[TVP1] 19.30

Dyskusje na temat pozostałych stacji telewizyjnych.

Moderator: Łukasz

michal
Bywalec
Bywalec

Post autor: michal »

kamuii pisze: hehe a co do tych zdjĂŞc to troche to jednak pokomplikowane :)
Wcale nie :) Doktofaustus1 juÂż umie.
kamuii pisze: btw mĂłgÂł by ktos opisaĂŚ jak dodaĂŚ zdjĂŞcie z kompa albo strony do swojego profilu ?
Z kompa chyba siĂŞ nie da, a ze strony www to wpisujesz adres fotki do w danych profilu (pozycja "OdnoÂśnik do zewnĂŞtrznego Emblematu").
baryla pisze:w faktach to jest pusto, a wiadomosciach balagan. (...) Dziennikarze moze nawet nieswiadomie robia taki balaganik. Chociaz w tvn24 tego az tak nie widac- moze dlatego, ze komputery sa ciemne i ustawione jakby biurka zaslanialy
A mnie baÂłagan nie przeszkadza, nawet go nie zauwaÂżam. Znacznie bardziej denerwuje mnie haÂłas panujÂący w studiu TVN24. Podczas emisji powinien byĂŚ czerwony napis "CISZA". Nie majÂą tam Âżadnych hamulcĂłw. Ale to pewnie tak specjalnie, tak jest "trendy", atmosfera ciÂągÂłej pracy.
doktorfaustus1 pisze: 1. To dla mnie nowoœÌ, nie wiedzia³em, ¿e K. Kolenda Zalewska (jak ja siê szybko uczê :P )musia³a zmieniÌ swoje nazwisko.
No jakoÂś nie bardzo z tÂą naukÂą :evil:
doktorfaustus1 pisze:
Ja niestety nie pamiĂŞtam jej pierwszych relacji w telewizji. Na szĂŞÂśczĂŞÂście juÂż za ok 2 tygodniĂŞ bĂŞdĂŞ miaÂł dostĂŞp do archiwalnych numerĂłw Gazety krakowskiej - to taki lokalny dziennik w woj. maÂłopolskim, w ktĂłrym K.K.Z. rozpoczeÂła pracĂŞ jako dziennikarz - poszukam, moÂże znajdĂŞ. :D Ale zapewne Michale masz racjĂŞ - juÂż kilka razy daÂłeÂś dowĂłd, iÂż pamiĂŞĂŚ masz prawie jak sÂłoĂą. :wink:
Super by byÂło gdybyÂś to znalazÂł i sprawdziÂł w "Gazecie Krakowskiej". SÂłyszaÂłem i widziaÂłem Koleska-Zaleska wielokrotnie. Tymczasem w wywiadzie http://www.radiokolor.pl/co_nowego2.asp ... 0F0GK2C0NY powiedziaÂła, Âże przytrafiÂło jej siĂŞ takie coÂś tylko raz. Dziwne, nie wierzĂŞ, Âże akurat te jedyne wydanie wtedy oglÂądaÂłem, a co w wizytĂłwkami... Poza tym przedstawiaÂła siĂŞ tak na pewno wiĂŞcej razy.

