Polityka :)

Dyskusje o wszystkim, m.in. radiu, internecie i prasie.

Moderator: Łukasz

sybic
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: sybic »

Lena pisze:aaa... Kurski... có¿ trochê smutno bêdzie bez niego... :devil:
Chyba Giertycha, bo raczej jego nie bĂŞdzie w przyszÂłym sejmie.
Lena
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Post autor: Lena »

sybic pisze:
Lena pisze:aaa... Kurski... có¿ trochê smutno bêdzie bez niego... :devil:
Chyba Giertycha, bo raczej jego nie bĂŞdzie w przyszÂłym sejmie.
chyba raczej Kurskiego nie bĂŞdzie... co do Romana to nie byÂłabym tego taka pewna :)
cudnego dnia :D
sybic
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:

Lena pisze:co do Romana to nie byÂłabym tego taka pewna :)
MoÂżliwe, bo te wszystkie sondaÂże, to jedna wielka bzdura.
Nika
Fan Forum
Fan Forum

Post autor: Nika »

Dosta³am parê dni temu ciekaw¹ wiadomoœÌ. Myœlê, ¿e w zwi¹zku z wczorajszym przebiegiem wydarzeù i rozpoczêciem kampanii wyborczej na 6 kadencjê RP, zamieszczê t¹ wiadomoœc poni¿ej:
Kampania jak widaĂŚ rozpoczĂŞÂła siĂŞ rĂłwnieÂż w internecie....
NO TO PRZYPOMNIJMY KÂŁAMCZUCHOWI TE JEGO ZASADY!!
1. Nie bĂŞdĂŞ premierem, gdy mĂłj brat bĂŞdzieprezydentem
2. Nie bĂŞdzie koalicji z Samoobrona
3. CieszĂŞ siĂŞ, ze bĂŞdĂŞ na pierwszej linii walkiz SamoobronÂą.
4. My w kolejnej kompromitacji i w otwieraniuSamoobronie drogi do
wÂładzy w Polsce uczestniczyĂŚ nie bĂŞdziemy
5. Nie poprzemy nikogo z wyrokiem sadu lubprzeciwko komu toczÂą siĂŞ
sprawy sadowe. To jest sprzeczne zideaÂłami PIS
6. V-ce minister sprawiedliwoÂści nie ÂścigaÂł inie osadzaÂł w wiezieni
dziaÂłaczy opozycji w latach 70
7. Wybudujemy trzy miliony mieszkaĂą.
8. Wprowadzimy szybko niÂższe podatki.
9. Wycofamy wojsko polskie z Iraku.
10. Prawie 200 km autostrad w 2006, to nasza zasÂługa.
11. Tylko 6 km autostrad w 2007, to wina SLD.
12. Marcinkiewicz, to premier na ca³¹ kadencje.
13. PomoÂżemy Stoczni (UE chce zwrotu 4 mld).
14. Zredukujemy administracjĂŞ paĂąstwowÂą
15. W rzÂądzie nie bĂŞdzie byÂłych czÂłonkĂłw PZPR.

Dla mnie, raz dane sÂłowo, jest ÂświĂŞte... (JarosÂław KaczyĂąski 10 VII2006)

WyÂślijcie tego maila gdzie siĂŞ da! JeÂśli kilkanaÂście milionĂłw ludzigo
przeczyta to moÂże wygramy i paranoja zniknie z tego kraju !!
sybic
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:

Nika pisze:WyÂślijcie tego maila gdzie siĂŞ da! JeÂśli kilkanaÂście milionĂłw ludzigo
przeczyta to moÂże wygramy i paranoja zniknie z tego kraju !!
A ja bym proponowaÂł aby w tym dziale tego forum dyskutowaĂŚ o polityce rzeczowo, w miarĂŞ rzetelnie i obiektywnie. Chodzi mi o dokonywanie oceny tak dziennikarskiego punktu widzenia, czyli tak jakbyÂśmy stali z boku. Z agitacjÂą bym siĂŞ wiĂŞc powstrzymaÂł, choĂŚby z jednego prostego powodu - nie jesteÂśmy czÂłonkami sztabĂłw wyborczych i nikt nam za to nie pÂłaci. Jest wiele forĂłw poÂświeconych polityce, wiĂŞc jeÂśli ktoÂś zamierza uskuteczniaĂŚ agitacje to raczej niech siĂŞ tam przeniesie.
To takie moje skromne zdanie.
Nika
Fan Forum
Fan Forum

Post autor: Nika »

