Ja te¿ je dosta³em. Na Gadu-Gadu, od kolegi, którego zreszt¹ wielk¹ sympati¹ nie darzê, ale nie o to tu chodzi. I coœ mnie podkusi³o, ¿eby - przed usuniêciem misia - sprawdziÌ rzetelnoœÌ tej informacji. Na szczêœcie - moje przeczucia siê sprawdzi³y, a wiêc przy nadarzaj¹cej siê okazji ostrzegam i Was. Przed ostrze¿eniami. :w00t:
A tak straszono:
My, Forumowicze, nabraĂŚ siĂŞ nie damy! rotflKaspersky Lab - http://www.kaspersky.pl pisze:U nas, w Polsce:
Nowy wirus wedruje przy pomocy MSN messenger. Nazywa sie jdbgmgr.exe i przenosi automatycznie za pomoca Messengera oraz ksiazki adresowej. Nie wykrywa go McAfee ani Norton, pozostaje w uspieniu przez 14 dni zanim zniszczy caly system. Mozna go usunac zanim zniszczy foldery twojego komputera.
Aby go usunac:
1. Wejdz w 'Start' i 'Wyszukaj'.
2. Wybierz 'pliki i foldery', wpisz jdbgmgr.exe
3. Upewnij sie, ze przeszukujesz 'moj komputer'
4. Kliknij na znajdz teraz' (wyszukaj)
5. jesli masz wirusa ukaze sie ikona misia i nazwa jdbgmgr.exe. NIE OTWIERAC POD ZADNYM POZOREM.
6. Podswietl nazwe wirusa lewym przyciskiem myszy i usun klikajac na prawy.
7. OPRĂZNIJ KOSZ.
Jesli znajdziesz w swoim komputerze ten wirus, rozeslij informacje do osĂłb z Twojej listy wysylkowej, zanim narobi szkĂłd.
W Stanach Zjednoczonych:
I found the little bear in my machine because of that I am sending this message in order for you to find it in your machine. The procedure is very simple:
The objective of this e-mail is to warn all Hotmail users about a new virus that is spreading by MSN Messenger. The name of this virus is jdbgmgr.exe and it is sent automatically by the Messenger and by the address book too. The virus is not detected by McAfee or Norton and it stays quiet for 14 days before damaging the system.
(...)
We Francji:
JE VIENS D'ETRE INFECTE PAR UN DE MES FOURNISSEUR FAITES CE QU'IL Y A D'ECRIT EN DESSOUS ET TOUT SE PASSERA BIEN LE NOM DU VIRUS EST jdbgmgr.exe L'ICONE EST UN PETIT OURSON.IL EST TRANSMIS AUTOMATIQUEMENT PAR LE CARNET D'ADRESSES.
(...)
W Hiszpanii:
Amigos, en vista de que encontrĂŠ el famoso osito en mi mĂĄquina, acĂĄ les mando los datos de ese virus tan peligroso para que lo intercepten.
(...)