Tyle o Anicie. Teraz o samej stacji. Z racji swojego charakteru telewizji newsowej tvn 24 nadawa³a prawie ca³y dzieù specjalne wydanie swoich magazynów poœwiêcone wy³¹cznie wydarzeniom w Osetii. Jak zwykle profesjonalni dziennikarze (nawet Miecugow

Wiadomoœci, nie ogl¹da³am ca³y dzieù, ale zdaje siê, ¿e 1 wydanie specjalne pojawi³o siê przed wieczorynk¹ (chyba trochê póŸno jak dla mnie) Nie bêdê komentowaÌ, bo nie widzia³am.Kolejne o 21.50 trwa³o mo¿e 2 min i nie zawiera³o zupe³nie nic. Byo tez podobno to o 15.00 wydó¿one do 25 min z goœÌmi specjanymi. G³ówne wydanie nie ustêpowa³o w³aœciwie prawie faktom relacje pierwszy raz od d³u¿szego czasu goœcie, ale czegoœ brakowa³o jakiegoœ dynamizmu, choÌ uwa¿am, ¿e zarówno Ryman jak i Danusia Holecka prowadzili bardzo dobrze.No i korespondent Kozak z Moskwy by³ ma³o przekonuj¹cy widaÌ ze TVP nie ma ju¿ nikogo pokroju batera nie mówi¹c ju¿ o Milewiczu.Wstyd naprawdê wstyd i co z pana misj¹ informacyjn¹ panie Dworak ? Posz³a siê pasaÌ tak jak inne misje TVP ???
Poczynaù Polsatu komentowaÌ nie bêdê, kto ogl¹da³ wie, o czym mówiê i s¹dzê ze nie ma koniecznoœci ci¹gniêcia tego wontku.Powiem tylko ze zawiedli siê ci, którzy liczyli na dziennikarstwo Lisa, który z Faktami równie¿ jak i ca³e tvn 24 umocnili siê przecie¿ na rynku medialnym po 11.09. (btw wiem ze on jest dopiero 2 dni w stacji, ale dziennikarz powinien reagowaÌ na bie¿¹co)Jako uzupe³nienie polecam post Faustusa w newsie o Lisku na stronie g³ównej.
Zagraniczne media ogĂłlnie miaÂły ca³¹ sprawĂŞ raczej gdzieÂś. WyjÂątkiem byÂły stacje brytyjskie.W rosyjskiej telewizji RTR Planeta informacje pojawiaÂły siĂŞ tyko w serwisach serwisach czĂŞsto byÂły to tylko Newsy nawet bez voice over nie mĂłwiÂąc o stand-up’ach. Przypominam, Âże po 11.09 nadawanie przestaÂły nawet komercyjne stacje muzyczne, a w innych mediach wrzaÂło caÂły dzieĂą. No, ale to dotyczyÂło amerykanĂłw a nie biednych dzieci z Osetii, wiĂŞc to nie zainteresowaÂło dostatecznie opinii publicznej i braci dziennikarskiej.A u naszego sÂąsiada zza oceanu teÂż raczej nikt siĂŞ sprawÂą nie zainteresowaÂł, tak przynajmniej donosiÂł niejaki Mariusz Max Kolonko. 1.Huragan na Florydzie 2. Bush i jego wystĂŞpy w cyrku 3. (czasem) Osetia.
Wiem, Âże w caÂłej tej tragedii najmniej waÂżne jest, kto gdzie powiedziaÂł w mediach i jak to pokazano, ale jeÂśli nie bĂŞdziemy mieli poza tvn 24 dobrych i niezaleÂżnych telewizji news’owych to taka dezinformacja jak miaÂła miejsce wczoraj (np. liczba rannych) bĂŞdzie miaÂła miejsce za kaÂżdym razem i bĂŞdziemy zdani tylko na ÂźrĂłdÂła w danym kraju a te nie zawsze sÂą dobre. I jeszcze 1 krĂŞcili wywiad z jakimÂś chÂłopcem,matka krzyczy Âżeby mu dali spokĂłj dziecko nie chce wszyscy jadÂą na dziennikarza a ten wywala „ krĂŞĂŚ go ludzie lubiÂą to oglÂądaĂŚ”. Chyba nie na tym powinno opieraĂŚ siĂŞ dobre dziennikarstwo.
Ech jak ju¿ ktoœ przebrn¹³ przez moje wypracowanie to prosi³abym o komentarz;) i poprawienie w razie jakiœ b³êdów (merytorycznych czy programowych nie ort czy sk³adniowych of course

btw. ['][']['] dla ofiar tej tragedii