Treœc tego maila zamieœci³am jako ciekawostkê, jest o polityce, mamy w¹tek o polityce, to czemu nie? Nie jestem ze sztabu wyborczego, ale jestem obywatelem tego kraju i mam prawo wyra¿ac równie¿ swoje zdanie. Je¿eli kogokolwiek urazi³am to przykro. Je¿eli moderatorzy uznaj¹, ¿e nie powinnam umieszczac tutaj tego typu treœci, to mog¹ spokojnie w ka¿dej chwili ten post usun¹Ì.
kamiiloo
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: kamiiloo »

ale dobrze ze sie sejm rozwiÂązaÂł, a na kogo bedziecie gÂłosowaĂŚ, ja chyba na po
TVN innowacja i nowoczesność...
Lena
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

kamiiloo pisze:a na kogo bedziecie gÂłosowaĂŚ, ja chyba na po
hmm... powiem tak, jeszcze miesiÂąc temu na takie pytanie odpowiedziaÂłbym bez wahania na PO, ale teraz mam powaÂżny dylemat... jakoÂś tak ostatnio PO mnie nie przekonuje... doszÂłam do wniosku Âże PO byÂłaby dla mnie bardziej wirarygodna gdyby na jej czele staÂł Komorowski a nie Tusk... na dziÂś to moje poglÂądy skrĂŞciÂły jakoÂś ostrzej na lewo...
W ostatnim czasie moim faworytem je¿eli chodzi o osobowoœÌ a nie pogl¹dy polityczne jest Roman :D:D:D jestem mu zobowi¹zana za to jak dokopa³ Kurskiemu :brawa: :brawa:
sybic
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:

Lena pisze:W ostatnim czasie moim faworytem je¿eli chodzi o osobowoœÌ a nie pogl¹dy polityczne jest Roman :D:D:D jestem mu zobowi¹zana za to jak dokopa³ Kurskiemu :brawa: :brawa:
I tu trzeba zadaĂŚ pytanie, czy gÂłosujemy na partiĂŞ politycznÂą ich poglÂądy, czy jednego czÂłowieka, ktĂłry po prostu wzbudza nasze zaufanie, czy sympatiĂŞ?
Mnie najbardziej bliskie sÂą poglÂądy JKM ;)
Lena
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

sybic pisze:gÂłosujemy na partiĂŞ politycznÂą ich poglÂądy, czy jednego czÂłowieka, ktĂłry po prostu wzbudza nasze zaufanie, czy sympatiĂŞ?
gÂłosujemy oczywiÂście na partiĂŞ politycznÂą i to Âże lubiĂŞ ostatnio Romka nie znaczy, Âże nagle mnie olÂśniÂło i utoÂżsamiam siĂŞ z poglÂądami LPR... :hmm: bo caÂłej reszty z LPR nie lubiĂŞ... :)
sybic
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:

Lena pisze:gÂłosujemy oczywiÂście na partiĂŞ politycznÂą i to Âże lubiĂŞ ostatnio Romka nie znaczy, Âże nagle mnie olÂśniÂło i utoÂżsamiam siĂŞ z poglÂądami LPR... :hmm: bo caÂłej reszty z LPR nie lubiĂŞ... :)
Mnie teÂż siĂŞ podobajÂą pewne poczynania Giertycha, mimo Âże za LPRem teÂż raczej nie jestem. PrzykÂładowo takie mundurki w szkole – tu byÂłem i jestem za :)
kamiiloo
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: kamiiloo »

sybic pisze:
Lena pisze:gÂłosujemy oczywiÂście na partiĂŞ politycznÂą i to Âże lubiĂŞ ostatnio Romka nie znaczy, Âże nagle mnie olÂśniÂło i utoÂżsamiam siĂŞ z poglÂądami LPR... :hmm: bo caÂłej reszty z LPR nie lubiĂŞ... :)
Mnie teÂż siĂŞ podobajÂą pewne poczynania Giertycha, mimo Âże za LPRem teÂż raczej nie jestem. PrzykÂładowo takie mundurki w szkole – tu byÂłem i jestem za :)
ogolnie mundurki i wieksza dyscyplina w szkole to tez jestem za
TVN innowacja i nowoczesność...
TVN_FAN
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: TVN_FAN »

