Fakty - program informacyjny TVN
Moderator: Łukasz
Re: "Fakty" - nalepszy program informacyjny w Polsce
To co dzisiaj przygotował Grzegorz Kajdanowicz na godzinę 19 jest zwykłą żenadą, a nawet bym powiedziała skandalem. Rozumiem, że można być zmęczonym dziewięciodniową żałobą i nie chcieć przeznaczać wszystkich materiałów, czy też połowy z nich na dalsze żałobne memoriały. Jednakże pogrzeb ostatniego prezydenta na uchodźstwie, który też zginął w tragedii w Smoleńsku, uważam, że jak najbardziej zasługuje na to, by znaleźć się w jedynce, albo choćby w czołówce materiałów prezentowanych w dzienniku. Natomiast, o ile dobrze policzyłam, materiał o pogrzebie Ryszarda Kaczorowskiego pojawił się jako czwarty. Ważniejsze sytuacje, które redaktora Kajdanowicza tego dnia frapowały najbardziej to odwoływane loty w całej Europie i wulkaniczny pył zapowiadany z szelmowskim uśmiechem na jego twarzy. Dla porównania we Wiadomościach, na jedynkę wrzucono pogrzeb Kaczorowskiego, przypomniano jego życiorys, a w dalszej części materiału przekrojowo pokazano migawki ze wszystkich ośmiu pogrzebów ofiar ze Smoleńska, które dziś miały miejsce.
Zdecydowanie się zgadzam - absolutnie nieprawdopodobna ignorancja.
"Fakty" nie wychodzą obronną ręką z całej żałoby, ale dzisiejsze wydanie to już jakaś szczególna porażka.
Wstyd.
"Fakty" nie wychodzą obronną ręką z całej żałoby, ale dzisiejsze wydanie to już jakaś szczególna porażka.
Wstyd.
-
- Czasem tu wpada
Bardzo trafne spostrzeżenie, Nika. Prezydent Ryszard Kaczorowski był chowany z honorami należnymi głowie państwa, żegnały go tysiące Polaków. Zresztą pogrzeb każdego Prezydenta jest jednym z najważniejszych dni każdego kraju. Podobnie było w 1993 kiedy zmarł Prezydent Edward B. Raczyński. Dziwię się, że "Fakty" zbagatelizowały to wydarzenie, chociaż trzeba przyznać, że w trakcie trwania żałoby poświęcano w TVN i TVN 24 dość dużo miejsca osobie Prezydenta Kaczorowskiego.
Zgadzam się, dużo było o nim w wydaniach poprzednich. Ale jednak pogrzeb, to pogrzeb. To tak samo jakby nie pokazali niedzielnego pogrzebu na Wawelu, bo w końcu dużo o prezydencie Kaczyńskim i jego żonie było w dniach poprzednich.Dziwię się, że "Fakty" zbagatelizowały to wydarzenie, chociaż trzeba przyznać, że w trakcie trwania żałoby poświęcano w TVN i TVN 24 dość dużo miejsca osobie Prezydenta Kaczorowskiego.
Kajdanowicz to niech lepiej prowadzi sobie Fakty w weekendy, jak są lżejsze tematy.
Po artykule na tvnfakty.pl obejrzałem wczoraj Fakty i muszę powiedzieć, że dobór tematów nie był dobry.
O ile się nie mylę to były 3 materiały o pyle wulkanicznym i samolotach, a tym łączeniem z Worochem to mnie rozwalili. Nie wiem czy Kajdanowicz widzi w tym pyle jakąś sensację?
Wcześniej oglądałem Wydarzenia i o niebo lepiej wypadły. Przecież wczoraj działy się ważne rzeczy. Pochowano dwóch wicemarszałków Sejmu. Wydarzenia wszystko pokazały. A Fakty? Pokazali kilka migawek z każdego pogrzebu.
Po artykule na tvnfakty.pl obejrzałem wczoraj Fakty i muszę powiedzieć, że dobór tematów nie był dobry.
O ile się nie mylę to były 3 materiały o pyle wulkanicznym i samolotach, a tym łączeniem z Worochem to mnie rozwalili. Nie wiem czy Kajdanowicz widzi w tym pyle jakąś sensację?
Wcześniej oglądałem Wydarzenia i o niebo lepiej wypadły. Przecież wczoraj działy się ważne rzeczy. Pochowano dwóch wicemarszałków Sejmu. Wydarzenia wszystko pokazały. A Fakty? Pokazali kilka migawek z każdego pogrzebu.

