[TVN] X FACTOR

Dział poświęcony zakończonym produkcjom Grupy TVN Discovery Polska.

Moderator: Łukasz

sb
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Re: X FACTOR

Post autor: sb »

mojpierwszyraz pisze: Nie no, w życiu, Już sobie to wyobrażam, podczas reklamy - 'X-Factor' w niedzielę o dziewiętnastej czterdzieści w TVN! :/
Serio mówiąc - sam sie zastanawiam, jak oni to chcą zorganizować... Dotychczas oceniam program mimo wszystko jako jeden z najlepiej zrobionych show w Polsce. Ciekawe jak wypadnie tym razem...
Dziewiętnastej czterdzieści bo przed X Factor zwykle nie ma reklam (tylko zaraz po starcie), a o 19:40 przed Uwagą są... czyli mogliby zacząć a tej porze... :lol2:

Czyli głosowanie będzie trwało zaledwie kilka minut, a w Anglii prawie 24 godz. Trochę więcej czasu ma nawet sens biznesowy, a TVN musi zarobić jak najwięcej... pół godziny czasu przed wynikiem dałoby więcej czasu, i TVN-owi więcej kasy... dziwna decyzja - ale zobaczymy!
Debeet
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Post autor: Debeet »

Wracając jeszcze... strasznie mnie dziwi ta konferencja X Factor i ogłoszenie finalistów PRZED programami na żywo. Nie wiem kto tam pracuje w marketingu, ale to naprawdę była zła decyzja. Jaki jest sens oglądania dzisiejszego odcinka?
sb
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Thermalcake pisze:Wracając jeszcze... strasznie mnie dziwi ta konferencja X Factor i ogłoszenie finalistów PRZED programami na żywo. Nie wiem kto tam pracuje w marketingu, ale to naprawdę była zła decyzja. Jaki jest sens oglądania dzisiejszego odcinka?
Totalna pomyłka pod każdym względem... Bardzo dziwna, nielogiczna, niepotrzebna, i dla widzów niszcząca przyjemność, decyzja TVN ogłosić finalistów na kilka dni przed programem (w bardzo publiczny sposób i też na stronie TVN24), i tym samym namawiać do oglądania odcinka by się 'dowiedzieć' kto przejdzie do finałów na żywo. Mimo tego, program był zmontowany tak, by dać wrażenie napięcia i niespodzianki do ostatniej chwili... co za paranoja! :mhm:

Czy ktoś z redakcji programu może to wytłumaczyć??
Adrian ;P
Fan Forum
Fan Forum

Post autor: Adrian ;P »

Tak jak tydzień temu mieliśmy najlepszy odcinek dzisiaj mieliśmy najsłabszy. TVN sam zniszczył odcinek z domami jurorskimi podawając wcześniej wyniki. Jak dla mnie napięcia nie było w ogóle.

Też się zastanawiam jak w tak krótkim czasie upchną tyle rzeczy. Program trwa od 20 do 21:40, w tym 25 minut reklam, co daje 75 minut programu. W tym 9 występów, wyniki, 2 ponowne występy, drugie wyniki i występ gwiazdy :ech:
sb
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Adrian ;P pisze:Tak jak tydzień temu mieliśmy najlepszy odcinek dzisiaj mieliśmy najsłabszy. TVN sam zniszczył odcinek z domami jurorskimi podawając wcześniej wyniki. Jak dla mnie napięcia nie było w ogóle.

Też się zastanawiam jak w tak krótkim czasie upchną tyle rzeczy. Program trwa od 20 do 21:40, w tym 25 minut reklam, co daje 75 minut programu. W tym 9 występów, wyniki, 2 ponowne występy, drugie wyniki i występ gwiazdy :ech:
Dzisiejszy odcinek był trochę dziwny i z dala od najlepszego, bo wszystko było za chronologinczne. Spodziewałem się, że jak Anglii, wszystkie występy po koleji w każdym domy pierw pokażą, i pod koniec powrócą do decyzji wszystkich trzech jurorów - a nie na początku już znaliśmy Czesława trójkę. Czy producenci nie wiedzą jak zrobić prawdziwe napięcie (zapominając o tym że ta przeklęta konferencja się odbyła!).

Wstęp przed czołówką był marny, bez efektów, bez przypomnienia co się działo przez ostatnie 6 tygodni.. słabe podkłady muzyczne podczas odcinka... jakieś melodramaty (Upiór z Opery i syntesatory jak telenoweli itd)... patrzyłem na nowe odcinki z Chile, Ukrainy i nawet z Kazahstanu.. i tam robią prawie tak dobre montaże na początku jak w Anglii.

Mam wielkie oczekiwania na następny tydzień, martwi mnie to że nie pokazali wystylizowanych sylwetek 9 uczestników pod koniec dzisiejszego odcinka, tylko ujęcia z konferencji prasowej! W 75 minut programu przewiduje że będzie wielki pośpiech... i zaledwie kilka minut na głosowania i naradę jury!
sb
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Spodziewałem się pod konieć odninka 'Domy Jurorów' że pokażą ostatnich 9iu wystylizowanych i komentarze jury by zachęcić do oglądania za tydzien 'ich' kandydatów, w tym stylu:
http://www.youtube.com/watch?v=MFSdCQMtXlo

To zwykle ulubiony moment, bo widzimy pierwszy raz naszych ulubieńców po ich 'makeover'!

