michal pisze:Nie pamiêtam kiedy, ale poranne wydanie d³ugo by³o nadawane o 9.00. Dopiero pó¿niej skrócono "Kawê czy herbatê" i by³y o 8.30, a na 8.00 przeniesiono niedawno, ¿eby nie dublowa³y siê z Kurierem.
WÂłaÂśnie sprawdziÂłem dokÂładnÂą datĂŞ w programie. WiadomoÂści z 8.30 na 8.00 przeniesiono 3 wrzeÂśnia 2001 roku.doktorfaustus1 pisze: JeÂżeli siĂŞ nie mylĂŞ to juÂż w 2000 r. poranne WiadomoÂści nadawane byÂł o 8.00. Kurier wystartowaÂł 3 marca 2002r i to raczej jego emisjĂŞ planowno w taki sposĂłb, aby nie nakÂładaÂła siĂŞ z emisjÂą innych programĂłw informacyjnych.
michal pisze: Aha, tylko Wiadomoœci g³ówne by³y nadawane z nowego studia. Do wydaù wczeœniejszych u¿ywano starego jeszcze przez kilka miesiêcy.
doktorfaustus1 pisze: SÂądzĂŞ, Âże i w tym przypadku byÂło torszeczkĂŞ inaczej - wszytkie wydania wiadomoÂści od 2 grudnia 1997 (chwila uruchomienia nowego studia) nadawane byÂły z tego samego miejsca. w zaleÂżnoÂści od pory emisji zmieniaÂło siĂŞ tÂło za plecami prezentera.
Dziêki za podanie dok³adnej daty. Nie masz jednak racji. Przez pewien okres czasu z nowego studia nadawane by³y tylko Wiadomoœci g³ówne. Pozosta³e z starego dotychczasowego studia na Woronicza. Nawet czo³ówka by³a stara. Powiedzmy, ¿e taka sytuacja trwa³a do koùca roku, a mo¿e d³u¿ej. Bardzo mnie to zastanawia³o. ByÌ mo¿e przyczyna by³a taka, ¿e redakcja siê jeszcze na dobre nie przenios³a i na g³ówne Wiadomoœci prezenterzy siê tylko przenosili z gotowym materia³em... Albo by³y dwa zespo³y w dwóch budynkach.
Jeszcze jedna rzecz mi siê przypomnia³a. Po kilku miesi¹cach od uruchomienia studia nast¹pi³a awaria nowego syntetyzera. U¿ywano wiêc starego z wczeœniejszego studia i starej grafiki. Nie by³o przez ten czas takiej "nak³adki" dooko³a podczas prezentacji najwa¿niejszych wiadomoœci i wyœwietlanego na niej zegara oraz nowych wizytówek. Zamiast tego by³a fioletowa belka z dat¹ znana do 1997 roku. Jedyna ró¿nica to to, ¿e miesi¹c na tej belce nie by³ literami, ale cyframi rzymskimi.
No i tak byÂło w latach 1998-2002, ale nie w pierwszych kilkudziesiĂŞciu dniach po uruchomieniu nowego studia.doktorfaustus1 pisze: Zawsze jednka byÂł to obraz z newsroomu - raz jedna Âściana z oknami i bardzo kolorowym logo WiadomoÂści na szkle, raz inna - rĂłwnieÂż z logo - ale tym razem byÂła to niebieska litera "W"