miesiÂąc temu na takie pytanie odpowiedziaÂłbym bez wahania na PO, ale teraz mam powaÂżny dylemat... jakoÂś tak ostatnio PO mnie nie przekonuje... doszÂłam do wniosku Âże PO byÂłaby dla mnie bardziej wirarygodna gdyby na jej czele staÂł Komorowski a nie Tusk... na dziÂś to moje poglÂądy skrĂŞciÂły jakoÂś ostrzej na lewo...kamiiloo pisze:a na kogo bedziecie gÂłosowaĂŚ, ja chyba na po
W ostatnim czasie moim faworytem je¿eli chodzi o osobowoœÌ a nie pogl¹dy polityczne jest Roman

cudnego dnia 

I tu trzeba zadaÌ pytanie, czy g³osujemy na partiê polityczn¹ ich pogl¹dy, czy jednego cz³owieka, który po prostu wzbudza nasze zaufanie, czy sympatiê?Lena pisze:W ostatnim czasie moim faworytem je¿eli chodzi o osobowoœÌ a nie pogl¹dy polityczne jest Roman:D:D jestem mu zobowi¹zana za to jak dokopa³ Kurskiemu :brawa: :brawa:
Mnie najbardziej bliskie sÂą poglÂądy JKM

gÂłosujemy oczywiÂście na partiĂŞ politycznÂą i to Âże lubiĂŞ ostatnio Romka nie znaczy, Âże nagle mnie olÂśniÂło i utoÂżsamiam siĂŞ z poglÂądami LPR... :hmm: bo caÂłej reszty z LPR nie lubiĂŞ...sybic pisze:gÂłosujemy na partiĂŞ politycznÂą ich poglÂądy, czy jednego czÂłowieka, ktĂłry po prostu wzbudza nasze zaufanie, czy sympatiĂŞ?

cudnego dnia 

Mnie teÂż siĂŞ podobajÂą pewne poczynania Giertycha, mimo Âże za LPRem teÂż raczej nie jestem. PrzykÂładowo takie mundurki w szkole – tu byÂłem i jestem zaLena pisze:gÂłosujemy oczywiÂście na partiĂŞ politycznÂą i to Âże lubiĂŞ ostatnio Romka nie znaczy, Âże nagle mnie olÂśniÂło i utoÂżsamiam siĂŞ z poglÂądami LPR... :hmm: bo caÂłej reszty z LPR nie lubiĂŞ...

ogolnie mundurki i wieksza dyscyplina w szkole to tez jestem zasybic pisze:Mnie teÂż siĂŞ podobajÂą pewne poczynania Giertycha, mimo Âże za LPRem teÂż raczej nie jestem. PrzykÂładowo takie mundurki w szkole – tu byÂłem i jestem zaLena pisze:gÂłosujemy oczywiÂście na partiĂŞ politycznÂą i to Âże lubiĂŞ ostatnio Romka nie znaczy, Âże nagle mnie olÂśniÂło i utoÂżsamiam siĂŞ z poglÂądami LPR... :hmm: bo caÂłej reszty z LPR nie lubiĂŞ...
TVN innowacja i nowoczesność...
Jestem oburzony
Jak Ci ktĂłrzy sÂą na forum juÂż jakiÂś czas mogli zauwaÂżyĂŚ nie jestem absolutnie zwolennikiem PISu czy tym bardziej LPR-u. Ale z niektĂłrymi decyzjami byÂłego juÂż ministra edukacji muszĂŞ siĂŞ jako nauczyciel zgodziĂŚ.
Po 1 - wiĂŞksza dyscyplina w szkole. Jestem jak najbardziej za
PrzecieÂż w obecnej chwili nauczyciel nie ma wielkiego autorytetu wÂśrĂłd mÂłodych ludzi. Pytanie dlaczego tak jest
Wg mnie wiĂŞkszÂą jak nie najwiĂŞkszÂą rolĂŞ odgrywa rodzina. Jak dziecko moÂże mieĂŚ szacunek jak w domu sÂłyszy non stop narzekania na nauczyciela. OczywiÂście zdarzajÂą siĂŞ sytuacje gdzie nauczyciel pracuje w szkole z przypadku i zupeÂłnie nie ma pojĂŞcia o pracy dydaktycznej.
Po2 - mundurki. PomijajÂąc aspekt finansowy dla rodzicĂłw to jak dla mnie sprawa jak najbardziej trafiona. SkoĂączÂą siĂŞ rewie mody w gimnazjach.
Po3 - wÂłaÂśnie trĂłjka wspaniaÂłych z SLD na tvn24 produkuje siĂŞ na temat oceny i wliczania do Âśredniej ocen religii na Âświadectwie.
To mnie najbardziej wkurza
Popieram w tej kwestii Giertycha - dlaczego
Uwazam bowiem, Âże jeÂżeli ktoÂś siĂŞ decyduje na uczestnictwo w tej lekcji to NIECH TEN PRZEDMIOT TRAKTUJE POWAÂŻNIE
Niejednokrotnie przechodzÂąc koÂło sali gdzie trwaÂła katecheza sÂłyszaÂłem tzw. zachowanie uczniĂłw - przepraszam gdzie oni siĂŞ wtedy znajdowali
W szkole czy w barze
:?
Teraz przed wyborami postkomuniÂści robiÂą sobie taniÂą reklamĂŞ myÂślaĂŚ, Âże tym zdobĂŞdÂą sobie poparcie. Ale Âżeby siĂŞ nie okazaÂło odwrotnie poniewaÂż nie ukrywam, Âże spowodu braku odpowiadajÂących mi kandydatĂłw miaÂłem zamiar gÂłosowaĂŚ na LiD ale po tej ich dzisiejszej deklaracji napewno tego nie uczyniĂŞ.
A t³umaczenie pani by³ej minister £ybackiej o zdradzaniu ¿on...Có¿....
Jestem jak najbardziej za wliczaniem religii do Âśredniej ocen a skoro panom i paniom z Sld i LiD to nie pasuje - proste - niech nie posyÂłajÂą dzieci na lekcje religii i juÂż. Mam nadziejĂŞ, Âże TrybunaÂł Konstytucyjny zajmie odpowiednie stanowisko w sprawie tego bzdurnego wg mnie wniosku.
A mĂłwienie o konstytucyjnym rozdziale paĂąstwa od koÂścioÂła...No ok ale to juÂż jest nudne i naciÂągane. W Âśrodowiskach kaÂżdy wie, kto na religiĂŞ chodzi, kto chodzi do koÂścioÂła a kto do tegoÂż koÂścioÂła nie chodzi.