A propos wizytĂłwek to zauwaÂż pewnÂą niekonsekwencjĂŞ. Zapewne w zaleÂżnoÂści od osoby ktĂłra tĂŞ maszynĂŞ do napisĂłw obsÂługuje, mamy raz Magdalena Tadeusiak, a raz Magda Tadeusiak. Tak samo jednym razem jest Agnieszka Gawerska, a za drugim Agnieszka Gawerska-JabÂłonowska. W rozmowach na Âżywo prezenterzy "Panoramy" zawsze przedstawiajÂą jÂą oboma nazwiskami, a "WiadomoÂści" tylko panieĂąskim. KiedyÂś byÂł taki okres, Âże "JabÂłonowska" nie uÂżyli kilka miesiĂŞcy i myÂślaÂłem, Âże biedna siĂŞ rozwiodÂła. A taki przypadek juÂż byÂł. Ciekawe czy wiesz kogo mam na myÂśli?
doktorfaustus1 pisze:
2. DziĂŞki za tÂą instrukcjĂŞ zamieszczania zdjĂŞĂŚ - sprĂłbujĂŞ. :P
ProszĂŞ bardzo. Proste, prawda?
doktorfaustus1 pisze:
3. (...) PamiĂŞtam, Âże wykorzystywali przy ich produkcji stojÂący po prawej stronie telebim (patrzÂąc od strony widzĂłw). Z czasem na tymÂże telebimie wyÂświetlane byÂło tylko wielkie logo WiadomoÂści - niebieska litera "W". Ale kilka raz dali tam teÂż obraz z newsroomu - podczas relacji z zamachu na WTC z 11 IX oraz kiedy zaproszony do studia byÂły premier Buzek obiecywaÂł, iÂż rzÂąd nie bĂŞdzie szukaÂł oszczĂŞdnoÂści tnÂąc renty i emerytury.
Zgadzam siê w ca³oœci z punktem trzecim, choÌ nie pamiêtam wykorzystywania tego telebimu do Sportu czy Pogody z pocz¹tków tego studia. Na nim by³o logo Wiadomoœci na tle tej kuli (taki caps z czo³ówki). Pamiêtam go z dwóch wydaù - jak Wajda dosta³ nobla i Bukowska wrêcza³a mu kwiaty oraz jak Milewicz przyjecha³ do studia ze swoje wyprawy i opowiada³ co widzia³.
doktorfaustus1 pisze:
4. Ju¿ od d³u¿szego czasu nie uda³o mi siê trafiÌ na inne wydanie Wiadomoœci, ni¿ g³ówne - ale np zawsze zamieszczaj¹ wiêkszoœÌ wydaù Panoramy - te z godzin: 16.00. 18.30, 22.00
13.00 teÂż czĂŞsto jest. 18.30 jakoÂś nie przypominam sobie Âżebym ÂściÂągaÂł.
doktorfaustus1 pisze:
3. Michale mylisz siê - owszem obok blue -box'a by³y jakieœ fragmenty ozdobnych œcianek etc, ale t³o z pochylonym napisem "Wiadomoœci" równie¿ generowano w komputerze i wystarcza³a do tego zaledwie sekunda. (Dlatego te¿ tak "piali" nad tym studiem i sprzêtem technicznym, bo ca³oœÌ by³a naprawdê droga, imponuj¹ca i nowoczesna.)
SkÂąd to wiem? KiedyÂś w programie Oblicza mediĂłw chwalili siĂŞ wszytkimi tymi bajerami i pokazywali ich zastosowanie - naprawdĂŞ byÂłem wĂłczas pod wraÂżeniem.
A ja pamiĂŞtam te studio z wydania Teleexpressu kiedy PieĂąkowska pozowaÂła fotoreporterom do zdjĂŞĂŚ w nowym studiu i nowej fryzurze (o czym juÂż pisaÂłem). UkoÂśne napisy byÂły prawdziwe. SkÂąd wiesz, Âże SÂławek siĂŞ nie obrĂłciÂł na przykÂład do tego wyÂżej wspomnianego telebimu - w koĂącu to wydanie z kategorii papieskich - i wÂłaÂśnie wtedy miaÂłby za sobÂą takÂą planszĂŞ po lewej stronie widza. Nigdy nie zamienieniali teÂł za prezeneterem podczas rozmĂłw z korespondentem na Âżywo. Ale nie upieram siĂŞ, Âże to nie mĂłghÂł byĂŚ bluebox. Sam przyznajesz, Âże te Âścianki realnie istniaÂły.