Odcinek dzisiaj, jak zwykle się po prostu skończył za szybko!
bartek09
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Post autor: bartek09 »

Ta konferencja to jakieś nieporozumienie. :x Powinna odbyć się jutro.

Mimo wszystko dobrze oceniam dzisiejszy odcinek. Po jego obejrzeniu jestem w stanie zrozumieć decyzje jurorów. TVN załatwiła fajne domy. Podobało mi się też, że wszystko było kręcone wieczorem, dawało to fajny klimat. Teraz pozostaje czekać na live'y. Bardzo jestem ciekawy na jakie studio się zdecydowali i czekam, aż podadzą piosenki na niedzielę. Nie rozumiem, czemu tak dziwi Was czas trwania odcinków na żywo. 100 minut z rekamami to jakieś 80 min. programu. Myślę że spokojnie wszystko zmieszczą. Jedna piosenka nie będzie trwała dłużej niż 2 minuty. O 21:05 jest trzecia przerwa reklamowa. Pewnie po niej, czyli ok. 21:15 podane będą wyniki głosowania widzów. Zostaje 25 min na występy dwóch uczestników, głosowanie jurorów, pożegnanie uczestnika i ewentualnie występ gwiazdy. Myślę, że to sporo czasu. A linie na pewno będą otwarte już na początku programu. Przecież tak jest w MT, YCD, TzG, itp...
sb pisze:Wstęp przed czołówką był marny, bez efektów, bez przypomnienia co się działo przez ostatnie 6 tygodni.. słabe podkłady muzyczne podczas odcinka... jakieś melodramaty (Upiór z Opery i syntesatory jak telenoweli itd)... patrzyłem na nowe odcinki z Chile, Ukrainy i nawet z Kazahstanu.. i tam robią prawie tak dobre montaże na początku jak w Anglii.
A mi wystarczy taki wstęp. Nie wszystko musi być takie jak w Anglii. Wręcz uważam, że taki wstęp wyglądałby trochę sztucznie i wciśnięty na siłę tylko po to żeby upodobnić się do oryginału. Zupełnie bez sensu. :stop: Podoba mi się za to hasło "Niech wygra muzyka", które jest chyba takim odpowiednikiem "It's time to face the music". :D
peterq90
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Post autor: peterq90 »

Odcinek nie był by słaby gdybym nie wiedział kto przejdzie.Brakowało fajnych podkładów muzycznych przed wejściem na spotkanie.Moim zdaniem najlepiej z wyborem poradziła sobie tak krytykowana przez wszystkich Maja.Kuba wielki błąd za brak tej dziewczyny w czarnych włosach Ania chyba.Szpakowi nie można zabrać tego że umie śpiewać ale mają racje zaczyna irytować.Na koniec dlaczego oni nie wybierają bardziej znanych kawałków jak w UK?
A co do programów na żywo bali sie pewnie o Pryepis na zcie ale on sobie spokojnie da rade o każdej porze wiec nie wiem o co im chodzi.Serial sam sie broni nie potrzebuje X-Factor.
sb
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

bartek09 pisze:Ta konferencja to jakieś nieporozumienie. :x Powinna odbyć się jutro.

Mimo wszystko dobrze oceniam dzisiejszy odcinek. Po jego obejrzeniu jestem w stanie zrozumieć decyzje jurorów. TVN załatwiła fajne domy. Podobało mi się też, że wszystko było kręcone wieczorem, dawało to fajny klimat. Teraz pozostaje czekać na live'y. Bardzo jestem ciekawy na jakie studio się zdecydowali i czekam, aż podadzą piosenki na niedzielę. Nie rozumiem, czemu tak dziwi Was czas trwania odcinków na żywo. 100 minut z rekamami to jakieś 80 min. programu. Myślę że spokojnie wszystko zmieszczą. Jedna piosenka nie będzie trwała dłużej niż 2 minuty. O 21:05 jest trzecia przerwa reklamowa. Pewnie po niej, czyli ok. 21:15 podane będą wyniki głosowania widzów. Zostaje 25 min na występy dwóch uczestników, głosowanie jurorów, pożegnanie uczestnika i ewentualnie występ gwiazdy. Myślę, że to sporo czasu. A linie na pewno będą otwarte już na początku programu. Przecież tak jest w MT, YCD, TzG, itp...
sb pisze:Wstęp przed czołówką był marny, bez efektów, bez przypomnienia co się działo przez ostatnie 6 tygodni.. słabe podkłady muzyczne podczas odcinka... jakieś melodramaty (Upiór z Opery i syntesatory jak telenoweli itd)... patrzyłem na nowe odcinki z Chile, Ukrainy i nawet z Kazahstanu.. i tam robią prawie tak dobre montaże na początku jak w Anglii.
A mi wystarczy taki wstęp. Nie wszystko musi być takie jak w Anglii. Wręcz uważam, że taki wstęp wyglądałby trochę sztucznie i wciśnięty na siłę tylko po to żeby upodobnić się do oryginału. Zupełnie bez sensu. :stop: Podoba mi się za to hasło "Niech wygra muzyka", które jest chyba takim odpowiednikiem "It's time to face the music". :D
Czy linie nie powinny być dopiero otwarte po ostatnim występie? Bo w takim razie pierwszy uczestnik miałby ponad godzinę przewagi, zupełnie beznadziejne i nie sprawiedliwe!
bartek09
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Post autor: bartek09 »