Po 1 - wiĂŞksza dyscyplina w szkole. Jestem jak najbardziej za

Po2 - mundurki. PomijajÂąc aspekt finansowy dla rodzicĂłw to jak dla mnie sprawa jak najbardziej trafiona. SkoĂączÂą siĂŞ rewie mody w gimnazjach.
Po3 - wÂłaÂśnie trĂłjka wspaniaÂłych z SLD na tvn24 produkuje siĂŞ na temat oceny i wliczania do Âśredniej ocen religii na Âświadectwie.
To mnie najbardziej wkurza

Teraz przed wyborami postkomuniÂści robiÂą sobie taniÂą reklamĂŞ myÂślaĂŚ, Âże tym zdobĂŞdÂą sobie poparcie. Ale Âżeby siĂŞ nie okazaÂło odwrotnie poniewaÂż nie ukrywam, Âże spowodu braku odpowiadajÂących mi kandydatĂłw miaÂłem zamiar gÂłosowaĂŚ na LiD ale po tej ich dzisiejszej deklaracji napewno tego nie uczyniĂŞ.
A t³umaczenie pani by³ej minister £ybackiej o zdradzaniu ¿on...Có¿....
Jestem jak najbardziej za wliczaniem religii do Âśredniej ocen a skoro panom i paniom z Sld i LiD to nie pasuje - proste - niech nie posyÂłajÂą dzieci na lekcje religii i juÂż. Mam nadziejĂŞ, Âże TrybunaÂł Konstytucyjny zajmie odpowiednie stanowisko w sprawie tego bzdurnego wg mnie wniosku.
A mĂłwienie o konstytucyjnym rozdziale paĂąstwa od koÂścioÂła...No ok ale to juÂż jest nudne i naciÂągane. W Âśrodowiskach kaÂżdy wie, kto na religiĂŞ chodzi, kto chodzi do koÂścioÂła a kto do tegoÂż koÂścioÂła nie chodzi.
ZIMA
Dziwne te twoje rozwa¿ania. Skoro uwa¿asz, ¿e przyczyn¹ problemów wychowawczych s¹ nauczyciele i rodzina, to jak, na litoœÌ bosk¹ mo¿e pomóc zwiêkszenie dyscypliny w szkole? To jest oczywiste, ¿e wielu nauczycieli nie zna siê na wychowaniu, rodzina bardzo czêsto te¿. Wprowadzenie rygoru nie pomo¿e. Pomog³oby za to dokszta³canie nauczycieli (na przyk³ad przez CODN - ten oœrodek odwala³ kawa³ dobrej roboty, ale ministrowi Giertychowi siê nie podoba³). Poza tym dyrektorzy szkó³ powinni mieÌ wiêksze mo¿liwoœci doboru nauczycieli. Chodzi mi o to, ¿e powinni móc zwolniÌ z³ego nauczyciela z miejsca (teraz w zwi¹zku z Ustaw¹ Karta Nauczyciela nie jest to do koùca mo¿liwe). System awansu zawodowego te¿ trzeba zmieniÌ, bo nie promuje dobrych, wychowawczych dzia³aù nauczyciela (no chyba, ¿e w teorii).TVN_FAN pisze:Po 1 - wiêksza dyscyplina w szkole. Jestem jak najbardziej zaPrzecie¿ w obecnej chwili nauczyciel nie ma wielkiego autorytetu wœród m³odych ludzi. Pytanie dlaczego tak jest