doktorfaustus1 pisze:
Zreszt¹ warto ogl¹daÌ ten program nawet dla takich "kawa³ków" - doœÌ czêsto pos³ugiwali siê w nim zdjêciami studia Wiadomoœci z ró¿nych stron - widok z re¿yserki, która jest u góry, z za sto³u prezentera etc
Tak, wÂłaÂśnie to zauwaÂżyÂłem. W tym wÂątku juÂż mieliÂśmy zdjĂŞcia PieĂąkowskiej ze stycznia 2001 i Prokopiuk z sierpnia 2001. TÂło na nimi to samo (trzy zegary i szklane logo). Tymczasem zdjĂŞcie Durczoka z marca 2001 ma inne ujĂŞcie newsroomu - o 90 stponi w lewo. Zegary i szklane logo sÂą bokiem po jego lewej stronie, a z tyÂłu na logo-obraz. Mam rĂłwnieÂż krĂłtki fragment poÂłudniowych Wiadomosci z Jeneralskim z 2001 roku i rĂłwnieÂż jest to drugie ujĂŞcie.
kamuii pisze:
mnie tam siê bardzie podoba³o strare studio zadnych newsoormów ³adny stó³ pomaraùczowe kolory ³adnie i z klas¹ a :)
Mnie równie¿ tamto siê podoba³o. A jaka genialna czo³ówka! Coœ mi siê wydaje, ¿e j¹ mo¿emy wkrótce wraz z nowym studiem na zawsze po¿egnaÌ :(
doktorfaustus1 pisze:
Nie wiem, byĂŚ moÂże powrĂłci do TVP1, na razie nie ma go w ramĂłwce aÂż do 12 wrzesnia, ale moÂże jeszcze siĂŞ pojawi. Wszak. P. KraÂśko zastĂŞpuje przebywajÂącÂą obecnie na urlopie macierzyĂąskim A. GawerskÂą - JabÂłonwoskÂą i z tego co wiem, miaÂł peÂłniĂŚ tĂŞ funkcjĂŞ aÂż do koĂąca siepnia. ByĂŚ moÂże potem dostanie jakiÂś urlop i do pracy wrĂłci pod koniec wrzeÂśnia, z chwilÂą wystartowania caÂłej ramĂłwki.
A kto prowadziÂł do czerwca Oblicza mediĂłw? KraÂśko nie jest przecieÂż niezastapiony. PamiĂŞtam, Âże jak byÂł na Dakarze, to zastĂŞpowaÂł go Piotr Ryba i w jednym z wydaĂą goÂście i on pili mleko, bo gadali o tej akcji.
doktorfaustus1 pisze:
hej Michos - sprawdziÂłem, rzeczywiÂście twoja metoda jest Âświetna.
A jaka jest medota michosa? :P
doktorfaustus1 pisze:
Oto jedno ze zdjĂŞĂŚ W. Milewicza podczas colegium redakcyjnego - obok siedzi Danuta Holecka, stoi Lena Bretes (szefowa WiadomoÂści) przy ktĂłrej z prawej strony siedzi Karolina KoÂźiĂąska. Innych ludzi nie znam.
To ja dopowiem. Z przodu siedzi JarosÂław OleÂś, a z tyÂłu za LenÂą jest fragment gÂłowy Jana Szula. ZdjĂŞcie jest opisane jako jedne z ostatnich W. Milewicza w redakcji "WiadomoÂści". ZostaÂło ono zrobione dnia 15 kwietnia 2004. Lena jest zaledwie tydzieĂą kierowniczkÂą WiadomoÂści, a Milewicz ma przed sobÂą jeszcze tylko 3 tygodni Âżycia.
doktorfaustus1
Fan Forum
Fan Forum
Kontakt:

