Wikipedia - wcale nie tak dobra

Dyskusje o wszystkim, m.in. radiu, internecie i prasie.

Moderator: Łukasz

Łukasz
Administrator
Administrator
Kontakt:

Wikipedia - wcale nie tak dobra

Post autor: Łukasz »

W tej chwalonej przez niektĂłrych Wikipedi postanowiÂłem sprawdziĂŚ opis swojego miasta - JasÂła... Oto, co zobaczyÂłem:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Jas%C5%82o_%28miasto%29

A w tym nastĂŞpujÂące fragmenty:
Znajduje siĂŞ ono na przeciĂŞciu sie rzek WisÂłokÂą, RopÂą, oraz JasioÂłkÂą.
Powinno byĂŚ: "(...) na przeciĂŞciu rzek: WisÂłoki, Ropy i JasioÂłki.". I to drugie "siĂŞ" a w sumie "sie" tam w ogĂłle nie potrzebne.

Podczas II Wojny ÂŚwiatowej w JaÂśle istniaÂł silny rĂłch oporu
RĂłch? Widzisz kamuii, majÂąc te papiery bĂŞdziesz mogÂła nawet redagowaĂŚ encklopediĂŞ albo nawet pracowaĂŚ jako korekta. :D
Miasto zostaÂło zburzone przez uciekajÂących hitlerowcĂłw.
Bardziej spalone niÂż zburzone. Bo niby jak go burzyli? DoszczĂŞtnie spalone.
Po wojnie byÂły plany przeniesienia miasta w inne miejsce, ale mieszkaĂący zdecydowali siĂŞ na odbudowĂŞ.
A to pierwsze sÂłyszĂŞ, a interesujĂŞ siĂŞ swoim miastem. PrzecieÂż jest poÂłoÂżone na skrzyÂżowaniu waÂżnych w tym rejonie szlakĂłw komunikacyjnych. W pobliÂżu rzek, rafinerii. WiĂŞc gdzie i po co byÂło przenosiĂŚ? Nawet jeÂśli ktoÂś miaÂł takie plany to nie byÂły one na tyle istotne aby pisaĂŚ o tym w encyklopedii.

Taka krótka notatka a tyle b³êdów - praktycznie w co drugim zdaniu. I nie da³o siê napisaÌ nic wiêcej. Tak jakby to by³a nieznacz¹ca w kraju wiocha. Wikipedia w tym opisie siê nie popisa³a. Ale ciekawy jestem czy tylko moja miejscowoœÌ tak, czy te¿ Wasze? Jak ktoœ zna dobrze swó region to sprawdŸcie.
arrow
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: arrow »

nie sprawdzaÂłem mojego regionu, ale za to znalazÂłem bardzo duÂżo informacji na temat m.in. tvn i to bardzo aktualnych informacji :arrow:
Grzesioo
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Post autor: Grzesioo »

TwĂłrca Wikipedii teÂż ma zastrzeÂżenia
http://www.idg.pl/news/74084.html
doktorfaustus1
Fan Forum
Fan Forum
Kontakt:

Post autor: doktorfaustus1 »

Olkusz
Mamy 50 tyÂś mieszkaĂącĂłw, a nie 38 tys.
NajstarszÂą kamienicÂą nie jest BatorĂłwka, a Dom pod Wisielcem.

Ale mimo wszystko nie krytykowa³bym tak tego dzie³a. Pamiêtaj £ukaszu, ¿e tworz¹ je zwykli ludzie, a ci jak wiadomo s¹ u³omni. Pisz¹ co chc¹ i praktycznie nikt ich nie kontrolujê. Taka funkcja le¿y w kwestii czytlenikó. Istnieje mo¿liwoœÌ korekty wpisu i w takim przypadku nale¿y po porstu z niej skorzytaÌ. Np ju¿ poprawi³em liczbê mieszkaùców w opisie w³asnego miasta.

PS zawsze nale¿y pamiêtaÌ, i¿ informacje znalezione w interencie czêsto mijaj¹ siê z prawd¹. tak wiêc drogi uczniu, nie kopiuj bezmyœlnie, inaczej dostaniesz pa³ê. Zawszê trzeba porównaÌ z drugim Ÿród³em etc. Dopiero wówczas mo¿na mieÌ pewnoœÌ, ¿e informacje, do których uda³o isê nam dotrzeÌ s¹ wiarygodne.
Za co można dostać tutaj bana? Za pisanie na innym niż Łukasza forum. Czy to jest wolność, o którą 15 lat temu walczono? Czy to są ideały pomarańczowej rewolucji, której wstążeczkę nasz Admin dał kilka miesięcy temu na swojej stronie? Wątpie....
arrow
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: arrow »

Dane o £odzi s¹ raczej w porz¹dku, tyle ¿e bardzo okrojona jest historia miasta, nie ma wzmianki o strajku robotników w 1905 roku, nie ma nic na temat 2 Wojny Œwiatowej, ³ódzkiego getta :? :arrow:
Anonymus
Bywalec
Bywalec

Post autor: Anonymus »

w ogĂłle ta Wikipedia jest do kitu :x
niby wielka encyklopedia tworzona przez internautów a tak w ogóle to kiedys siê tam zarejestrowa³em chcia³em dodac pewne has³a i NIE DA RADY! :evil: szuka³em przez ponad godzinê gdzie moge dodac has³o do wikipedii i nic z tego w koùcu wy³¹czy³em to i ju¿ tam niczego nie szukam
niech sobie robiÂą jak chcÂą :x
PS. ÂŁukasz o moim mieÂście teÂż niewiele napisali - wstyd
Zabytki: koœció³ œw. Jadwigi to fakt a pod spodem pisze dwór z parkiem :lol: heh strasznie sie wysilili, jakby to jeden by³
No a DĂŞbica teÂż leÂży nad WisÂłokÂą tak jak JasÂło :wink:
Każdego dnia toczy się życie - Jesteśmy po to aby je pokazać - Cała prawda całą dobę - TVN24
TVN - PROGRAMOWO NAJLEPSZA
Marcin
Przyjaciel TVNFakty.pl
Przyjaciel TVNFakty.pl

Post autor: Marcin »

W wikipedii jest sporo hase³, zwi¹zanych z TVN. Do Polsatu lepiej nie porównywaÌ, bo opis samego Polsatu jest skromniejszy, ni¿ opis dajmy na to TVN Style :lol: S¹ has³a: TVN, TVN Siedem, TVN24, TVN Meteo, TVN Turbo, TVN International, TVN Style, Milionerzy, Najs³absze ogniwo, Mamy Ciê, Wyprawa Robinson, TVN Fakty, Top Gear, Big Brother (program telewizyjny), Kazimiera Szczuka, Justyna Pochanke, Monika Olejnik, Grzegorz Miecugow, Marcin Paw³owski, Tomasz Lis... WiêkszoœÌ hase³ jest bardzo wartoœciowa. w haœle 'TVN' jest nawet link do TVN Tivi :)
Maciek
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Wikipedia - wcale nie tak dobra

Post autor: Maciek »

ÂŁukasz pisze:A w tym nastĂŞpujÂące fragmenty:
Znajduje siĂŞ ono na przeciĂŞciu sie rzek WisÂłokÂą, RopÂą, oraz JasioÂłkÂą.
Powinno byĂŚ: "(...) na przeciĂŞciu rzek: WisÂłoki, Ropy i JasioÂłki.". I to drugie "siĂŞ" a w sumie "sie" tam w ogĂłle nie potrzebne.
Ma³o tego - tego '"siê" w ogóle nie powinno byÌ, £ukasz. Poza tym, od kiedy to rzeki siê przecinaj¹...? :? ¯enuj¹ce te b³êdy.
MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ
kamuii
Fan Forum
Fan Forum

Post autor: kamuii »

RĂłch? Widzisz kamuii, majÂąc te papiery bĂŞdziesz mogÂła nawet redagowaĂŚ encklopediĂŞ albo nawet pracowaĂŚ jako korekta.
:lol: :lol: hehe juÂż siĂŞ odczekaĂŚ nie mogĂŞ po "piszÂącym teksty na belkach lub crawl'u" w tvn 24 to juz druga posada :)

a ja musze wiadomoÂści o swoim miescie dopiero sprawdziĂŚ :)
Android <3
ODPOWIEDZ