Wg mnie wiĂŞkszÂą jak nie najwiĂŞkszÂą rolĂŞ odgrywa rodzina. Jak dziecko moÂże mieĂŚ szacunek jak w domu sÂłyszy non stop narzekania na nauczyciela. OczywiÂście zdarzajÂą siĂŞ sytuacje gdzie nauczyciel pracuje w szkole z przypadku i zupeÂłnie nie ma pojĂŞcia o pracy dydaktycznej.
Jestem umiarkowanym zwolennikiem mundurków. Nie wierzê na przyk³ad, ¿e szmaciana kamizelka po³o¿y kres rewiom mody w szko³ach. Trzeba byÌ bardzo naiwnym, ¿eby s¹dziÌ, ¿e dzieci nie zauwa¿¹ co jest pod mundurkiem, tudzie¿ w kieszeni (komórki, iPody i te sprawy).TVN_FAN pisze:Po2 - mundurki. Pomijaj¹c aspekt finansowy dla rodziców to jak dla mnie sprawa jak najbardziej trafiona. Skoùcz¹ siê rewie mody w gimnazjach.
Nie zdziw siê, ale prawdopodobnie wszyscy z tej klasy maj¹ pi¹tki/szóstki z religii. Zazwyczaj tak to w³aœnie wygl¹da. Ponadto wystawianie ocen z religii nie jest dok³adnie opisane, a poziom katechetów jest baaardzo ró¿ny. Uwa¿am, ¿e wliczanie oceny z religii jest ra¿¹co niesprawiedliwe i mam szczere nadzieje, ¿e to rozporz¹dzenie zostanie uchylone.TVN_FAN pisze:Po3 - w³aœnie trójka wspania³ych z SLD na tvn24 produkuje siê na temat oceny i wliczania do œredniej ocen religii na œwiadectwie.
To mnie najbardziej wkurzaPopieram w tej kwestii Giertycha - dlaczego
Uwazam bowiem, Âże jeÂżeli ktoÂś siĂŞ decyduje na uczestnictwo w tej lekcji to NIECH TEN PRZEDMIOT TRAKTUJE POWAÂŻNIE
Niejednokrotnie przechodzÂąc koÂło sali gdzie trwaÂła katecheza sÂłyszaÂłem tzw. zachowanie uczniĂłw - przepraszam gdzie oni siĂŞ wtedy znajdowali
W szkole czy w barze
:?
I zdarzy siê, ¿e jedna osoba, która ma identyczne oceny z drug¹, z tym ¿e ma pi¹tkê z religii dostanie wyró¿nienie (a druga nie - bo nie jest wierz¹ca albo nie jest katolikiem i szko³a nie potrafi zafundowaÌ mu "jego" religii).TVN_FAN pisze:Jestem jak najbardziej za wliczaniem religii do œredniej ocen a skoro panom i paniom z Sld i LiD to nie pasuje - proste - niech nie posy³aj¹ dzieci na lekcje religii i ju¿. Mam nadziejê, ¿e Trybuna³ Konstytucyjny zajmie odpowiednie stanowisko w sprawie tego bzdurnego wg mnie wniosku.
A w przyszÂłoÂści chciaÂłbym popracowaĂŚ jako nauczyciel. ChociaÂż przez kilka lat. Co prawda nie bĂŞdĂŞ mĂłgÂł uczyĂŚ jakichÂś waÂżnych przedmiotĂłw, ale zawsze coÂś

