[TVP1] 19.30

Dyskusje na temat pozostałych stacji telewizyjnych.

Moderator: Łukasz

arrow
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: arrow »

WiadomoÂści skompromitowaÂły siĂŞ kilka dni po 11 wrzeÂśnia, gdy osoba prowadzÂąca gÂłowne wydaniu <chyba to byÂła PieĂąkowska> dumnie oznajmiÂła ze 11 wrzeÂśnia to WiadomoÂści okazaÂły sie popularniejszym i chĂŞtniej oglÂądanym programem niÂż Fakty, troche to byÂło niesmaczne... :arrow:
doktorfaustus1
Fan Forum
Fan Forum
Kontakt:

Post autor: doktorfaustus1 »

Mo¿e i rzeczywiœcie powinni ugry¿Ì siê wówczas w jêzyk, ale:
1. AÂż tak wielka kompromitacja to nie byÂła - o wynikach ogladalnoÂści pisaÂła rĂłwnieÂż Gazeta Wyborcza oraz Rzeczpospolita - wszytkie materiaÂły utrzymane byÂły w podobnej tonacji. Rozumiem, Âże jedni mogÂą, drudzy nie????!
2. Gdyby to Fakty mia³y wóczas tak¹ ogl¹dalnoœÌ Lis na pewno pochwali³by siê o tym widzom - och jak¿e czêsto u¿ywa³ okreœlenia "£amiemy monopol TVP"
3. A owe wyniki, udowadniaj¹ tezê, ¿e kiedy dziejê siê coœ wa¿nego Polacy wci¹¿ wybieraj¹ nadawcê publicznego, byÌ mo¿e czasami traktowanego jako poœrednika miêdzy w³adz¹ a spo³eczeùstwem.
Za co można dostać tutaj bana? Za pisanie na innym niż Łukasza forum. Czy to jest wolność, o którą 15 lat temu walczono? Czy to są ideały pomarańczowej rewolucji, której wstążeczkę nasz Admin dał kilka miesięcy temu na swojej stronie? Wątpie....
kamuii
Fan Forum
Fan Forum

Post autor: kamuii »

z t¹ ogl¹dalnosci¹ to mo¿e by³ faktycznie nie na miejscu ale plama nie a¿ tak du¿a TVN i inne media te¿ siê chwali³y pamiêtam jednak ze Pieùkowska by³a wtedy na cenzurowanym bo wyr¹ba³¹ z jakimœ g³upim pytaniem w Monitorze ale ju¿ nie wiem o co chodzi³o w ka¿dym razie jakaœ tam checa z tego by³a
Android <3
Awatar użytkownika
Bartek
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: Bartek »

doktorze, a zastanawiaÂłeÂś siĂŞ kiedyÂś czemu wybierajÂą nadawce publicznego?

Moja babcia ogl¹da wiadomosci tylko z powodu takiego, ze w naszym domu tylko na 1 telewizorze jest tvn... Tak¹ sytuacje ma okolo 10-20% mojego miasta i wci¹¿ s³ysze ze ktos zaluje, bo nie ma tvnu. Gdy w "Pod napiêciem" by³ reporta¿ o moim miescie przyszly do nas ze 4 osoby spoza domu...
doktorfaustus1
Fan Forum
Fan Forum
Kontakt:

Bary³a ale z takimi pretensjami mo¿esz zwrócic siê tylko do nadawcy - kilka tygodni temu sam doœÌ drastycznie ograniczy³ swoj¹ widowniê. Zreszt¹ przy ka¿dej okazji szefowie TVN podkreœlaj¹, i¿ ich stacja nastawiona jest na widza wykszta³conego, majêtnego, mieszkaj¹cego w du¿ym mieœcie. Cóz jak widzê postawili Ciebie - i nie tylko - poza nawiasem, nie liczysz siê dla nich. I tym siê w³aœnie rózni stacja prywatna (nadaje to co chce, na czym naj³atwiej zarobiÌ du¿e pieni¹dze) od publicznego, który ma obowi¹zek dotarcia z róznorodnym programem dla wszytkich - od ksiêdza, po przez rolnkia, kurê domow¹ po profesora. (Oczywiœcie jak siê z tego wywi¹zuje mówiÌ nie trzeba :evil: )
PrzypomniaÂł mi siĂŞ jeszcze jeden fakt - podczas ostatniej pielgrzymik relacjĂŞ w TVP oraz w WiadomoÂściach oglÂądaÂło kilka milonĂłw widzĂłw, w Faktach na TVN zaledwie kilkaset tysiĂŞcy - to byÂł ich najgorszy wynik w historii. Nawet ludzie, ktĂłrzy na codzieĂą majÂą dostĂŞp do stacji WalterĂłw wybrali TVP. Czemu? OdpowiedziaÂłem w poprzednim poÂście. (patrz punkt 3)
Ostatnio zmieniony piątek 20 sie 2004, 22:01 przez doktorfaustus1, łącznie zmieniany 1 raz.
Za co można dostać tutaj bana? Za pisanie na innym niż Łukasza forum. Czy to jest wolność, o którą 15 lat temu walczono? Czy to są ideały pomarańczowej rewolucji, której wstążeczkę nasz Admin dał kilka miesięcy temu na swojej stronie? Wątpie....
Awatar użytkownika
Bartek
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: Bartek »

zakodowanie przekazu cyfrowego FTA to niewielki cios dla tych najbiedniejszych, bo oni, jesli juz maja satelite, to analogowÂą. Mi przede wszystkim chodzi o przekaz naziemny. Najgorzej bedzie, gdy tvn zniknie z satelity analogowej - co zreszta juz zapowiedzial (we wrzesniu jako [chyba] jedyna polska stacja zostanie na analogowym HotBirdzie, bowiem plotka glosi, ze polsat tez sie koduje.]. Ja rĂłwnieÂż pielgrzymke ogladalem w wiekszosci w tvp, chyba ze relacja byla w tvn24- wtedy jednak malo jeszcze osob kanaÂł mialo.

I zgodze sie z toba ze pretensje powinienem miec do nadawcy, chociaz on tez kiedys walczyl o koncesje naziemne, przegrywal jednak z niemajacym sensu TV Puls i czesciowo TV4
doktorfaustus1
Fan Forum
Fan Forum
Kontakt:

A co z TVP Polonia - mam kablĂłwkĂŞ i nie wiem, czy wciÂąz dostĂŞpni sÂą w sygnale analogowym? ZimÂą spadajcy z dachu Âśnieg zniszczyÂł naszÂą stara antene satelitarnÂą i nie moge sprawdziĂŚ.

Wracaj¹c do Wiadomoœci - bardzo podoba³ mi siê dzisiejszy materia³ Moniki Kaniewskiej o przyznaniu W. Milewiczowi nagrody Niptel - momentami ciekawe t³o muzyczne i chyba najlepszy koniec - Waldek w ciszy i samotnoœci odchodzi za jakieœ pustynne wzniesienie - tak jakby nie zgin³¹ tylko odszed³ gdziesœ na chwilê, coœ sprawdziÌ i zaraz wróciÌ.
kawiocha

Post autor: kawiocha »

Och, jakie rozczulajÂące
michal
Bywalec
Bywalec

Post autor: michal »