-
- Fan Forum
- Kontakt:
Kilkanaście tygodni toczyła się tu dyskusja na temat "Faktów" z wirtualnego studia, tak to prawda, "Fakty" będą z virtuala, ale specjalnie tworzonego dla tego programu. Studio powstaje w miejscu dawnego studia "Kropki nad i", "Gościa porannego" oraz "Prosto z Polski". Po oddaniu nowego studia "Faktów" czeka nas również rewolucja newsroomu, a raczej jego remont. Co prawda ma być tylko w części wirtualny.
Mogłaby się też toczyć debata o jakości merytorycznej "Faktów", bo zaczyna dorównywać "Panoramie".
O katastrofie samolotu w Libii kilka zdań od Justyny Pochanke w 20 minucie programu. Ważniejsze (temat numer jeden) było podniecanie się tym, że na pokładzie Tupolewa były włączone telefony komórkowe. Przecież to jakieś niesłychane biadolenie.
O katastrofie samolotu w Libii kilka zdań od Justyny Pochanke w 20 minucie programu. Ważniejsze (temat numer jeden) było podniecanie się tym, że na pokładzie Tupolewa były włączone telefony komórkowe. Przecież to jakieś niesłychane biadolenie.
To w ogóle było nienormalne.
Tragiczna katastrofa Airbusa, gdy podczas lądowania, w dobrej pogodzie, na międzynarodowym lotnisku ginie 100 osób, a jedna w niesamowity sposób przeżyła, znalazła się dziś po 3-minutowym materiale o tym, jak to dzielny motocyklista dogonił pijanego kierowcę. Potem był tylko jakiś lekki materiał czerwonym świetle, które trwa wiecznie.
Tragiczna katastrofa Airbusa, gdy podczas lądowania, w dobrej pogodzie, na międzynarodowym lotnisku ginie 100 osób, a jedna w niesamowity sposób przeżyła, znalazła się dziś po 3-minutowym materiale o tym, jak to dzielny motocyklista dogonił pijanego kierowcę. Potem był tylko jakiś lekki materiał czerwonym świetle, które trwa wiecznie.
-
- Fan Forum
- Kontakt:
Re:
Na to pewnie przyjedzie jeszcze trochę poczekać, na razie je tworzą, potem faza testów i dopiero na wizji.Camilo pisze:A kiedy te zmiany w "Faktach" mają ostatecznie wejść w życie?
Ma ktoś może nagrane wczorajsze "Fakty"? Niestety tvn24.pl zawiodło.
Co się stało z archiwum Faktów na stronie TVN24 ??
Witam!
Co się stało z archiwum faktów TVN na stronie -http://www.tvn24.pl/1,3,fakty.html, ponieważ dostępne są tylko wydania od 17 maja 2010.
Czy jest możliwość obejrzenia gdzieś wcześniejszych wydań? Wcześniej były w archiwum. Bardzo zależy mi na tym by odnaleźć wcześniejsze wydania.
pozdrawiam wszystkich
Co się stało z archiwum faktów TVN na stronie -http://www.tvn24.pl/1,3,fakty.html, ponieważ dostępne są tylko wydania od 17 maja 2010.
Czy jest możliwość obejrzenia gdzieś wcześniejszych wydań? Wcześniej były w archiwum. Bardzo zależy mi na tym by odnaleźć wcześniejsze wydania.
pozdrawiam wszystkich
Fakty "od kuchni" w onet.tv
http://www.onet.tv/fakty-od-kuchni,6892481,1,klip.html#
a Katarzyna Sławińska nagle stała się Anną Czerwińską

a Katarzyna Sławińska nagle stała się Anną Czerwińską

-
- Czasem tu wpada
Widzę, że ten temat nie był poruszany, wiec zacznę.
Od jakiegoś czasu po rozpoczęciu Faktów jest lot kamery do telebimu gdzie jest zapowiedź głównego tematu, później filmowy skrót, i po tym skrócie na telebimie zostaje tło z głównego tematu, jest wolniejszy lot kamery od telebimu z dłuższą muzyką Faktów i przywitanie z widzami.
Jest to zmiana na lepsze, bez wątpienia. Pan kamerzysta obsługujący kran już tak dziko i niechlujnie nie robi lotów, przykłada się bardziej do tego gdyż ma dłuższy czas na (od)lot, tylko szkoda, że dopiero tak późno zmiany zostały wprowadzone... lepiej późno niż wcale
A co Wy o tym myślicie?
Od jakiegoś czasu po rozpoczęciu Faktów jest lot kamery do telebimu gdzie jest zapowiedź głównego tematu, później filmowy skrót, i po tym skrócie na telebimie zostaje tło z głównego tematu, jest wolniejszy lot kamery od telebimu z dłuższą muzyką Faktów i przywitanie z widzami.
Jest to zmiana na lepsze, bez wątpienia. Pan kamerzysta obsługujący kran już tak dziko i niechlujnie nie robi lotów, przykłada się bardziej do tego gdyż ma dłuższy czas na (od)lot, tylko szkoda, że dopiero tak późno zmiany zostały wprowadzone... lepiej późno niż wcale