Niektórzy z nich obrzucaj¹ epitetami typu kretyn,mato³, nieuk,debil... itp ka¿d¹ osobe która robi b³êdy ortograficzne

Mam wiêc i do Was pytanie: czy i Was a¿ tak strasznie irytuj¹ b³êdy ortograficzne? Jak dla mnie jest to sprawa raczej ma³o priorytetowa, by nie powiedzieÌ: nieistniej¹ca.
Byków sadzê mnóstwo, zreszt¹ nie tylko ja (to, ¿e robiê b³êdy, nie znaczy ¿e nie widze ich u innych osób).
Tylko co z tego? Jak widzê czyjœ b³¹d to go nie wytykam bo mnie to po prostu nie obchodzi, gdy¿ bardziej od poprawnoœci ortograficznej jest dla mnie wa¿na stylistyka a ju¿ najwa¿niejsza treœÌ merytoryczna danej wypowiedzi...
Czy naprawdĂŞ kura przez u czy teÂż przez Ăł to inne zwierzĂŞ? Chyba nie... W Niemczech i innych normalnych krajach juÂż dawno uproszczono zasady pisowni typu "szarfa" z "s" teraz dwa "ss" itp.
JĂŞzyk siĂŞ zmienia - jak chodziÂłam do szkoÂły istniaÂł problem "nie z czasownikami, przymiotnikami itp..." razem osobno teraz to juz niewaÂżne... Tak samo formy "na tablicy pisaÂło/pisze.....a nie bo jest napisane.....gĂłwno prawda obie opcje sÂą poprawne..."
Tak wiĂŞc czy naprawdĂŞ warto do tego przywiÂązywaĂŚ aÂż tak wielkÂą wagĂŞ ? KiedyÂś byÂło inaczej "h" wymawiaÂło sie inaczej niÂż "ch" byÂły jadzie jer miĂŞkki i takie tam inne teraz tego nie ma wiĂŞc po co sobie tym zaprzÂątaĂŚ gÂłowĂŞ... ?
A teraz inna sprawa czy ktoœ kto ma dysleksjê czy te¿ z innych powodów robi b³êdy jest kretynem ??? Otó¿ nie bo inteligencja a ju¿ tym bardziej wiedza czy te¿ m¹droœÌ nie ma z tym nic wspólnego...
Czy naprawdĂŞ trzeba wyzywaĂŚ od debili ? nie moÂżna poprstu jak paru forumowiczĂłw z tvn.tivi zwrĂłciĂŚ uwagi i tyle ???
Znam wiele osób w mojej klasie np by³y a¿ 4 które maj¹ dysleksjê wszyscy mamy na to papierek dziêki czemu zda³am maturê z polskiego na 4 ... inaczej za ka¿dy b³¹d obnizenie o ileœ tam oceny a niektórzy z nas potrafili na kartce A4 zrobiÌ 50 byków

¯adnej ze znanych mi osób nie nazwa³a bym kretynem wszystkie skoùczy³y szko³ê studiuj¹ 1 kumpel nawet polonistykê i nie s¹ bynajmniej opóŸnione w rozwoju...
Niestety podejÂście do sprawy grona pedagogicznego i niektĂłrych zaÂściankowych rodzicĂłw powoduje Âże dzieci mĂŞczÂą siĂŞ w szkole w mÂłodszych klasach majÂą problemy z czytaniem i siĂŞ im dokucza a nauczyciele uwaÂżajÂą ich z niedorozwojĂłw... Jak majÂą szczĂŞÂście jak ja to dysleksja nie powoduje kÂłopotĂłw z naukÂą jak nie... to juÂż goÂżej...
btw... Dysleksja dzieli siĂŞ na kilka komponentĂłw
a) dysleksja - zamienianie liter typu p,b,m,n,d,t
b)dysgrafia - pisanie nieczytelne
c)dysortografia - b³êdy ortograficzne
d)dyskalkulia - nowoœÌ problemy z matm¹

Ja mam caÂły pakiet

I jeszcze jedno to ¿e ktoœ ma dysleksjê i nie pisze poprawnie nie znaczy ¿e nie zna regó³ pisowni... zapewniam ze testy s¹ rygorystyczne...
a teraz odpowiedzi z innego wÂątku ktĂłrych pozwoliÂłam sobie udzieliĂŚ juÂż tutaj

postaram siĂŞ zapamiĂŞtaĂŚTo nie zÂłoÂśliwie, ale powinno byĂŚ: bĂŞdĂŞ

MichaÂłbĂŞdĂŞ

Dla Twojego przyszÂłego pracodawcy ten papier bĂŞdzie ogromnym atutem. Ăwicz i staraj siĂŞ przezwyciĂŞÂżyĂŚ. Robisz ciÂągle raczej te same byki. Na przykÂład zawsze, ale to zawsze piszesz "wed³óg". ZapamiĂŞtaj sobie, Âże jest "wedÂług". I tak krok po kroczku.
a) a odk¹d to w pracy siê tym legitymuje ??? chyba bym na ³eb musia³a upaœÌ nawet na mojej uczelni nie mogê siê przyznac bo nie mog³a bym pisaÌ licencjata...
b)Dla mojego przyszÂłego pracodawcy nie bedzie to miaÂło Âżadnego znaczenia bo w japoĂąskim nie ma problemu dysleksji

Btw... wedÂłg postaram siĂŞ zapamiĂŞtaĂŚ

A jak Kamuii sama stworzy sobie miesjce pracy, bĂŞdzie zarabiaĂŚ kokosy i utrzymywaĂŚ rzeszĂŞ wyrobnikĂłw? HĂŞ?!

teraz jest nowe stanowisko "prezydent"

"Konnichi wa Kamuii desu kore wa ivningu njusu desu...!!!"