michal pisze:Ca³oœÌ na stronie http://tvp.pl/Search?Cat=2&Start=851&Se ... &image.y=3
doktorfaustus1 pisze: Miachale mĂłgÂłbyÂś sprawdziĂŚ jeszcze raz ten link? Za pierwszym razem wyÂświetliÂło siĂŞ wszytko o czym napisaÂłeÂś powyÂżej. Teraz pojawia siĂŞ komunikat, Âże sytem nie odnalazÂł odpowiednich dokumentĂłw.
Pozdrawiam Faustus
JuÂż jest wszystko dobrze, choĂŚ faktycznie wczoraj nie dziaÂłaÂło nic jeÂśli chodzi o wyszukiwarkĂŞ. MyÂślaÂłem nawet, Âże to sabotaÂż :twisted: gdy zauwaÂżyli, Âże szperamy po archiwum lub ktoÂś z TVP zablokowaÂł jak trafiÂł na to forum i ten wÂątek ;)
doktorfaustus1
Fan Forum
Fan Forum
Kontakt:

michal pisze: JuÂż jest wszystko dobrze, choĂŚ faktycznie wczoraj nie dziaÂłaÂło nic jeÂśli chodzi o wyszukiwarkĂŞ. MyÂślaÂłem nawet, Âże to sabotaÂż :twisted: gdy zauwaÂżyli, Âże szperamy po archiwum lub ktoÂś z TVP zablokowaÂł jak trafiÂł na to forum i ten wÂątek ;)

:lol: :lol: :lol: Chyba tutaj jeszczen nie grzebiÂą - przynajmniej nikt do tej pory nie podawaÂł sie na naszym formu, za pracownika TVP, bo rzekomi ludzie TVN pisuja nie tylko na forum.tvn.personal.pl , lecz rĂłwnieÂż na konkurencyjnym forum. :o Ostatnio jakaÂś pani, stwierdziÂła, iÂż na 100% nie bĂŞdzie czwartej edycji BB. :roll:

EDYCJA
A oto dowĂłd, iÂż WiadomoÂści obchodziÂły 10 rocznicĂŞ powstania - przyznano wĂłwczas NagrodĂŞ WiadomoÂści dla Tadeusza Mazowieckiego.
http://tvp.pl/View?Cat=119&id=5153
Piszê o tym, poniwa¿ je¿eli mnie pamiêÌ nie myli ktoœ siê k³óci³ czy by³o jakieœ szczególne wydanie lub uroczytoœÌ z okazji jubileuszu - odpowiedŸ jest prosta - tak.
doktorfaustus1
Fan Forum
Fan Forum
Kontakt:

Warto grzebaÌ w tym serwise. Poszed³em drog¹ Micha³a i wpisa³em w ich wyszukiwarce "Wiadomoœci" - czêœÌ odnoœników prowadzi do plików z wydaniami, czêœÌ do stenogramów. Ale nawet w stenogramach warto grzebaÌ - do³¹czone s¹ tam czasami zdjêcia - uda³o mi siê znaleŸÌ zdjêcia z pilegrzymki papie¿a na Ukrainê, a na nich min S. Jeneralski i K. Kolenda Zalewska. Zamieœci³bym tutaj te zdjêcia, ale nie potrafiê -musia³bym umieœciÌ je na jakiejœ stronie, poniewa¿ otwieraj¹ siê jako za³¹cznik - takie okienko, bez konkretnego adresu.

Jednak wielu starszych wydaù raczej nie uda sie nam tam znaleŸÌ - serwis internetowy ruszy³ zaledwie kilka lat temu; wczeœniej by³y to tylko testy i próby. Chyba nie bedzie chcia³o siê im szperaÌ w archiwum i zamieszczaÌ wydanialub stenogramy z pocz¹tku lub nawet z po³owy lat 90.
michal
Bywalec
Bywalec