Post autor: doktorfaustus1 »

michal pisze: :) Doktofaustus1 juÂż umie.
oraz
michal pisze:
doktorfaustus1 pisze: 1. To dla mnie nowoœÌ, nie wiedzia³em, ¿e K. Kolenda Zalewska (jak ja siê szybko uczê :P )musia³a zmieniÌ swoje nazwisko.
No jakoÂś nie bardzo z tÂą naukÂą :evil:
No jasne, ¿e umiem!!! 8) 8) wystarczy najechaÌ myszk¹ na zdjêcie - wówczas na dole ekranu pojawia siê ca³y adres. Kamuii je¿eli nie pamietasz lub nie rozumiesz wzoru zaprezentowanego przez Micha³a (OCZYWWIŒCIE - przperaszam, za du¿o tu uczestników o podobnych nickach :oops: to siê ju¿ wiêcej nie powtórzy :oops: ) to przepisz sobie ten adres, a¿ do momentu "img500" w³¹cznie :)

W sprawie K. Kolendy Zaleskiej - OczywiÂście, teraz jeszcze przez jakiÂś czas bĂŞdĂŞ robiÂł takie bÂłedy - ehhh... :oops: :oops:

1. RzeczywiÂście w studiu TVN24 czasami jest za duÂży haÂłas - zwÂłaszcza rano, podczas programu Studio 24 - gwar niczym w tramwaju lub na przystanku :wink: Ale z drugiej strony to normalne -prace wrze 8)
2 JarosÂław OleÂś? Niby przy stole? Chyba nie - on nie ma szarych wÂłosĂłw na skroniach.
3. Do czerwca Oblicza MediĂłw prowadziÂł Krasko - Piotr Ryba zastĂŞpowaÂł go tylko w 2003r. kiedy P.K. przygotowywaÂł materiaÂły o Unii Europejskiej w Brukseli.
4. Agnieszka Gawerska Jab³onowska czasmi pos³uguje siê tylko jednym nazwiskiem, ostatnio urodzi³a dziecko, a jej m¹¿ jest zawsze podpisany na belec zaraz pod swoj¹ ¿on¹ - pracuje jako operator kamery. Obecnie przygotowuje materia³y raezm z P. Kraœko.
5. Niezmiennie twierdzê, ¿e napis Wiadomoœci by³ wirtualny. Owszem ca³y blue - box by³ obudowany - z jednej strony by³a tam œcianka w kolorach nawi¹uj¹cych do czo³ówki, z kolei za pó³okr¹g³ym blue -boxem by³a œciana w³aœnie z tymi napisami. Jednak pó¿niej wszytko to zosta³o zdemontowane, a œciana miêdzy telebimem a blue - boxem zostala wy³o¿ona czarnym materia³em - wszytko by³o widaÌ we wrzeœniu 2001 podczas relacji z ataku na USA. Poza tym moment ³¹czenia isê z korespondentem by³ za szybki, aby prezenter obróci³ siê na fotelu i poprawieni ustwi³ w miejsce odpowiednio oœwietlone etc. Zreszt¹ jak ju¿ mówi³em pokazywali to w Obliczach mediów chwal¹c w³aœnie nowe studio.
6. To ju¿ chyba przes¹dzone - wraz z nowym studiem nowa czo³ówka, nowa grafika, nowa muzyka. I znowu bêdê musia³ szuakÌ jej w internecie! Ale mo¿e tym razem podadz¹ kto by³ projektantem :evil:
Za co można dostać tutaj bana? Za pisanie na innym niż Łukasza forum. Czy to jest wolność, o którą 15 lat temu walczono? Czy to są ideały pomarańczowej rewolucji, której wstążeczkę nasz Admin dał kilka miesięcy temu na swojej stronie? Wątpie....
Awatar użytkownika
Bartek
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: Bartek »

piszcie troche mniej, na raz to czytac sie nie chce :lol: :lol:
doktorfaustus1
Fan Forum
Fan Forum
Kontakt:

baryla pisze:piszcie troche mniej, na raz to czytac sie nie chce :lol: :lol:
Wiem, wiem, dlatego doœÌ mocno ograniczy³em swoj¹ ostatni¹ wypowiedŸ :lol: :lol:
Za co można dostać tutaj bana? Za pisanie na innym niż Łukasza forum. Czy to jest wolność, o którą 15 lat temu walczono? Czy to są ideały pomarańczowej rewolucji, której wstążeczkę nasz Admin dał kilka miesięcy temu na swojej stronie? Wątpie....
Awatar użytkownika
michos
Stały bywalec
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: michos »

