Fakty - program informacyjny TVN
Moderator: Łukasz
Re: Fakty - program informacyjny TVN
Twoje posty czasem przekraczają granice przyzwoitości - nie wszystkich musisz oceniać swoją miarą czy też miarą Kamila Durczoka (według Wprost i anonimowych źródeł).
-
- Fan Forum
Tylko moje? Chyba muszę aplikować do Wprost w takim razie;) A w ten jakże "oryginalny" sposób chciałem tylko dać do zrozumienia, że opinia i sposób tzw. prowadzenia się szefa redakcji, będzie się liczył teraz dla stacji równie mocno jak profesjonalizm w pracy, żeby drugi raz nie wejść w g... ps. A tam na końcu było: "z przymrużeniem oka".
To tylko moje skromne zdanie
-
- Czasem tu wpada
Krążą plotki, że Marciniak jest szykowany na szefa "Faktów" - przynajmniej tymczasowego. Jeśli to się potwierdzi, to potwierdzi się również moja sugestia sprzed kilku stron tego wątku. I będzie to doskonała decyzja.
Rzeczywiście doskonała, Marciniak jest najbardziej bez wyrazu osoba wcalym zespole prowadzących Fakty. Ja chciałbym zobaczyć Fakty pod przewodnictwem kogoś z wizją.miwaszkiewicz pisze:Krążą plotki, że Marciniak jest szykowany na szefa "Faktów" - przynajmniej tymczasowego. Jeśli to się potwierdzi, to potwierdzi się również moja sugestia sprzed kilku stron tego wątku. I będzie to doskonała decyzja.
Z kolei "Fakt" (tak, wiem...
) pisze, że szefem ma być kobieta - Pochanke lub Pieńkowska.

Liczą się tylko Fakty.
-
- Fan Forum
Pochanke by akceptowała szefa Pieńkowską? hmmmm
Rozumiem, że źródło Twoich rewelacji jest to samo co w 2012 roku, kiedy praktycznie nic z Twoich plotek się nie sprawdziło?miwaszkiewicz pisze:Krążą plotki, że Marciniak jest szykowany na szefa "Faktów" - przynajmniej tymczasowego. Jeśli to się potwierdzi, to potwierdzi się również moja sugestia sprzed kilku stron tego wątku. I będzie to doskonała decyzja.
Celna uwaga! :-D W 2012 dowiedzieliśmy się sporo o nowych Faktach od @miwaszkiewicz, szkoda, że tylko nic się nie sprawdziło.matik pisze:Rozumiem, że źródło Twoich rewelaycji jest to samo co w 2012 roku, kiedy praktycznie nic z Twoich plotek się nie sprawdziło?miwaszkiewicz pisze:Krążą plotki, że Marciniak jest szykowany na szefa "Faktów" - przynajmniej tymczasowego. Jeśli to się potwierdzi, to potwierdzi się również moja sugestia sprzed kilku stron tego wątku. I będzie to doskonała decyzja.
Kto zostanie szefem Faktów ?
Jedna z najlepszych gazet do rozpalania kominka - Super Express, zrobił na swojej stronie sondę kto mógłby poprowadzić "Fakty" w miejsce Durczoka. Przy takich kandydaturach jak Szulim czy Chincz, znaleźli się m.in. Lis, Rymanowski, Pieńkowska, Werner czy Kuźniar. Głosować można za i przeciw. Absolutnym rekordzistą jest Jarosław Kuźniar, który mimo ogromnej nienawiści, otrzymał jak dotąd aż 710 głosów ZA i tylko 67 przeciw. Dla porównania, np. Werner 97 za i aż 518 przeciw, Rymanowski 81 za i 9 przeciw. Rzecz jasna nie ma to żadnej wagi, ale odzwierciedla w jakimś szerszym stopniu niż to forum opinie czytelników, a więc również potencjalnych widzów.
-
- Fan Forum
Czyli jednak Rymanowski/Kuźniar, tak jak proponowali niektórzy na tym forum. Trochę egzotyczne wydaje się za to przymierzanie w to miejsce.. Kraśki. Ps. Pieńkowska jest zbyt podobna do Pochanke, tak mi się wydaje.
Chyba jedynym człowiekiem z konkurencji, jakiego bym przymierzał, jest Marek Czyż. Bardzo dobry dziennikarz, wręcz w TVP niedoceniany, a prywatnie przyjaciel Durczoka i zapewne osoba, którą Durczok może polecić gdyby został zapytany o zdanie - to, że stracił twarz na wizji, nie oznacza jeszcze, że stracił wszystkie wpływy. Zwłaszcza, że jakiejś linii obrony należy się jednak spodziewać, a Czyż byłby takim kontynuatorem jego "dzieła", bo w tym kierunku swój przekaz TVN również może budować - robiąc z Durczoka bardziej ofiarę nagonki medialnej niż skandalistę.
Natomiast z zaplecza TVN-owskiego, powtórzę to po raz kolejny, dla mnie tylko Kuźniar.
Pieńkowska - raz, że za bardzo podobna do Pochanke, dwa - że jednak niezbyt lubiana, trzy - że dopiero co odeszła z morning show i ta kompletna metamorfoza mogłaby się tak szybko nie przyjąć, a cztery, że ciągle jednak bardzo kojarzona z "Wiadomościami". W przypadku Durczoka wielki transfer z tego programu wyglądał jednak nieco inaczej.
Natomiast z zaplecza TVN-owskiego, powtórzę to po raz kolejny, dla mnie tylko Kuźniar.
Pieńkowska - raz, że za bardzo podobna do Pochanke, dwa - że jednak niezbyt lubiana, trzy - że dopiero co odeszła z morning show i ta kompletna metamorfoza mogłaby się tak szybko nie przyjąć, a cztery, że ciągle jednak bardzo kojarzona z "Wiadomościami". W przypadku Durczoka wielki transfer z tego programu wyglądał jednak nieco inaczej.
-
- Fan Forum
Marek Czyż prowadzi od maja 2014 r. swój autorski program w TVP INFO. Pomijając względu kontraktu i tzw. towarzyskie, pozostaje pytanie czy sam chciałby, aby FAKTY - i konkurencyjna stacja - były kolejnym etapem w jego dziennikarskiej karierze? (http://vod.tvp.pl/audycje/publicystyka/ ... 4/15132302)
Raczej w TVP to zwykły etatowiec, a prestiż "Faktów" jest o wiele większy niż autorskiego programu w TVP Info. Trudno mi sobie wyobrazić, by TVN teraz kompletnie odciął się od Durczoka i podpisał się pod "Wprost", a przy tej linii - Czyż jako Durczok 2, to kandydat niemalże idealny. Może ryzykowne byłoby to posunięcie, ale ławka rezerwowych jest już i tak bardzo krótka. Inna sprawa, że w dalszym ciągu mają czworo prowadzących, na dodatek jest zachowany parytet, a "Wiadomości" czy "Panorama" mają troje... Możliwe zatem, że długo nikt nowy się nie pojawi, bo nie będzie takiej potrzeby.
Parytet, parytem ale Fakty nie mogą sobie pozwolić na brak osobowości na miarę Duczoka. Co do nowego prowadzącego to widzę tylko Kuźniara, ale nie w charakterze naczelnego, a jedynie prowadzącego. Wniósłby trochę luzu w ten program, nadal dynamiki. Pochanke jest świetna dziennikarka, ale sami dziennikarze we wprost mówili, że robi swoje i idzie do domu. Naczelny musi żyć tym programem i poświęcić mu kawał energii. Pienkowska? Wątpię. Krasko? Ożywił znacznie Wiadomości, ale wątpię by się zdecydował.