michal pisze:Dziwi mnie to trochĂŞ, Âże nie znasz daty wyboru Polaka na PapieÂża. ByÂł to oczywiÂście 16 paÂździernika. Potem faktycznie byÂł program "Na ÂŻywo". Do WiadomoÂści nadawali Agnieszka Gawerska-JabÂłonowska (oczywiÂście z Rzymu) oraz Mariusz Rudnik z Krakowa. XXV-lecie byÂło tylko jedno, wiĂŞc nie moÂżemy mĂłwiĂŚ o innych programach.
Micha³ akurat mog³eœ sobie darowaÌ t¹ uszczypliwoœÌ. Datê wyboru papie¿a znam, ale ju¿ daty obchodzonego w Polsce Dnia Papieskiego nie. I prawdê mówi¹c wogóle mnie ona nie interesuje (mam kilkadziesi¹t wa¿niejszych w moim ¿yciu prywatnym, w zawodowym - a¿ kilkaset). Wiem tylko, ¿e jest to któraœ z niedziel - albo przed 16 albo po 16 paŸdziernika. Nie mam pod rêk¹ kalendarza z zesz³ego roku wiêc nie mogê sprawdziÌ konkretnej daty.
michal pisze:Nie zgadzam siê z tym absolutnie. Niedziela to specyficzny dzieù tygodnia, kiedy idzie siê razem do koœcio³a (lub nie), je czêsto jedyny w tygodniu wspólny obiad i jest siê po prostu z rodzin¹. G³ównie Pieùkowska prowadzi³a niedzielne Wiadomoœci, bo by³a z Warszawy. Jeneralski jest z Bydgoszczy, Durczok z Katowic. Nie powiesz chyba, ¿e Holeck¹ spotka³ najwiêkszy w telewizji zaszczyt, a Durczok, Pieùkowska i Jeneralski tylko zgrzytali zêbami. Za³o¿ê siê, ¿e Danka chêtnie by prowadzi³a np. czwartkowe, a niedzielê spêdzi³a z mê¿em i swymi bliŸniakami. W niedzielê siê ma³o dzieje w polityce i s¹ poruszane ma³o amibitne tematy typu szrotówek kasztanowcowiaczek czy sk¹d siê wziê³a ma³pa w e-mailu.
Nie zgadzam siĂŞ z tym absolutnie.

Owszem w niedziele w politycê nic siê nie dzieje i w wiêkszoœci programów informacyjnych dominuj¹ lekkie tematy, mimo to niezmienne ju¿ od kilku lat w³aœnie niedzielne wydania gromadz¹ najwiêksz¹ publicznoœc. Nie wierzysz - poczytaj sobie wyniki ogladalnoœci. WiêkszoœÌ ludzi jest juz wówczas zmêczona niedzielnymi rozrywkami tj wspólnym obiadem, koœcio³em (ewentualnie), jakimœ popo³udniowym spacerem. Z przyjemnoœci¹ zasiada w niedzielne popo³udnie przed telewizorem - wieczorynka, Wiadomoœci oraz film po 20 zawsze maj¹ najwiêksz¹ ogl¹dalnoœÌ. Widzowie oczejkuj¹ wówczas czegoœ lekkiego, ³atwego i przyjemnego. Miêdzy innymi to w³aœnie wówczas TVP nadaje swoje drogie produkcjê jak "Przedwioœnie", "Bo¿a podszewka", czy "Ogniem i mieczem". Owszem, w tygodniu mo¿na zab³ysn¹Ì, porozmawiaÌ na ¿ywo z reporterem w Sejmie lub Nowym Yorku, ale równie¿ w ostatnim dniu tygodnia mo¿na siê wykaÌ.
Lisa nie mo¿esz porównywac do takiej sytuacji, tym bardziej, ¿e równie¿ weekendowe wydania Faktów ró¿ni³y siê od tych zwyczajnych. By³y min. przez d³ugi czas prowadzone przez dwóch prezenterów.
PS Micha³ masz mo¿e to wydanie Wiadomoœci na komputerze? Czy móg³byœ mi je przes³aÌ na skrzynkê (ewentualnie czêœÌ)? Je¿eli tak to s³u¿ê wówczas adresem. Z tego co wiem na tlenie jedna przesy³ka mo¿e mieÌ a¿ 20 MB, a wiêÌ w sam raz.

PPS ok doœÌ mam tematu o Dniu Papieskim, mo¿e jakiœ nowy w¹tek?