Post autor: michal »

doktorfaustus1 pisze: A oto dowĂłd, iÂż WiadomoÂści obchodziÂły 10 rocznicĂŞ powstania - przyznano wĂłwczas NagrodĂŞ WiadomoÂści dla Tadeusza Mazowieckiego.
http://tvp.pl/View?Cat=119&id=5153
Piszê o tym, poniwa¿ je¿eli mnie pamiêÌ nie myli ktoœ siê k³óci³ czy by³o jakieœ szczególne wydanie lub uroczytoœÌ z okazji jubileuszu - odpowiedŸ jest prosta - tak.
Nikt siê nie k³óci³. Rozmawia³em z kwiatkiem, który mówi³ coœ o tym dniu, ¿e wtedy by³y urodziny Wiadomoœci i ¿e Motyl by³a o 6.00 do 15.00, a ja na to, ¿e nie by³o jej raczej na pewno w "Kawie" oraz ¿e wtedy by³y wtedy takie przydzia³y, ¿e o 8.30 i o 12.00 móg³ siê prowadziÌ kto inny, a o 15.00 prowadzi³ prezenter z drugiej zmiany. Na to kwiatek odpowiedzia³, ¿e nie pamiêta jak to by³o dok³adnie, ale na pewno to by³ dzieù urodzin "Wiadomoœci", bo by³ wtedy chory i ca³y dzieù le¿a³ w ³ózku, a mia³ tylko TVP1.

A Ty na to, ¿e kwiatek ma na pewno racjê, bo "Wiadomoœci" z pewnoœci¹ obchodzi³y 10. urodziny i ¿e Bukowska coœ tam z kimœ w studiu i tak dalej. Tyle tylko, ¿e nikt temu nie zaprzecza³ i nikt siê o to nie k³óci³.
doktorfaustus1 pisze:Warto grzebaÌ w tym serwise. Poszed³em drog¹ Micha³a i wpisa³em w ich wyszukiwarce "Wiadomoœci" - czêœÌ odnoœników prowadzi do plików z wydaniami, czêœÌ do stenogramów.
Pliki mo¿esz przecie¿ znaleŸÌ w zestawieniu plików, o którym ju¿ rozmawialiœmy i które udostêpniono 12 sierpnia. W zwyk³ej wyszukiwarce te¿ siê znajduj¹ pliki o czym informowa³em, jednak¿e ja linka okroi³em tylko do stenogramów. Pliki i tak nie dzia³aj¹ dla okresu 08.2002-06.2003. A wystarczy³o tylko nacisn¹Ì "poprzednia".
doktorfaustus1 pisze: Ale nawet w stenogramach warto grzebaÌ - do³¹czone s¹ tam czasami zdjêcia - uda³o mi siê znaleŸÌ zdjêcia z pilegrzymki papie¿a na Ukrainê, a na nich min S. Jeneralski i K. Kolenda Zalewska.
TeÂż mĂłwiÂłem, Âże warto zaglÂądaĂŚ, bo sÂą zdjĂŞcia, pokazujÂąc fotkĂŞ Warakomskiej w roli korespondentki z USA. ZdjĂŞcia, o ktĂłrych Ty mĂłwisz, rĂłwnieÂż widziaÂłem jednak jakoÂś nie wrzucaÂłem ich tutaj. I przede wszystkim nie wiem dlaczego Ty piszesz ciÂągle Kolenda-Zalewska. W kaÂżdym wÂątku Âźle piszesz, aÂż wreszcie jednak Ci zwrĂłcĂŞ uwagĂŞ - nazywa siĂŞ ona Kolenda-Zaleska. :)
doktorfaustus1 pisze: Zamieœci³bym tutaj te zdjêcia, ale nie potrafiê -musia³bym umieœciÌ je na jakiejœ stronie, poniewa¿ otwieraj¹ siê jako za³¹cznik - takie okienko, bez konkretnego adresu.
Nie ma Âżadnego technicznego problemu z zamieszczeniem bezpoÂśrednio tych zdjĂŞĂŚ. Oto one:

SÂławek Jeneralski i...

