To z czego czytają prezenterzy
Moderator: Łukasz
-
- Nowicjusz
To z czego czytajÂą prezenterzy
Jak siĂŞ nazywa to urzÂądzenie z ktĂłrego czytajÂą reporterzy?
Re: To z czego czytajÂą prezenterzy
Reporterzy z niczego nie czytajÂą – niestety ale muszÂą wszystko wykuĂŚ na pamiĂŞĂŚ. PrzecieÂż to widaĂŚ w kamerze !!!
-
- Nowicjusz
Przykro mi, ale siĂŞ mylisz!db0707 pisze:Reporterzy z niczego nie czytajÂą – niestety ale muszÂą wszystko wykuĂŚ na pamiĂŞĂŚ. PrzecieÂż to widaĂŚ w kamerze !!!
wirusek1378 pisze:Przykro mi, ale siĂŞ mylisz!db0707 pisze:Reporterzy z niczego nie czytajÂą – niestety ale muszÂą wszystko wykuĂŚ na pamiĂŞĂŚ. PrzecieÂż to widaĂŚ w kamerze !!!
To mnie oÂświeĂŚ – jeszcze wczoraj osobiÂście rozmawiaÂłam o tym z jednym z operatorĂłw. I nie czytajÂą – mowie tu o nagraniach w terenie bo w studiu moÂże to inaczej wyglÂądaĂŚ.
-
- Nowicjusz
Tu masz racje - na wejÂściach na Âżywo - nie czytajÂą. Ale w studio - caÂły czas (przynajmniej - kiedy mogÂą).db0707 pisze: To mnie oÂświeĂŚ – jeszcze wczoraj osobiÂście rozmawiaÂłam o tym z jednym z operatorĂłw. I nie czytajÂą – mowie tu o nagraniach w terenie bo w studiu moÂże to inaczej wyglÂądaĂŚ.
-
- Początkujący
- Kontakt:
DokÂładnie. Jak siĂŞ dokÂładnie przyglÂądnie oczom prezentera to ewidentnie widaĂŚ, Âże "latajÂą" mu z prawej do lewej. Najlepiej efekt ten widaĂŚ w "Faktach". OczywiÂście nie wszystko mogÂą i muszÂą czytaĂŚ, bo po pierwsze na live czĂŞsto jest to niemoÂżliwe, a po drugie np. zadawane pytanie brzmiÂą nienaturalnie - i jakiÂś komentarz zawsze jest z gÂłowy
.
Tekst na prompterze moÂżna Âłatwo zauwaÂżyĂŚ podczas lotĂłw kamerowych w M24.

Tekst na prompterze moÂżna Âłatwo zauwaÂżyĂŚ podczas lotĂłw kamerowych w M24.
Kamil Durczok, Justyna Pochanke, Anita Werner i Grzegorz Kajdanowicz oraz Beata Tadla i Piotr Marciniak
Fakty - codziennie o 19:00 w TVN
w terenie i niekoniecznie na Âżywo - reporterzy nie czytaja nigdy.
Do 11 roku Âżycia wierzyÂłam, Âże prezenterzy uczÂą sie wszystkich informacji na pamiĂŞĂŚ. WynikaÂło to stÂąd, iÂż do 10 roku Âżycia rodzice nie pozwalali mi ogladaĂŚ wiadomoÂści. Pewnego dnia przeczytaÂłam w gazecie wywiad z KrystynÂą CzubĂłwnÂą jak pokazywaÂła prompter. Nigdy nie zapomnĂŞ tego zawodu. CaÂły autorytet prezenterĂłw dla mnie upadÂł. Nie podoba mi siĂŞ jak tekst jest tylko odczytywany. Od tego sÂą gazety!
Dobrze jak prezenter doda coÂś od siebie, zaÂżartuje...

Wolê i jest lepiej jak prezenter czyta, bo gdyby uczy³ siê tego na pamiêÌ móg³by coœ pomin¹Ì, zapomnieÌ albo nawet sie j¹kaÌ.
To byÂłby horror.
Heh jak niektórzy panikuj¹ jak im siê coœ z prompterem zrobi (np. Maciej Or³oœ gdy by³a jakaœ rocznica zamachu w Londynie to 2 razy przeczyta³ tekst lektora z forszpanu, a póŸniej ju¿ zdenerwowany powiedzia³ zdanie i w koùcu dali materia³
) strach pomyÂśleĂŚ co byÂłoby bez promptera...