Jestem oburzony :!: Jak Ci ktĂłrzy sÂą na forum juÂż jakiÂś czas mogli zauwaÂżyĂŚ nie jestem absolutnie zwolennikiem PISu czy tym bardziej LPR-u. Ale z niektĂłrymi decyzjami byÂłego juÂż ministra edukacji muszĂŞ siĂŞ jako nauczyciel zgodziĂŚ.
Po 1 - wiĂŞksza dyscyplina w szkole. Jestem jak najbardziej za :!: PrzecieÂż w obecnej chwili nauczyciel nie ma wielkiego autorytetu wÂśrĂłd mÂłodych ludzi. Pytanie dlaczego tak jest :?: Wg mnie wiĂŞkszÂą jak nie najwiĂŞkszÂą rolĂŞ odgrywa rodzina. Jak dziecko moÂże mieĂŚ szacunek jak w domu sÂłyszy non stop narzekania na nauczyciela. OczywiÂście zdarzajÂą siĂŞ sytuacje gdzie nauczyciel pracuje w szkole z przypadku i zupeÂłnie nie ma pojĂŞcia o pracy dydaktycznej.

Po2 - mundurki. PomijajÂąc aspekt finansowy dla rodzicĂłw to jak dla mnie sprawa jak najbardziej trafiona. SkoĂączÂą siĂŞ rewie mody w gimnazjach.

Po3 - wÂłaÂśnie trĂłjka wspaniaÂłych z SLD na tvn24 produkuje siĂŞ na temat oceny i wliczania do Âśredniej ocen religii na Âświadectwie.
To mnie najbardziej wkurza :!: Popieram w tej kwestii Giertycha - dlaczego :?: Uwazam bowiem, Âże jeÂżeli ktoÂś siĂŞ decyduje na uczestnictwo w tej lekcji to NIECH TEN PRZEDMIOT TRAKTUJE POWAÂŻNIE :!: Niejednokrotnie przechodzÂąc koÂło sali gdzie trwaÂła katecheza sÂłyszaÂłem tzw. zachowanie uczniĂłw - przepraszam gdzie oni siĂŞ wtedy znajdowali :?: W szkole czy w barze :?: :?

Teraz przed wyborami postkomuniÂści robiÂą sobie taniÂą reklamĂŞ myÂślaĂŚ, Âże tym zdobĂŞdÂą sobie poparcie. Ale Âżeby siĂŞ nie okazaÂło odwrotnie poniewaÂż nie ukrywam, Âże spowodu braku odpowiadajÂących mi kandydatĂłw miaÂłem zamiar gÂłosowaĂŚ na LiD ale po tej ich dzisiejszej deklaracji napewno tego nie uczyniĂŞ.
A t³umaczenie pani by³ej minister £ybackiej o zdradzaniu ¿on...Có¿....
Jestem jak najbardziej za wliczaniem religii do Âśredniej ocen a skoro panom i paniom z Sld i LiD to nie pasuje - proste - niech nie posyÂłajÂą dzieci na lekcje religii i juÂż. Mam nadziejĂŞ, Âże TrybunaÂł Konstytucyjny zajmie odpowiednie stanowisko w sprawie tego bzdurnego wg mnie wniosku.

A mĂłwienie o konstytucyjnym rozdziale paĂąstwa od koÂścioÂła...No ok ale to juÂż jest nudne i naciÂągane. W Âśrodowiskach kaÂżdy wie, kto na religiĂŞ chodzi, kto chodzi do koÂścioÂła a kto do tegoÂż koÂścioÂła nie chodzi.
ZIMA
corner
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Post autor: corner »

