ChciaÂłbym zwrĂłciĂŚ WaszÂą uwagĂŞ na pewnÂą gÂłupotĂŞ w wykonaniu dziennikarzy TVN 24 - wielokrotnie powtarzane w newsach: "Andrzej O. - szef firmy Ostrowski Arms". Ja rozumiem - prawo prawem, ale to niczego przecieÂż nie tÂłumaczy! KaÂżdy tekst moÂżna przecieÂż zredagowaĂŚ tak, aby publika nie ryczaÂła ze Âśmiechu. A skoro juÂż tak bardzo dbajÂą o dobro oskarÂżonego, to niech twarz mu przynajmniej dokÂładniej w materiaÂłach filmowych zasÂłaniajÂą...
Tak musi byĂŚ i nie ma co narzekaĂŚ na dziennikarzy TVN24.
Ja pamiêtam jak kilka(naœcie) lat temu w Teleexpressie mówili, ¿e w Gdaùsku jad¹c pod wp³ywem alkohoklu wypadek spowodowa³ Jaros³aw W. - syn by³ego prezydenta Lecha Wa³êsy.
PamiĂŞtam teÂż, gdy rĂłwnieÂż w Teleexpressie powiedzieli, Âże ktoÂś prĂłbowaÂł zabiĂŚ ksiĂŞcia Karola (chyba Karola) strzelajÂąc do niego z pistoletu startowego. Tylko jak pistoletem startowym moÂżna kogoÂś zabiĂŚ?
GoÂściu zrobiÂł sobie firmĂŞ ze swoim nazwiskiem. PrzecieÂż nazwĂŞ firmy mogÂą podaĂŚ i wÂłaÂśnie tak to wykorzystujÂą. Ale czy tylko w TVN24 tak mĂłwiÂą, czy tylko tam to widzisz?
Ostatnio w Super Expressie:
"GraÂżyna W. matka MichaÂła WiÂśniewskiego oskarÂżona o zabĂłjstwo."
I oto jest sposĂłb jak ujawniaĂŚ nazwisko mordercĂłw i innych przestĂŞpcĂłw pisaĂŚ np.
"Jan K. zosta³ skazany na do¿ywocie, jego syn Piotr Kamiùski nie mo¿e siê otrz¹sn¹Ì po wyroku sadu"
Mnie nie chodzi o to, Âżeby podawac nazwisko lub nie, tylko o banalny styl tej wypowiedzi. ÂŚmieszny i niedziennikarski. "WÂłaÂściciel firmy Ostrowski Arms" w zupeÂłnoÂści by wystarczyÂło... - tak chyba moÂżna powiedzieĂŚ - zgodnie z prawem, ale przede wsyztskim elegancko.
Ale czy tylko w TVN24 tak mĂłwiÂą, czy tylko tam to widzisz?
SÂłyszaÂłem to jeszcze mimochodem na Radiu Maryja. JeÂśli TVN chce byĂŚ z nim porĂłwnywany, to super.
szymcio9 pisze:Ostatnio w Super Expressie:
"GraÂżyna W. matka MichaÂła WiÂśniewskiego oskarÂżona o zabĂłjstwo."
I oto jest sposĂłb jak ujawniaĂŚ nazwisko mordercĂłw i innych przestĂŞpcĂłw pisaĂŚ np.
"Jan K. zosta³ skazany na do¿ywocie, jego syn Piotr Kamiùski nie mo¿e siê otrz¹sn¹Ì po wyroku sadu"
Nie tak dawno byÂło tez gÂłoÂśno o procesie Zbigniewa H. - syna sÂłynnego polskiego kosmonauty.