WiesÂław Romanowski:

Obrazek

Jan Ró¿d¿yùski:

Obrazek

Katarzyna Kolenda-Zaleska:

Obrazek

ZdjĂŞcia te sÂą z dnia 23 czerwca 2001.

doktorfaustus1 pisze: Jednak wielu starszych wydaù raczej nie uda sie nam tam znaleŸÌ - serwis internetowy ruszy³ zaledwie kilka lat temu; wczeœniej by³y to tylko testy i próby. Chyba nie bedzie chcia³o siê im szperaÌ w archiwum i zamieszczaÌ wydanialub stenogramy z pocz¹tku lub nawet z po³owy lat 90.
Pamiêtam jak og³aszali w Teleexressie, ¿e wydania bêd¹ dostêpne w internecie ju¿ pó³ godziny po emisji. Nie by³o to wcale tak dawno. Potem do³¹czy³y do takiej formy prezentacji "Wiadomoœci". Wydaje mi siê, ¿e kwiecieù 2001 to jest najstarsze jakie kiedykolwiek by³o na www. Pozosta³e pewnie archiwizowano, ale w formie tradycyjnej. A te stenogramy co teraz s¹ pewnie by³y tam od zawsze tylko, ¿e dopiero teraz ktoœ (tzn. ja) je odkopa³ :)
doktorfaustus1
Fan Forum
Fan Forum
Kontakt:

1.Ok, mo¿e s³owo "k³óci³" by³o za mocne, ale po prostu chodzi³o mi o ostateczne potwierdzenie faktu, i¿ rzeczywiœcie obchodzili dziesi¹t¹ rocznicê powstania redakcji.

2. Dziêkujê, za uwagê w sprawiê nazwiska - nie pope³nie ju¿ tego b³êdu do koùca ¿ycia. :D Napisa³em "Zalewska" zamiast "Zaleska", poniewa¿ przyzwyczai³em siê do tego, i¿ wiêkszoœÌ ludzi wymawiaj¹c zazwyczaj szybko swoje nazwisko gubi w nim kilka g³osek - zw³aszcza bezdzwiêcznych. Po prostu ja wymawia³em to nazwisko z literk¹ "w" teraz wiem, ¿e robi³em Ÿle. Belce z nazwiskiem pani Kasi nie przyglada³em siê tak dok³adnie - nazwisko d³ugie, wystarczy³ jeden rzut oka.

3. A zdjĂŞĂŚ i tak nie potrafiĂŞ zamieÂściĂŚ - np te powyÂższe sÂą trzy na jednej stronie, nie otwierajÂą siĂŞ jako nowa strona tylko wyskakujÂą w takim okienku. JeÂżeli moÂżesz wytÂłumacz mi jak siĂŞ coÂś takiego zamieszcza.

4. Kiedyœ zamieszczali nie tylko wydanie g³ówne, ale nawet wydania poranne, po³udniowe i popo³udniowe - w miejsce straego wchodzi³o nowe i tak na zmianê.

PS przy okazji mamy odpowiedÂź na jedno z pytaĂą Kwiatka, ktĂłry podejrzewaÂł, Âże istaniaÂło jeszcze jedno studio WiadomoÂści, w ktĂłrym tÂłem byÂłyukoÂśne napisy WiadomoÂści (takie jak za plecami ma SÂławek Jeneralski) - to byÂło jedno studio w blue boxie, ale podczas wejÂśc na Âżywo po prostu zmieniano tÂło.
mac
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Post autor: mac »

Czy mi siê wydaje, czy biurko prowadz¹cego g³ówne wydanie Wiadomoœci, wygl¹da tak jak by sta³o na koùcu zaba³aganionego przedpokoju? Taka myœl objawi³a mi siê po obejrzeniu dzisiejszego wydania tego programu.
doktorfaustus1
Fan Forum
Fan Forum
Kontakt:

Nie mac, to nie przedpokĂłj, a studio przejÂściwe w prawdziwym newsroomie. WiadomoÂści w odrĂłznienu do FaktĂłw nie muszÂą posÂługiwaĂŚ siĂŞ atrapÂą newsroomu. Ale i ja z utĂŞsknieniem czekam na uruchomienie nowego, remontowanego obecnie studia.
ODPOWIEDZ