Ale to ile piszÂą jest odzwierciedleniem tego jak wiele majÂą do powiedzenia w tym temacie i Âświadczy o duÂżej znajomoÂści problematyki.
Nawet dÂługa wymiana zdaĂą jest bardzo potrzebna tylko Âżeby nie pisaĂŚ caÂły czas tego samego ale w tym przypadku Âżadko taka sytuacja ma miejsce.
Przemek
Bywalec
Bywalec

Post autor: Przemek »

a wÂłaÂściwie co sie stalo z Szulem
Żartowałem.
doktorfaustus1
Fan Forum
Fan Forum
Kontakt:

Jan Szul pracowaÂł najpierw jako prezenter i wydawca WadomoÂści, w miĂŞdzy czasie przez kilka miesiĂŞcy peÂłniÂł teÂż obowiÂązki szefa tejÂże redakcji. Wraz z uruchomieniem nowej regionalnej TrĂłjki otrzymaÂł posadĂŞ jednego z czoÂłowych wydawcĂłw Kuriera (peÂłni jÂą do dzisiaj). Przez ostatnie lata byÂł rĂłwnieÂż wydawcÂą Monitora WiadomoÂści, ale jak wszyscy wiedzÂą od sierpnia tego programu nie ma juÂż w ramĂłwce.
Jest takÂże producentem w TAI.
kamuii
Fan Forum
Fan Forum

Post autor: kamuii »

heh micha³ no widzisz faustus ju¿ umie a ja niestety jeszcze nie có¿ têpa jestem i tyle ;):) a to + rozklekotany zawirusowany komp z rozwalaj¹cym siê dyskiem daje potêzn¹ dawkê problemów ;)
tak czy inaczej dziĂŞki tobie i faustusowi za rade jak wkleic fotki zaraz sprĂłbuje ;)

Faustusie ja gdzieÂś czytaÂłam Âże oblicza mediĂłw znikajÂą na staÂłe ale zastanĂłw siĂŞ po co taki program czy on wogĂłle czemus sÂłuÂżyÂł ??? nie lepiej obejrzeĂŚ modĂŞ na sukces albo klan ???? 8)

a co do zdjĂŞcia to Danusia wyglÂąda troche dziwnie ale nie staro choc moja kumpela stale nazywÂą jÂą stara pudernica i nie chce uwieÂżyĂŚ Âże ma 36 lat :):)

Tak to jedno z osatnich zdjĂŞc milewicz przynajmniej tak byÂło napisane w serwisie pap-u

Hehe ciekawe co KraÂśko bĂŞdzie robiÂł jak wrĂłci wszak Dworaj juÂż chce wywaliĂŚ prezenterĂłw wiĂŞc ??? moÂże zostanie w jednym z jego nowych licznych programĂłw katolickich albo naÂżywo msze na anioÂł paĂąski bĂŞdzie transmitowal do spĂłlki z kamelem :)
Android <3
kamuii
Fan Forum
Fan Forum

Post autor: kamuii »