S³uchaj - siedzê w œrodowisku szkolnym ju¿ kilka lat. Oczywiscie wszystko zale¿y od szko³y. Znam szko³y gdzie nauczyciel jest autorytetem, gdzie dyrektor jest autorytetem a s¹ te¿ szko³y gdzie uczniowie starszych klas s¹ z nauczycielem po imieniu. Czy to nie jest win¹ szko³y. Rygor - zale¿y jak to s³owo rozumieÌ. Nie myœlê tutaj o powrocie do czasów przedwojennych gdzie bito linijk¹ po palcach i rêkach za nienauczenie siê czegoœ ale przez rygor rozumiem wprowadzenie np. obowi¹zku jak jest teraz noszenia identyfikatorów, zmiany obuwia czy w³aœnie mundurki. Uczeù musi rozumieÌ, ¿e szko³a to jest szko³a a nie plac zabaw czy dyskoteka.corner pisze: Dziwne te twoje rozwa¿ania. Skoro uwa¿asz, ¿e przyczyn¹ problemów wychowawczych s¹ nauczyciele i rodzina, to jak, na litoœÌ bosk¹ mo¿e pomóc zwiêkszenie dyscypliny w szkole? To jest oczywiste, ¿e wielu nauczycieli nie zna siê na wychowaniu, rodzina bardzo czêsto te¿. Wprowadzenie rygoru nie pomo¿e. Pomog³oby za to dokszta³canie nauczycieli (na przyk³ad przez CODN - ten oœrodek odwala³ kawa³ dobrej roboty, ale ministrowi Giertychowi siê nie podoba³). Poza tym dyrektorzy szkó³ powinni mieÌ wiêksze mo¿liwoœci doboru nauczycieli. Chodzi mi o to, ¿e powinni móc zwolniÌ z³ego nauczyciela z miejsca (teraz w zwi¹zku z Ustaw¹ Karta Nauczyciela nie jest to do koùca mo¿liwe). System awansu zawodowego te¿ trzeba zmieniÌ, bo nie promuje dobrych, wychowawczych dzia³aù nauczyciela (no chyba, ¿e w teorii).
Wierz mi, ¿e po³o¿y³a w wiêkszoœci szko³ach. Niestety tu masz racjê - tutaj sama dyrektywa ministra nie pomo¿e tutaj musz¹ iœÌ jeszcze odpowiednie wytyczne dyrekcji szkó³.corner pisze:Jestem umiarkowanym zwolennikiem mundurków. Nie wierzê na przyk³ad, ¿e szmaciana kamizelka po³o¿y kres rewiom mody w szko³ach. Trzeba byÌ bardzo naiwnym, ¿eby s¹dziÌ, ¿e dzieci nie zauwa¿¹ co jest pod mundurkiem, tudzie¿ w kieszeni (komórki, iPody i te sprawy).
Nie - widzisz i tu widaÌ mylne myœlenie Polaków. Wszystko siê zrzuca na "zazwyczaj", poziom katechetów itd. WyobraŸ sobie, ¿e osoby tam ucz¹ce to nie mgr teologii a dr teologii maj¹cy œwietny kontakt z m³odzie¿¹ poza ³awami szkolnymi. Dlaczego w zwi¹zku z tym w szkole sobie poradziÌ nie mog¹corner pisze:Nie zdziw siê, ale prawdopodobnie wszyscy z tej klasy maj¹ pi¹tki/szóstki z religii. Zazwyczaj tak to w³aœnie wygl¹da. Ponadto wystawianie ocen z religii nie jest dok³adnie opisane, a poziom katechetów jest baaardzo ró¿ny. Uwa¿am, ¿e wliczanie oceny z religii jest ra¿¹co niesprawiedliwe i mam szczere nadzieje, ¿e to rozporz¹dzenie zostanie uchylone.

Kolejne b³êdne myœlenie zreszt¹ udowodnione na konferencji prasowej przez dziennikarza. Czy np wyliczymy œredni¹ z 9 czy 10 ocen nie ma znaczenia dla wyników.corner pisze:I zdarzy siê, ¿e jedna osoba, która ma identyczne oceny z drug¹, z tym ¿e ma pi¹tkê z religii dostanie wyró¿nienie (a druga nie - bo nie jest wierz¹ca albo nie jest katolikiem i szko³a nie potrafi zafundowaÌ mu "jego" religii).
powodzenia ale ostrzegam - ciĂŞÂżki to kawaÂłek chleba.corner pisze:A w przyszÂłoÂści chciaÂłbym popracowaĂŚ jako nauczyciel. ChociaÂż przez kilka lat. Co prawda nie bĂŞdĂŞ mĂłgÂł uczyĂŚ jakichÂś waÂżnych przedmiotĂłw, ale zawsze coÂś.
ps. Âżeby byÂło jasne. Nie jestem katechetÂą ale jestem katolikiem
ZIMA