On jest w stanie wmówić pełnej sali ludzi, że 2+2=5...

Dyskusje o wszystkim, m.in. radiu, internecie i prasie.

Moderator: Łukasz

Łukasz
Administrator
Administrator
Kontakt:

On jest w stanie wmĂłwiĂŚ peÂłnej sali ludzi, Âże 2+2=5...

Post autor: Łukasz »

CzytajÂąc najnowszÂą ksi¹¿kĂŞ Tomasza Lisa – i wiedzÂąc jednoczeÂśnie, Âże bĂŞdĂŞ jÂą recenzowaÂł – nawet przez chwilĂŞ nie miaÂłem wÂątpliwoÂści, Âże wÂłaÂśnie tak bĂŞdzie brzmiaÂł tytuÂł tejÂże recenzji. Pewnie dlatego, Âże Polska rzeczywiÂście jest AmerykÂą.
PiĂŞtnaÂście lat z Âżycia Lisa. I piĂŞtnaÂście lat z Âżycia Polski.

Jak zwykle sprawnie z³¹czone i „poprzekÂładane” tak, Âżeby nawet przez chwilĂŞ nie byÂło nudno. ZresztÂą, o technice w ogĂłle nie ma sensu dyskutowaĂŚ – jeÂżeli chodzi o wÂładanie sÂłowem, tak pisanym jak mĂłwionym, to Lis jest w naszym kraju numerem jeden. Jak to kiedyÂś powiedziaÂł Mariusz Walter (cytujĂŞ z pamiĂŞci): - On jest w stanie wmĂłwiĂŚ peÂłnej sali ludzi, Âże dwa dodaĂŚ dwa jest piĂŞĂŚ.

Na szczĂŞÂście nam, czytelnikom siĂłdmej juÂż swojej ksi¹¿ki – „NIE TYLKO FAKTY” – Lis nie prĂłbuje wmawiaĂŚ, Âże matematycy z podstawĂłwki nas oszukiwali. Wykorzystuje swĂłj ponadprzeciĂŞtny talent, Âżeby udowodniĂŚ, iÂż w Polsce, tej samej na ktĂłrÂą tak wielu z nas nieustannie narzeka, naprawdĂŞ moÂżna wszystko. A jak mu to udowadnianie wychodzi? Nie mogĂŞ odpowiadaĂŚ za dziesiÂątki tysiĂŞcy osĂłb, ktĂłre juÂż tĂŞ ksi¹¿kĂŞ przeczytaÂły i za kolejne dziesiÂątki, ktĂłre dopiero to zrobiÂą. Ale mogĂŞ za siebie.

PiĂŞtnaÂście lat wolnej Polski pokrywa siĂŞ z piĂŞtnastoma latami pracy zawodowej Lisa. Kiedy jako dwudziestoparoletni chÂłopak startowaÂł w konkursie na prowadzÂącego „WiadomoÂści”, nie przypuszczaÂł, Âże w najbliÂższych latach stanie siĂŞ jednym z najbardziej znanych PolakĂłw. Nie przypuszczaÂł, bo poczÂątki wcale nie byÂły optymistyczne – praktycznie zerowe doÂświadczenie, paraliÂżujÂący stres (pociecha dla tych, ktĂłrych podobnie jak mnie oblewa zimny pot na myÂśl o wystĂŞpie w telewizji, czy nawet w radiu – takich osĂłb jest wiĂŞcej!), wada wymowy.

Ale Lis siĂŞ nie poddaÂł. WierzyÂł, Âże osiÂągnie kaÂżdy z celĂłw, ktĂłre przed sobÂą postawiÂł. WierzyÂł, Âże utrzyma siĂŞ w „WiadomoÂściach”, Âże zostanie zagranicznym korespondentem, wierzyÂł w koĂącu, Âże uda mu siĂŞ od podstaw stworzyĂŚ najlepszy program informacyjny w kraju. WierzyÂł we wszystko i wszystko siĂŞ udaÂło. ZadziaÂłaÂł amerykaĂąski mit – ciĂŞÂżkÂą pracÂą i konsekwencjÂą moÂżna w Âżyciu dojœÌ do wszystkiego.

A Lis doszedÂł do tego tutaj, w Polsce. W kraju, ktĂłry tak bardzo kocha. I opisujÂąc swojÂą drogĂŞ daje nam nadziejĂŞ, Âże i dla nas Polska moÂże byĂŚ tÂą mistycznÂą AmerykÂą.

MichaÂł KopiĂąski, Prawica.Net sierpieĂą 2003 – wrzesieĂą 2004
Anonymus
Bywalec
Bywalec

Post autor: Anonymus »

£ukasz, czyta³eœ ju¿ mo¿e tê ksi¹¿kê?
[chodzi mi o to czy jÂą masz a nie o ten fragment]
:?:
Każdego dnia toczy się życie - Jesteśmy po to aby je pokazać - Cała prawda całą dobę - TVN24
TVN - PROGRAMOWO NAJLEPSZA
Łukasz
Administrator
Administrator
Kontakt:

Mam, z autografem nawet. :D Jestem w trakcie.
Anonymus
Bywalec
Bywalec

Post autor: Anonymus »

to gdzie, kupiÂłeÂś tĂŞ ksiÂązkĂŞ skoro jeszcze autograf gratis dostaÂłeÂś :lol: :?: ?
Każdego dnia toczy się życie - Jesteśmy po to aby je pokazać - Cała prawda całą dobę - TVN24
TVN - PROGRAMOWO NAJLEPSZA
Łukasz
Administrator
Administrator
Kontakt:

Przez neta oczywiÂście - jak zawsze. Prosto z wydawnictwa wysyÂłali z autografem, jesli siĂŞ wczeÂśniej zamĂłwiÂło.
mac
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Post autor: mac »

A warta jest tego by jÂą przeczytaĂŚ?
Maciek
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: Maciek »

MyÂślĂŞ, Âże naprawdĂŞ warto. Wczoraj skoĂączyÂłem :D
MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ
Łukasz
Administrator
Administrator
Kontakt:

A czytaliÂście ten fragment na 191 stronie jak Lis siĂŞ Âśmieje z WiktorĂłw i opowiada o "przekrĂŞtach" przy ich rozdawaniu? :D
doktorfaustus1
Fan Forum
Fan Forum
Kontakt:

Post autor: doktorfaustus1 »

Có¿, nie dosta³ ale zasada "pies ogrodnika" ci¹gle aktualna :D
Za co można dostać tutaj bana? Za pisanie na innym niż Łukasza forum. Czy to jest wolność, o którą 15 lat temu walczono? Czy to są ideały pomarańczowej rewolucji, której wstążeczkę nasz Admin dał kilka miesięcy temu na swojej stronie? Wątpie....
Łukasz
Administrator
Administrator
Kontakt:

Wcale nie. Nie czytaÂłeÂś, nie wiesz o co chodzi, to siĂŞ nie wypowiadaj.
doktorfaustus1
Fan Forum
Fan Forum
Kontakt:

I jak na razie nie zamierzam nawet tego do reki braĂŚ - mam kilkadziesiÂąt lepszych lektur do przeczytania w tym miesiÂącu. Lis moÂże sie zaÂłapie w lipcu przyszÂłego roku.
PS wiadomo czego moÂżna siĂŞ po panu Tomku spodziewaĂŚ.
PPS (nie myliÌ z parti¹ olityczn¹ dzia³aj¹c¹ w XX miêdzywojennym) £ukaszu, tylko nie biegaj z t¹ ksi¹¿k¹ jak Pismem Œwiêtym :wink:
Za co można dostać tutaj bana? Za pisanie na innym niż Łukasza forum. Czy to jest wolność, o którą 15 lat temu walczono? Czy to są ideały pomarańczowej rewolucji, której wstążeczkę nasz Admin dał kilka miesięcy temu na swojej stronie? Wątpie....
kamuii
Fan Forum
Fan Forum

Post autor: kamuii »

1.
Wcale nie. Nie czytaÂłeÂś, nie wiesz o co chodzi,
racja lis sam poprosiÂł o skreÂślenie...
2.Ksi¹¿ka jest poprostu œwietna jak ¿adna inna pokazuje w³aki w medialnym œwiatku...
3.Nie podoba mi siĂŞ ciÂągÂłe chwalenie A*tomata... :twisted:
Android <3
doktorfaustus1
Fan Forum
Fan Forum
Kontakt:

Tak, sam poprosi³ o skreœlenie, ale w tym czasie dwa Wiktory dosta³a Justyna Pochankê, która okaza³a wiêcej kultury, ni¿ jej "kolega" z pracy i nie powiedzia³a co s¹dzi o takich samolubnych i przekonanych o swojej wyj¹tkowoœci pajacach :twisted: A mog³a, bo za zniszczy³ jej ca³¹ radoœÌ tego wieczora.
kamuii
Fan Forum
Fan Forum

Post autor: kamuii »

A mog³a, bo za zniszczy³ jej ca³¹ radoœÌ tego wieczora.
nie rozumiem ???
Android <3
Maciek
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: Maciek »

ÂŁukasz pisze:A czytaliÂście ten fragment na 191 stronie jak Lis siĂŞ Âśmieje z WiktorĂłw i opowiada o "przekrĂŞtach" przy ich rozdawaniu? :D
CzytaÂłem i nie mogÂłem siĂŞ nadziwiĂŚ. SzczegĂłlnie podziwiam Âśp. Waldemara Milewicza, ktĂłry potrafiÂł siĂŞ postawiĂŚ dyrekcji TVP.
A Wiktory to jedno wielkie bagno, to wiadomo nie od dziÂś. :?
MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ
ODPOWIEDZ