ooo i udaÂło siĂŞ :) thnx faustus ;)
Android <3
michal
Bywalec
Bywalec

doktorfaustus1 pisze: 2 JarosÂław OleÂś? Niby przy stole? Chyba nie - on nie ma szarych wÂłosĂłw na skroniach.
WedÂług mnie to jest JarosÂław OleÂś, a poznajĂŞ, go nie po skroniach tylko po wyglÂądzie twarzy. Ale pewny na 100% nie jestem i juÂż tutaj nigdy nie bĂŞdĂŞ, bo daÂłem tu raz plamĂŞ. A co do siwych wÂłosĂłw to sÂą na to sposoby. Jeneralskiemu teÂż kiedyÂś farba nie wyszÂła i byÂł przez jeden tydzieĂą wÂściekle (naprawdĂŞ wÂściekle) rudy.
doktorfaustus1 pisze: 3. Do czerwca Oblicza MediĂłw prowadziÂł Krasko - Piotr Ryba zastĂŞpowaÂł go tylko w 2003r. kiedy P.K. przygotowywaÂł materiaÂły o Unii Europejskiej w Brukseli.
KtoÂś musiaÂł przecieÂż prowadziĂŚ ten program jak byÂł z Kamelem na Dakarze, nie?
doktorfaustus1 pisze: 4. Agnieszka Gawerska Jab³onowska czasmi pos³uguje siê tylko jednym nazwiskiem, ostatnio urodzi³a dziecko, a jej m¹¿ jest zawsze podpisany na belec zaraz pod swoj¹ ¿on¹ - pracuje jako operator kamery. Obecnie przygotowuje materia³y raezm z P. Kraœko.
Rzeczywiœcie, kiedyœ to zauwa¿y³em, ale zapomnia³em, bo jednak rzadko czytam tych monta¿ystów i kamerzystów. Ale Aga jest jednak niekonsekwentna. Albo ktoœ siê nazywa tak albo inaczej, a nie do wyboru. Zastanawia³em siê, czy to jak siê ona przedstawia zale¿y od tego jak siê uk³ada w jej ma³¿eùstwie.
doktorfaustus1 pisze: 5. Niezmiennie twierdzê, ¿e napis Wiadomoœci by³ wirtualny. Owszem ca³y blue - box by³ obudowany - z jednej strony by³a tam œcianka w kolorach nawi¹uj¹cych do czo³ówki, z kolei za pó³okr¹g³ym blue -boxem by³a œciana w³aœnie z tymi napisami. Jednak pó¿niej wszytko to zosta³o zdemontowane, a œciana miêdzy telebimem a blue - boxem zostala wy³o¿ona czarnym materia³em - wszytko by³o widaÌ we wrzeœniu 2001 podczas relacji z ataku na USA.
MĂłwimy o programie czerwcowym, a w ciÂągu kilku miesiĂŞcy mogÂło siĂŞ to zmieniĂŚ.
doktorfaustus1 pisze: Poza tym moment ³¹czenia isê z korespondentem by³ za szybki, aby prezenter obróci³ siê na fotelu i poprawieni ustwi³ w miejsce odpowiednio oœwietlone etc.
Ale moim zdaniem nagÂła zmiana tÂła z newsroomu na literki przy przechodzeniu do okienek byÂłaby widoczna dla widza. I wÂłaÂśnie nie zmieniali tego z reguÂły i ten newsroom zostawaÂł.

Co do zmiany ujĂŞcia to od lat PanoramĂŞ, Fakty i WiadomoÂści do 1997 roku teÂż robili na dwie kamery i nie byÂło nigdy problemu z ustawieniem, oÂświetleniem.... Jedynie Bogdan Ulka czasami gadaÂł nie do tej ktĂłra go filmowaÂła, ale raczej tylko on miaÂł z tym problem.
doktorfaustus1 pisze: 6. To ju¿ chyba przes¹dzone - wraz z nowym studiem nowa czo³ówka, nowa grafika, nowa muzyka. I znowu bêdê musia³ szuakÌ jej w internecie! Ale mo¿e tym razem podadz¹ kto by³ projektantem :evil:
Na pewno siĂŞ pochwalÂą. A jak nie to teraz jest tyle miedialnych serwisĂłw, Âże w ktĂłryÂś do tego dotrze.
kamuii pisze: Hehe ciekawe co KraÂśko bĂŞdzie robiÂł jak wrĂłci wszak Dworaj juÂż chce wywaliĂŚ prezenterĂłw wiĂŞc ??? moÂże zostanie w jednym z jego nowych licznych programĂłw katolickich albo naÂżywo msze na anioÂł paĂąski bĂŞdzie transmitowal do spĂłlki z kamelem :)
ChcÂą zliwidowaĂŚ tylko zapowiedzi prezenterskie, a KraÂśko zostaÂł od nich odsuniĂŞty w tym czasie co Olszewska i Luft (2002 rok?). MiÂśtal nadal bĂŞdzie prowadziÂł "Ktokolwiek widziaÂł..." a Schymalla bĂŞdzie w "Kawie". Nawet jak "Oblicza" zejdÂą to coÂś je musi zastÂąpiĂŚ i na pewno dla KraÂśki program siĂŞ znajdzie.
doktorfaustus1
Fan Forum
Fan Forum
Kontakt:

michal pisze: MĂłwimy o programie czerwcowym, a w ciÂągu kilku miesiĂŞcy mogÂło siĂŞ to zmieniĂŚ.
Taki spoósb prezentacji po³¹czeù na ¿ywo stosowany by³ od samego pocz¹tku - tj o 2 grudnia 1997r. Z czasem zlikwidowali obudowê blu- boxa pozostawiaj¹Ì tylko czaqrny materia³. Pamiêtam, ¿e podczas 10 urodzin pokazali dok³adnie ca³e studio i wówczas sta³y jeszcze na swoich miejscach owe kolorowe œcianki etc. Zazwyczaj w kilku pierwszych wydaniach po ca³kowitym liftingu programy informacyjne ujawniaj¹ wszytkie nowoœci - a wiêc musi byÌ wejœcie na ¿ywo, materia³ z mapk¹, po³¹czenie telefoniczne, jakiœ wykres, sonda¿ etc
michal pisze: Co do zmiany ujĂŞcia to od lat PanoramĂŞ, Fakty i WiadomoÂści do 1997 roku teÂż robili na dwie kamery i nie byÂło nigdy problemu z ustawieniem, oÂświetleniem.... Jedynie Bogdan Ulka czasami gadaÂł nie do tej ktĂłra go filmowaÂła, ale raczej tylko on miaÂł z tym problem.
Równiez do 1 sierpnia, tj do przejœcia wiadomoœci do przejœciwogo studia program emitowny by³ przy pomocy dwóch kamer. Jedna pracowa³a przy wydaniach o 8.00, 12.00 i 15.00 inna o 19.30. Tylko w wydaniu g³ównym u¿ywali dŸwigu kamerowego (przez pewien czas by³o widaÌ dwie kamery, póŸniej zmienili trasê zjazdu dŸwigu, lub jakiegoœ elektornicznego wysiegnika - w Faktach obs³ugiwany by³ rêcznie w Wiadomoœciach by³ to chbya mechanizmy), w wyadniu porannym, po³udniowym i popo³udniowym dŸwigu ju¿ nie by³o - owszem kamera zje¿dza³a z pewnej, bardzo ma³ej wysokoœci, ale po prostu opuszczano j¹ z bardzo wysoko ustawionego statywu. Zreszt¹ ten sposób kadrowania wyko¿ystywany jes obecnie - w newsroomie nie ma miejsca na dŸwig.
michal pisze:Na pewno siĂŞ pochwalÂą. A jak nie to teraz jest tyle miedialnych serwisĂłw, Âże w ktĂłryÂś do tego dotrze.
No nie by³bym tego taki pewien :P Jedynie Warakomska pochwali³a siê, ktra firma wykona³a scenografiê dla Panoramy. Pamiêtam, ¿e ostatnia zmiana scenografii nastapi³a 2 czerwca 2002 r.w niedzielê - blue- box zosta³ zast¹piony szkaln¹ scian¹ z rurkami i dominuj¹cymi odcieniami pomaraùczowego koloru. Zmianê zapowiedzia³a w wydaniu o 13.00 Danuta holecka, o 19.30 z "nowego" studia widzów przywita³a J. Pieùkowska, mówi¹Ì, ¿e ma nadziejê i¿ widzowie szybko przyzwyczaj¹ sie do nowego wygl¹du stuida. Nie powiedzieli nic wiêcej - kto by³a autorem projektu, kto wykona³ prace, nie przygotowali nawet ¿adnego materia³u, a przecie¿ by³aby to mo¿liwoœÌ pochwalenia siê. Np Panorama przygotowa³a kilkuminoutowy materia³ o remoncie wa³snego studia - w pierwszej czêsci za pod³ad muzyczny pos³u¿y³ satry sygna³ dzwiêkowy, w drugiej ju¿ nowy.
Przemek
Bywalec
Bywalec

