Dzisiaj postanowiÂłem na jakÂże ciekawym forum zaÂłoÂżyĂŚ profesionalny temat o wszelkich stacjach telewizyjnych a gÂłownie chodzi mi o TVP, Polsat i PoloniĂŞ 1.
Dlaczego tu a nie gdzieÂś indziej ? PoniewaÂż tutaj zaglÂądajÂą sami najlepsi eksperci m.in. Michal i Majkell (och jakÂże podobne pseudonimy

Na pocz¹tek postanowi³em sam od siebie zaprezentowaÌ bardzo archiwalne ZAP-y (a dok³adniej zdjêci¹ robione aparatem skierowanym na telewizor) z dawnych czasów emisji kana³ów TP1 i TP2 czyli.... dzisiejsze TVP1 i TVP2.
KaÂżde zdjĂŞcie bÂądÂź zestaw zdjĂŞĂŚ bĂŞdzie opisywany dokÂładnie.
Tym razem staraÂłem siĂŞ jak mogÂłem aby zdjĂŞcia wychodziÂły bardzo Âładnie i piĂŞknie i w wiekszoÂści przypadkĂłw jest niemalÂże idealnie aczkolwiek niektĂłre rzeczy po prostu nie wychodzÂą dobrze robiÂąc zdjĂŞcia aparatem..

Zacznijmy od TP1.

Jingiel koĂącowy ktĂłry chyba byÂł emitowany juÂż pod koniec emisji programu okoÂło godziny 23.

Stary, sÂłynny juÂż zegar lecz nieco inny bo z innÂą czcionkÂą cyfr, kolorem (kanarkowy) no i podpisem na dole - TP czyli Telewizja Polska.
Na razie tyle z TP1.
Teraz TP2 i wiĂŞcej zdjĂŞĂŚ.
Pocz¹tek czo³ówki "dwójki" z pierwszym logiem TP2. Nie ka¿dy je pamiêta, bo ka¿dy s¹dzi, ¿e pierwszym logo dwójki by³a pamiêtna gruuba bia³a dwójka a tak nie jest bo pierwszym logo by³a dwójka która sk³ada³a siê z 3 cz³onów. I proszê popatrzeÌ na zdjêcia:

A teraz uwaga - kto poznaje tego Pana ?

...Polityka Polska

Spiker czytajÂący program na nastĂŞpny dzieĂą
No a tutaj kilka zdjĂŞĂŚ z plansz z zapowiedzi programu na nastĂŞpny dzieĂą:

ProszĂŞ zwrĂłciĂŚ uwagĂŞ na znaczek w prawym gĂłrnym rogu ekranu - dwĂłjka skÂładajÂąca siĂŞ z 3 czÂłonĂłw. WyÂświetlana byÂła tylko podczas grafik z programem na nastĂŞpny dzieĂą. Podczas filmĂłw i programĂłw - nie.
A teraz trochê inna czo³ówka TP2 ju¿ z bia³¹ dwójk¹ a nie jak wczeœniej ¿ó³ta:

A na koniec plansza która pojawia³a siê na koniec emisji programu oko³o godziny 23 z informacj¹: Nie zapomnij wy³¹czyÌ odbiornika

I podczas tej planszy regularnie byÂły uruchamiane sygnaÂły dÂźwiĂŞkowe z takim strasznym piskiem

Zapraszam do dyskusji !