Te mistrzostwa nale¿a³y siê W³ochom - maj¹ stadiony, œwietn¹ infrastrukturê. No, ale có¿... zobaczymy co z tego bêdzie. W³aœnie w tym momencie nowa min. sportu zapowiedzia³a, ¿e do po³owy wrzeœnia kupcy maj¹ znikn¹Ì ze stadionu 10-lecia. Dziœ tak¿e dowiedzieliœmy siê, ¿e przetarg na projekt Stadionu Narodowego zosta³... uniewa¿niony. Rêce opadaj¹. A najbardziej denerwuje mnie to, ¿e ludzie, którzy nie maj¹ pojêcia o polityce ca³¹ win¹ obarczaj¹ w³adze Warszawy... To ¿enuj¹ce. Przecie¿ za Stadion Narodowy odpowiadzialny jest rz¹d! Dziêki Hannie Gronkiewicz-Waltz w stolicy ju¿ wkrótce rozpocznie siê budowa dwóch nowoczesnych stadionów: Legii i Polonii. Oba projekty s¹ imponuj¹ce. Mam nadziejê, ¿e po 20 sierpnia wszystko stanie siê jasne i bêdziemy mieli wybory, które na pewno wygra PO. Nikt o zdrowych zmys³ach nie zag³osuje ju¿ na tych... "polityków". Wtedy wszystko powinno pójœÌ z górki... Mam przynajmniej tak¹ nadziejê.
[ Dodano: Czw Sie 16, 2007 9:39 pm ]
Dziœ kolejna pesymistyczna wiadomoœÌ - prawdopodobnie Ukraina zorganizuje mecz otwarcia Euro2012.
[ Dodano: Pon Sie 20, 2007 2:23 pm ] Stadiony na Ukrainie:
Jak sie dzisiaj okazaÂło UkraiĂący majÂą duÂży problem ze stadionem w Kijowie.
PoÂłoÂżony w centrum Kijowa Stadion Olimpijski nie nadaje siĂŞ do przeprowadzenia meczĂłw Euro 2012. Tak wynika z listu UEFA skierowanego do Federacji Futbolu Ukrainy.
W liÂście przewodniczÂący UEFA Michel Platini poinformowaÂł o rezultatach inspekcji przeprowadzonej na poczÂątku wrzeÂśnia. "Stadion - z jego niewielkÂą pojemnoÂściÂą i ograniczeniami ruchu - nie moÂże przyjmowaĂŚ meczĂłw Euro 2012" - czytamy. Zdaniem UEFA, prowadzone w okolicach obiektu prace budowlane jedynie zmniejszÂą dopuszczalnÂą liczbĂŞ kibicĂłw na trybunach, przede wszystkim ze wzglĂŞdĂłw bezpieczeĂąstwa.
Nieoficjalnie ukraiĂąskie wÂładze, zapowiadajÂą, Âże podporzÂądkujÂą siĂŞ rekomendacjom UEFA, a likwidacja budowanego koÂło stadionu centrum handlowego jest kwestiÂą jedynie "odpowiedniego" wyroku sÂądu. OprĂłcz ewentualnej modernizacji Stadionu Olimpijskiego, UkraiĂący planujÂą takÂże budowĂŞ nowego obiektu sportowego na obrzeÂżach Kijowa, prawdopodobnie w pobliÂżu lotniska w Boryspolu.
Ukraina ma problem. Faktycznie. Ale dlaczego polskie wÂładze nie interesujÂą siĂŞ tym jaki syf pod tym wzglĂŞdem mamy w kraju. Oni przynajmniej stadion majÂą - niewaÂżne, Âże zaniedbany itd ale majÂą. A my co Nic
Zdecydowanie - Mistrzostwa naleÂżaÂły siĂŞ WÂłochom i oni je bezwzglĂŞdnie dostaĂŚ powinni.
Przygotowania do Euro 2012 idÂą nam jak po grudzie. Pociesza fakt, Âże na Ukrainie wcale nie jest lepiej. Nasi wschodni sÂąsiedzi nie majÂą jeszcze gotowego stadionu w Kijowie i nic nie wskazuje na to, Âżeby coÂś w tej kwestii miaÂło siĂŞ szybko zmieniĂŚ. UkraiĂący bojÂą siĂŞ, Âże w koĂącu finaÂł mistrzostw Europy przypadnie nam.
W ostatnich tygodniach w Kijowie znowu rozpêta³a siê burza wokó³ Stadionu Olimpijskiego. W tej chwili wszystko wskazuje na to, ¿e fina³ Euro 2012 na tym obiekcie siê nie odbêdzie. Nie wiadomo te¿, gdzie ewentualnie powstanie nowy stadion zbudowany z myœl¹ o finale Euro.
Wszystkiemu winne olbrzymie centrum handlowe, które roœnie tu¿ przed obiektem i mo¿e utrudniaÌ ewentualn¹ ewakuacjê ze Stadionu Olimpijskiego. Przedstawiciele UEFA orzekli, ¿e ze wzglêdu na bezpieczeùstwo kibiców obiekt nie mo¿e s¹siadowaÌ z du¿¹ zabudow¹ w tak bliskiej odleg³oœci. Szef komitetu organizacyjnego Euro na Ukrainie próbowa³ doprowadziÌ do rozebrania centrum handlowego, jednak nie zgodzili siê na to inwestorzy "Troickiego" - pisze DZIENNIK.
Organizatorzy Euro znaleŸli ju¿ nowy grunt, na którym móg³by powstaÌ stadion. Teren jednak nale¿y do armii i zgodê na budowê stadionu musi wyraziÌ nieprzychylny projektowi ukraiùski minister obrony. Zamieszaniem wokó³ budowy obiektu zaniepokojony jest Borys Woskriesienskij, szef komitetu ds. bezpieczeùstwa przy Ukraiùskiej Federacji Pi³karskiej. - Zobaczycie, ¿e to wszystko skoùczy siê tym, ¿e fina³ odbêdzie siê w Polsce - przestrzega wspó³pracownik Surkisa.
Jerzy WilkoĂąski
Kiedy u nas zaczê³o coœ iœÌ w dobrym kierunku, to na Ukrainie musia³o siê zepsuÌ. Jednak mi od pocz¹tku pomys³ organizowania w Kijowie fina³u Euro 2012 siê nie podoba³. :uhh: Mam nadziejê, ¿e mo¿liwoœÌ zorganizowania fina³owego meczu dostanie, niekoniecznie Warszawa, ale jakieœ polskie miasto.
Dziś mija rok od przyznania nam organizacji. I co? I nic. W mediach trwa okres podsumowań. Kłopot w tym, że nie ma zbytnio co podsumowywać. Może kogoś pocieszy, że Ukraina jest na tym samym poziomie :stop:
Czytałem gdzieś, że przy takim jak obecnie tempie przygotowań , budowę dróg i stadionów skończymy w 2030 roku :rozglada: