Jdbgmgr.exe - kolejny "żart"

Dyskusje o wszystkim, m.in. radiu, internecie i prasie.

Moderator: Łukasz

Czy dostałeś informację o rzekomym wirusie?

Tak, jeden raz
6
46%
Tak, wielokrotnie
3
23%
Nie, nigdy
4
31%

Liczba głosów: 13

Maciek
Stały bywalec
Stały bywalec

Jdbgmgr.exe - kolejny "Âżart"

Post autor: Maciek »

Przestrzegam Was wszystkich przed faÂłyszywym alarmem, rozsyÂłanym poprzez komunikatory oraz maile. Informuje on o pliku jdbgmgr.exe, ktĂłry rzekomo zawiera wirusa. A tu - uwaga! - plik ten znajduje siĂŞ na kaÂżdym komputerze z zainstalowanym Windows'em; "wirus" mieÂści siĂŞ na dysku C. Jego ikonkÂą jest szary miÂś - swojÂą drogÂą miaÂł ktoÂś poczucie homoru, rozsyÂłajÂąc takie "ostrzeÂżenia".

Ja te¿ je dosta³em. Na Gadu-Gadu, od kolegi, którego zreszt¹ wielk¹ sympati¹ nie darzê, ale nie o to tu chodzi. I coœ mnie podkusi³o, ¿eby - przed usuniêciem misia - sprawdziÌ rzetelnoœÌ tej informacji. Na szczêœcie - moje przeczucia siê sprawdzi³y, a wiêc przy nadarzaj¹cej siê okazji ostrzegam i Was. Przed ostrze¿eniami. :w00t:

A tak straszono:
Kaspersky Lab - http://www.kaspersky.pl pisze:U nas, w Polsce:

Nowy wirus wedruje przy pomocy MSN messenger. Nazywa sie jdbgmgr.exe i przenosi automatycznie za pomoca Messengera oraz ksiazki adresowej. Nie wykrywa go McAfee ani Norton, pozostaje w uspieniu przez 14 dni zanim zniszczy caly system. Mozna go usunac zanim zniszczy foldery twojego komputera.

Aby go usunac:
1. Wejdz w 'Start' i 'Wyszukaj'.
2. Wybierz 'pliki i foldery', wpisz jdbgmgr.exe
3. Upewnij sie, ze przeszukujesz 'moj komputer'
4. Kliknij na znajdz teraz' (wyszukaj)
5. jesli masz wirusa ukaze sie ikona misia i nazwa jdbgmgr.exe. NIE OTWIERAC POD ZADNYM POZOREM.
6. Podswietl nazwe wirusa lewym przyciskiem myszy i usun klikajac na prawy.
7. OPRÓZNIJ KOSZ.

Jesli znajdziesz w swoim komputerze ten wirus, rozeslij informacje do osĂłb z Twojej listy wysylkowej, zanim narobi szkĂłd.

W Stanach Zjednoczonych:
I found the little bear in my machine because of that I am sending this message in order for you to find it in your machine. The procedure is very simple:

The objective of this e-mail is to warn all Hotmail users about a new virus that is spreading by MSN Messenger. The name of this virus is jdbgmgr.exe and it is sent automatically by the Messenger and by the address book too. The virus is not detected by McAfee or Norton and it stays quiet for 14 days before damaging the system.
(...)

We Francji:
JE VIENS D'ETRE INFECTE PAR UN DE MES FOURNISSEUR FAITES CE QU'IL Y A D'ECRIT EN DESSOUS ET TOUT SE PASSERA BIEN LE NOM DU VIRUS EST jdbgmgr.exe L'ICONE EST UN PETIT OURSON.IL EST TRANSMIS AUTOMATIQUEMENT PAR LE CARNET D'ADRESSES.
(...)

W Hiszpanii:
Amigos, en vista de que encontrĂŠ el famoso osito en mi mĂĄquina, acĂĄ les mando los datos de ese virus tan peligroso para que lo intercepten.
(...)
My, Forumowicze, nabraĂŚ siĂŞ nie damy! rotfl
MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ
szym
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: szym »

No ja tak¹ wiadomoœÌ dosta³em, tyle ¿e by³o to ponad rok temu :yay:

OD MAÆKA:
Czyli Agent wci¹¿ dzia³a. rotfl
:)
Artur
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Post autor: Artur »

To znaczy, ze to nie jest wirus?
Dobre! :lol: Ja na szczesciev tego (jeszcze) nie dostaÂłem.
Anonymus
Bywalec
Bywalec

Post autor: Anonymus »

ja ju¿ zd¹¿y³em to dostaÌ - jakiœ tydzieù temu
Âże to nie byÂł jakiÂś zwykÂły ÂłaĂącuszek to sprawdziÂłem czy taki plik mam na dysku i odpowiedÂź komputera byÂła pozytywna, czyli, ze mam
ale ju¿ nie pamiêtam czy usun¹³em ten plik czy nie
jakoœ siê tym nie przej¹³em ale skoro to nie jest wirus to nabraÌ siê dalem
Każdego dnia toczy się życie - Jesteśmy po to aby je pokazać - Cała prawda całą dobę - TVN24
TVN - PROGRAMOWO NAJLEPSZA
Templar
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: Templar »

Jak to siĂŞ mĂłwi: MKS_Vir 2005 prawdĂŞ Ci powie... ;)
ODPOWIEDZ