Post autor: Przemek »

a kiedy dokÂładnie wystartowaÂło nowe studio panoramy bo pamiĂŞtam Âże chyba w maju 2001
Żartowałem.
doktorfaustus1
Fan Forum
Fan Forum
Kontakt:

Nowa Panorama wystartowa³a 1 maja 2002 r. o godzinie 18.30 - o zmianie scenografii Panoramy poinformowa³ Teleexpres, a nastêpnie w Wiadomoœciach polecono g³ówne wydanie Panoramy o 22.00 w³aœnie ze wzglêdu na now¹ oprawê scenografiê. Scenografia mo¿e byÌ, ale muzykê maj¹ kiepsk¹ - o wiele bardziej podoba³ mi siê poprzednia.
Awatar użytkownika
Bartek
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: Bartek »

studio panoramy jest dla mnie totalnym niewypalem, natomiast ladna grafika. A studio- sam umiem postawic na srodku pokoju biurko a z boku telewizor i mowic, ze to studio telewizyjne...
michal
Bywalec
Bywalec

doktorfaustus1 pisze: Taki sposób prezentacji po³¹czeù na ¿ywo stosowany by³ od samego pocz¹tku - tj o 2 grudnia 1997r. Z czasem zlikwidowali obudowê blu- boxa pozostawiaj¹Ì tylko czaqrny materia³.
Nie, podczas wskakiwania prezentera do okienka z reguÂły nie zmieniaÂło sie za nim tÂło - newsroom pozostawaÂł.
doktorfaustus1 pisze: RĂłwniez do 1 sierpnia, tj do przejÂścia wiadomoÂści do przejÂściwogo studia program emitowny byÂł przy pomocy dwĂłch kamer. Jedna pracowaÂła przy wydaniach o 8.00, 12.00 i 15.00 inna o 19.30. (...)
A ja nie o tym. MĂłwiÂłem o pracy na dwie kamery, Âże prezenter mĂłwi raz do jednej raz do drugiej podczas jednego wydania. Ta tak w wiadomoÂściach po 1997 roku nie byÂło. A rzuty z boku innej kamery na poczÂątku i na koĂącu byÂły chyba od poczÂątku istnienia WiadomoÂści.
doktorfaustus1 pisze: Np Panorama przygotowaÂła kilkuminoutowy materiaÂł o remoncie waÂłsnego studia - w pierwszej czĂŞsci za podÂład muzyczny posÂłuÂżyÂł satry sygnaÂł dzwiĂŞkowy, w drugiej juÂż nowy.
Nie rozumiem, podkÂład dÂźwiĂŞkowy podczas materiaÂłu o nowym studiu?
Ogl¹da³em to wydanie ale takich szczegó³ów nie pamiêtam. Wiem, ¿e powiedzia³a w zapowiedzi materia³y coœ takiego, ¿e "wymieniliœmy trochê ju¿ przykurzon¹ scenografiê".
kwiatek pisze:a kiedy dokÂładnie wystartowaÂło nowe studio panoramy bo pamiĂŞtam Âże chyba w maju 2001
Warakomska wtedy byÂła w USA koprepondentem. ZakoĂączyÂła kontrakt w wakacje, pod koniec roku zostaÂła szefowÂą Panoramy i powoli zaczĂŞÂła wszystko zmieniaĂŚ.
doktorfaustus1 pisze: Scenografia moÂże byĂŚ, ale muzykĂŞ majÂą kiepskÂą - o wiele bardziej podobaÂł mi siĂŞ poprzednia.
Mi siĂŞ czoĂłwka podoba od poczÂątku. I przyzwyczaiÂłem siĂŞ.
ODPOWIEDZ