TVN_FAN pisze:Po 1 - wiĂŞksza dyscyplina w szkole. Jestem jak najbardziej za :!: PrzecieÂż w obecnej chwili nauczyciel nie ma wielkiego autorytetu wÂśrĂłd mÂłodych ludzi. Pytanie dlaczego tak jest :?: Wg mnie wiĂŞkszÂą jak nie najwiĂŞkszÂą rolĂŞ odgrywa rodzina. Jak dziecko moÂże mieĂŚ szacunek jak w domu sÂłyszy non stop narzekania na nauczyciela. OczywiÂście zdarzajÂą siĂŞ sytuacje gdzie nauczyciel pracuje w szkole z przypadku i zupeÂłnie nie ma pojĂŞcia o pracy dydaktycznej.
Dziwne te twoje rozwa¿ania. Skoro uwa¿asz, ¿e przyczyn¹ problemów wychowawczych s¹ nauczyciele i rodzina, to jak, na litoœÌ bosk¹ mo¿e pomóc zwiêkszenie dyscypliny w szkole? To jest oczywiste, ¿e wielu nauczycieli nie zna siê na wychowaniu, rodzina bardzo czêsto te¿. Wprowadzenie rygoru nie pomo¿e. Pomog³oby za to dokszta³canie nauczycieli (na przyk³ad przez CODN - ten oœrodek odwala³ kawa³ dobrej roboty, ale ministrowi Giertychowi siê nie podoba³). Poza tym dyrektorzy szkó³ powinni mieÌ wiêksze mo¿liwoœci doboru nauczycieli. Chodzi mi o to, ¿e powinni móc zwolniÌ z³ego nauczyciela z miejsca (teraz w zwi¹zku z Ustaw¹ Karta Nauczyciela nie jest to do koùca mo¿liwe). System awansu zawodowego te¿ trzeba zmieniÌ, bo nie promuje dobrych, wychowawczych dzia³aù nauczyciela (no chyba, ¿e w teorii).
TVN_FAN pisze:Po2 - mundurki. PomijajÂąc aspekt finansowy dla rodzicĂłw to jak dla mnie sprawa jak najbardziej trafiona. SkoĂączÂą siĂŞ rewie mody w gimnazjach.
Jestem umiarkowanym zwolennikiem mundurków. Nie wierzê na przyk³ad, ¿e szmaciana kamizelka po³o¿y kres rewiom mody w szko³ach. Trzeba byÌ bardzo naiwnym, ¿eby s¹dziÌ, ¿e dzieci nie zauwa¿¹ co jest pod mundurkiem, tudzie¿ w kieszeni (komórki, iPody i te sprawy).
TVN_FAN pisze:Po3 - wÂłaÂśnie trĂłjka wspaniaÂłych z SLD na tvn24 produkuje siĂŞ na temat oceny i wliczania do Âśredniej ocen religii na Âświadectwie.
To mnie najbardziej wkurza :!: Popieram w tej kwestii Giertycha - dlaczego :?: Uwazam bowiem, Âże jeÂżeli ktoÂś siĂŞ decyduje na uczestnictwo w tej lekcji to NIECH TEN PRZEDMIOT TRAKTUJE POWAÂŻNIE :!: Niejednokrotnie przechodzÂąc koÂło sali gdzie trwaÂła katecheza sÂłyszaÂłem tzw. zachowanie uczniĂłw - przepraszam gdzie oni siĂŞ wtedy znajdowali :?: W szkole czy w barze :?: :?
Nie zdziw siê, ale prawdopodobnie wszyscy z tej klasy maj¹ pi¹tki/szóstki z religii. Zazwyczaj tak to w³aœnie wygl¹da. Ponadto wystawianie ocen z religii nie jest dok³adnie opisane, a poziom katechetów jest baaardzo ró¿ny. Uwa¿am, ¿e wliczanie oceny z religii jest ra¿¹co niesprawiedliwe i mam szczere nadzieje, ¿e to rozporz¹dzenie zostanie uchylone.
TVN_FAN pisze:Jestem jak najbardziej za wliczaniem religii do Âśredniej ocen a skoro panom i paniom z Sld i LiD to nie pasuje - proste - niech nie posyÂłajÂą dzieci na lekcje religii i juÂż. Mam nadziejĂŞ, Âże TrybunaÂł Konstytucyjny zajmie odpowiednie stanowisko w sprawie tego bzdurnego wg mnie wniosku.
I zdarzy siê, ¿e jedna osoba, która ma identyczne oceny z drug¹, z tym ¿e ma pi¹tkê z religii dostanie wyró¿nienie (a druga nie - bo nie jest wierz¹ca albo nie jest katolikiem i szko³a nie potrafi zafundowaÌ mu "jego" religii).

A w przyszÂłoÂści chciaÂłbym popracowaĂŚ jako nauczyciel. ChociaÂż przez kilka lat. Co prawda nie bĂŞdĂŞ mĂłgÂł uczyĂŚ jakichÂś waÂżnych przedmiotĂłw, ale zawsze coÂś ;).
TVN_FAN
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: TVN_FAN »