Mandi pisze:Do 11 roku Âżycia wierzyÂłam, Âże prezenterzy uczÂą sie wszystkich informacji na pamiĂŞĂŚ. WynikaÂło to stÂąd, iÂż do 10 roku Âżycia rodzice nie pozwalali mi ogladaĂŚ wiadomoÂści. Pewnego dnia przeczytaÂłam w gazecie wywiad z KrystynÂą CzubĂłwnÂą jak pokazywaÂła prompter. Nigdy nie zapomnĂŞ tego zawodu. CaÂły autorytet prezenterĂłw dla mnie upadÂł. Nie podoba mi siĂŞ jak tekst jest tylko odczytywany. Od tego sÂą gazety!Dobrze jak prezenter doda coÂś od siebie, zaÂżartuje...
A jak Ty to sobie inaczej wyobraÂżasz?

Ale nie wszĂŞdzie czytajÂą. Na przykÂład gorÂące zwroty akcji w "Dniu na Âżywo".

Jako czÂłowiek starej daty :devil:
ChciaÂłbym o czymÂś przypomnieĂŚ :cicho:
Dawnymi czasy prezenterzy uczyli siĂŞ na pamiĂŞĂŚ tekstu –jedynie zerkali na kartkĂŞ czy wszystko siĂŞ zgadza. :mhm:
Prastary prompter wyglÂądaÂł tak, Âże staÂł goÂściu z planszÂą obok kamery
Dawnymi czasy dziennikarze nie mieli Âłatwego Âżycia :hmm:
Ale wtedy informacje w Polsce pisano w urzĂŞdach cenzury-wiĂŞc mieli duÂżo czasu aby siĂŞ nauczyĂŚ a informacje pojawiaÂły sie z duzym poÂślizgiem :hmm:
Teraz- nat³ok informacji wymusi³ wspó³pracê z prompterem-nikt nie jest w stanie wszystkiego zapamiêtaÌ :nie:
ChciaÂłbym o czymÂś przypomnieĂŚ :cicho:
Dawnymi czasy prezenterzy uczyli siĂŞ na pamiĂŞĂŚ tekstu –jedynie zerkali na kartkĂŞ czy wszystko siĂŞ zgadza. :mhm:
Prastary prompter wyglÂądaÂł tak, Âże staÂł goÂściu z planszÂą obok kamery
Dawnymi czasy dziennikarze nie mieli Âłatwego Âżycia :hmm:
Ale wtedy informacje w Polsce pisano w urzĂŞdach cenzury-wiĂŞc mieli duÂżo czasu aby siĂŞ nauczyĂŚ a informacje pojawiaÂły sie z duzym poÂślizgiem :hmm:
Teraz- nat³ok informacji wymusi³ wspó³pracê z prompterem-nikt nie jest w stanie wszystkiego zapamiêtaÌ :nie:
Za to kocham to pasmoAle nie wszĂŞdzie czytajÂą. Na przykÂład gorÂące zwroty akcji w "Dniu na Âżywo".
-
- Początkujący
- Kontakt:
"W Panoramie nie moÂże byĂŚ ÂżartĂłw... PrzecieÂż nie ÂżyczÂą sobie tego widzowie" :? . Poza tym w TVP nawet pytania dla reporterĂłw ktoÂś pisze. Tak powiedziaÂł Tomasz Lis.Mandi pisze:Do 11 roku Âżycia wierzyÂłam, Âże prezenterzy uczÂą sie wszystkich informacji na pamiĂŞĂŚ. WynikaÂło to stÂąd, iÂż do 10 roku Âżycia rodzice nie pozwalali mi ogladaĂŚ wiadomoÂści. Pewnego dnia przeczytaÂłam w gazecie wywiad z KrystynÂą CzubĂłwnÂą jak pokazywaÂła prompter. Nigdy nie zapomnĂŞ tego zawodu. CaÂły autorytet prezenterĂłw dla mnie upadÂł. Nie podoba mi siĂŞ jak tekst jest tylko odczytywany. Od tego sÂą gazety!Dobrze jak prezenter doda coÂś od siebie, zaÂżartuje...
W Faktach najbardziej spontaniczna jest Justyna Pochanke. Zawsze coœ za¿artuje, doda od siebie, i nie straszne jej przekazywanie informacji (nawet w Faktach), które dostaje prosto na monitor komputera czy do ucha z s³uchawki. Jak sama mówi³a na pocz¹tku TVN24 - kiedy to jeszcze ta telewizja by³a wewnêtrzn¹ TV - kiedy sobie przygotowa³a œwietny program, jej prompter zaci¹³ siê na s³owach - "Witam Paùstwa". Musia³a w czasie materia³ów, w ci¹gu 1,5 min. szybko napisaÌ i zapamiêtaÌ startówki do kolejnym materia³ów.
Kamil Durczok, Justyna Pochanke, Anita Werner i Grzegorz Kajdanowicz oraz Beata Tadla i Piotr Marciniak