sb pisze:Czy linie nie powinny być dopiero otwarte po ostatnim występie? Bo w takim razie pierwszy uczestnik miałby ponad godzinę przewagi, zupełnie beznadziejne i nie sprawiedliwe!
Powinny, ale taki system sprawdza się gdy program jest dzielony na dwa dni lub wyniki podawane są w późniejszym programie, dając trochę czasu na głosowanie. Ale w Polsce takie dzielenie nie jest popularne i prędko nie będzie. Niestety będzie trochę niesprawiedliwie, ale tak jest we wszystkich programach w Polsce. Tak samo obawiam się, że TVN ma zamiar podawać w programie kto jakie zajął miejsca w głosowaniu, czego jak wiemy robić nie wolno. No chyba, że jest to zabronione w regulaminie, tak byłoby najlepiej.
ktos
Bywalec
Bywalec

Post autor: ktos »

bartek09 pisze:Ta konferencja to jakieś nieporozumienie. :x Powinna odbyć się jutro.

na tak mało czasu to pewno gwiazdy żadnej nie będzie dopiero jak zostanie mniejsza ilość uczestników 8) bo tak to już by chyba podali a tu nic cisza może jeszcze w spocie w tygodniu coś powiedzą ale raczej wątpię że jakaś będzie teraz :P

zobaczymy jak to wszystko wyjdzie
Debeet
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Post autor: Debeet »

Co do znanych utworów - przed wyjściem Karpiela-Bułecki puścili utwór, który puszczali do niedawna na samym początku programów live w UK. Przy okazji - odcinek bardzo szybko trafił na vod.onet.pl - chyba tuż po emisji w TVN.
sb
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Thermalcake pisze:Co do znanych utworów - przed wyjściem Karpiela-Bułecki puścili utwór, który puszczali do niedawna na samym początku programów live w UK. Przy okazji - odcinek bardzo szybko trafił na vod.onet.pl - chyba tuż po emisji w TVN.
Tak ten akurat utwór to często UK używają (http://w405.wrzuta.pl/audio/6AfhnrBfhkZ ... strumental), ale dużo reszty było tak melodramatyczne, jak bym oglądało się jakąś telenowele z przed kilku lat. Jak już tu umieściłem kiedyś - tego typu nowsze dzwięki trochę by lepiej pasowały do tego modnego i szybkiego styli X Factora:

http://www.youtube.com/watch?gl=US&hl=u ... Bw#t=1m57s
http://www.youtube.com/watch?v=ZoUvNNgv4uA
http://www.youtube.com/watch?v=r3IXg8t8Ybs#t=0m30s
http://www.youtube.com/watch?v=al21Vtlsg4A
http://www.youtube.com/watch?v=P2K7D-uMH2g

Plus w tym wporwadzeniu z Bootcamp w wersji UK jest kilka przykładów żywszych kawałków....http://www.youtube.com/watch?v=5OHxmaW_420

Porównuje do wersji UK, bo w końcu to oryginał formatu który jest fenomenalnie popularny i do tego chyba zmieżają inne wersje na świecie, by mieć podobny sukcess!
ktos
Bywalec
Bywalec

Post autor: ktos »

oglądalność spadła do 4,4 miliona

mogli nie mówić kto przeszedł to na pewno była by większa a tak mają nauczkę na następną edycje :P
mfdtv4
Czasem tu wpada
Czasem tu wpada

Post autor: mfdtv4 »

No na pewno ileś tam tysięcy darowało sobie ten odcinek ze względu na to, że przeczytali kto przeszedł, ale ja sądzę, że powody tego spadku o ponad milion widzów w porównaniu do odcinka sprzed tygodnia są inne: nudny odcinek - ludzie przełączyli, bo to było strasznie nudne i nie chciało się już oglądać po drugiej reklamie, wróciło "Ranczo" - na pewno ciekawość co do kolejnego odcinka tego serialu dała górę (bardzo dobry serial), ładna pogoda - ciepło, świeci słoneczko, kto by siedział przed tv? Ludzie wyszli na spacer i może nie wrócili na 20. do domu. Myślę, że za tydzień może być wyższa oglądalność - rodziny zbiorą się przed tv, bo będą święta. Ale ja osobiście sądzę, że oglądalność kolejnych live'ów nie będzie powalała na kolana - idzie wiosna, czas grilowania, imprezowania, odpoczynku od siedzenia w domu ;)
ODPOWIEDZ