corner pisze: Dziwne te twoje rozwa¿ania. Skoro uwa¿asz, ¿e przyczyn¹ problemów wychowawczych s¹ nauczyciele i rodzina, to jak, na litoœÌ bosk¹ mo¿e pomóc zwiêkszenie dyscypliny w szkole? To jest oczywiste, ¿e wielu nauczycieli nie zna siê na wychowaniu, rodzina bardzo czêsto te¿. Wprowadzenie rygoru nie pomo¿e. Pomog³oby za to dokszta³canie nauczycieli (na przyk³ad przez CODN - ten oœrodek odwala³ kawa³ dobrej roboty, ale ministrowi Giertychowi siê nie podoba³). Poza tym dyrektorzy szkó³ powinni mieÌ wiêksze mo¿liwoœci doboru nauczycieli. Chodzi mi o to, ¿e powinni móc zwolniÌ z³ego nauczyciela z miejsca (teraz w zwi¹zku z Ustaw¹ Karta Nauczyciela nie jest to do koùca mo¿liwe). System awansu zawodowego te¿ trzeba zmieniÌ, bo nie promuje dobrych, wychowawczych dzia³aù nauczyciela (no chyba, ¿e w teorii).
SÂłuchaj - siedzĂŞ w Âśrodowisku szkolnym juÂż kilka lat. Oczywiscie wszystko zaleÂży od szkoÂły. Znam szkoÂły gdzie nauczyciel jest autorytetem, gdzie dyrektor jest autorytetem a sÂą teÂż szkoÂły gdzie uczniowie starszych klas sÂą z nauczycielem po imieniu. Czy to nie jest winÂą szkoÂły. Rygor - zaleÂży jak to sÂłowo rozumieĂŚ. Nie myÂślĂŞ tutaj o powrocie do czasĂłw przedwojennych gdzie bito linijkÂą po palcach i rĂŞkach za nienauczenie siĂŞ czegoÂś ale przez rygor rozumiem wprowadzenie np. obowiÂązku jak jest teraz noszenia identyfikatorĂłw, zmiany obuwia czy wÂłaÂśnie mundurki. UczeĂą musi rozumieĂŚ, Âże szkoÂła to jest szkoÂła a nie plac zabaw czy dyskoteka.
corner pisze:Jestem umiarkowanym zwolennikiem mundurków. Nie wierzê na przyk³ad, ¿e szmaciana kamizelka po³o¿y kres rewiom mody w szko³ach. Trzeba byÌ bardzo naiwnym, ¿eby s¹dziÌ, ¿e dzieci nie zauwa¿¹ co jest pod mundurkiem, tudzie¿ w kieszeni (komórki, iPody i te sprawy).
Wierz mi, ¿e po³o¿y³a w wiêkszoœci szko³ach. Niestety tu masz racjê - tutaj sama dyrektywa ministra nie pomo¿e tutaj musz¹ iœÌ jeszcze odpowiednie wytyczne dyrekcji szkó³.
corner pisze:Nie zdziw siê, ale prawdopodobnie wszyscy z tej klasy maj¹ pi¹tki/szóstki z religii. Zazwyczaj tak to w³aœnie wygl¹da. Ponadto wystawianie ocen z religii nie jest dok³adnie opisane, a poziom katechetów jest baaardzo ró¿ny. Uwa¿am, ¿e wliczanie oceny z religii jest ra¿¹co niesprawiedliwe i mam szczere nadzieje, ¿e to rozporz¹dzenie zostanie uchylone.
Nie - widzisz i tu widaÌ mylne myœlenie Polaków. Wszystko siê zrzuca na "zazwyczaj", poziom katechetów itd. WyobraŸ sobie, ¿e osoby tam ucz¹ce to nie mgr teologii a dr teologii maj¹cy œwietny kontakt z m³odzie¿¹ poza ³awami szkolnymi. Dlaczego w zwi¹zku z tym w szkole sobie poradziÌ nie mog¹ :?: Chyba odpowiedŸ jest oczywista.
corner pisze:I zdarzy siê, ¿e jedna osoba, która ma identyczne oceny z drug¹, z tym ¿e ma pi¹tkê z religii dostanie wyró¿nienie (a druga nie - bo nie jest wierz¹ca albo nie jest katolikiem i szko³a nie potrafi zafundowaÌ mu "jego" religii).
Kolejne b³êdne myœlenie zreszt¹ udowodnione na konferencji prasowej przez dziennikarza. Czy np wyliczymy œredni¹ z 9 czy 10 ocen nie ma znaczenia dla wyników.
corner pisze:A w przyszÂłoÂści chciaÂłbym popracowaĂŚ jako nauczyciel. ChociaÂż przez kilka lat. Co prawda nie bĂŞdĂŞ mĂłgÂł uczyĂŚ jakichÂś waÂżnych przedmiotĂłw, ale zawsze coÂś ;).
powodzenia ale ostrzegam - ciĂŞÂżki to kawaÂłek chleba.

ps. Âżeby byÂło jasne. Nie jestem katechetÂą ale jestem katolikiem
ZIMA
ODPOWIEDZ