Dysleksja - zmora Forumowiczów?

Dyskusje o wszystkim, m.in. radiu, internecie i prasie.

Moderator: Łukasz

kamuii
Fan Forum
Fan Forum

Dysleksja - zmora ForumowiczĂłw?

Post autor: kamuii »

PostanowiÂłam zaÂłozyĂŚ ten temat zainspirowana dyskusjÂą na jakÂże wysokim poziomie z forumowiczami....z gazeta.pl :)

Niektórzy z nich obrzucaj¹ epitetami typu kretyn,mato³, nieuk,debil... itp ka¿d¹ osobe która robi b³êdy ortograficzne :) co mo¿na by³o ³atwo przewidzieÌ sta³am siê równie¿ potencjaln¹ ofiar¹... co jednak za bardzo mnie nie obchodzi bo preferuje rozmowy na wy¿szym poziomie ni¿ przez jakie "u" pisze siê "kura"...

Mam wiêc i do Was pytanie: czy i Was a¿ tak strasznie irytuj¹ b³êdy ortograficzne? Jak dla mnie jest to sprawa raczej ma³o priorytetowa, by nie powiedzieÌ: nieistniej¹ca.
Byków sadzê mnóstwo, zreszt¹ nie tylko ja (to, ¿e robiê b³êdy, nie znaczy ¿e nie widze ich u innych osób). :wink:
Tylko co z tego? Jak widzê czyjœ b³¹d to go nie wytykam bo mnie to po prostu nie obchodzi, gdy¿ bardziej od poprawnoœci ortograficznej jest dla mnie wa¿na stylistyka a ju¿ najwa¿niejsza treœÌ merytoryczna danej wypowiedzi...

Czy naprawdĂŞ kura przez u czy teÂż przez Ăł to inne zwierzĂŞ? Chyba nie... W Niemczech i innych normalnych krajach juÂż dawno uproszczono zasady pisowni typu "szarfa" z "s" teraz dwa "ss" itp.
JĂŞzyk siĂŞ zmienia - jak chodziÂłam do szkoÂły istniaÂł problem "nie z czasownikami, przymiotnikami itp..." razem osobno teraz to juz niewaÂżne... Tak samo formy "na tablicy pisaÂło/pisze.....a nie bo jest napisane.....gĂłwno prawda obie opcje sÂą poprawne..."
Tak wiĂŞc czy naprawdĂŞ warto do tego przywiÂązywaĂŚ aÂż tak wielkÂą wagĂŞ ? KiedyÂś byÂło inaczej "h" wymawiaÂło sie inaczej niÂż "ch" byÂły jadzie jer miĂŞkki i takie tam inne teraz tego nie ma wiĂŞc po co sobie tym zaprzÂątaĂŚ gÂłowĂŞ... ?

A teraz inna sprawa czy ktoœ kto ma dysleksjê czy te¿ z innych powodów robi b³êdy jest kretynem ??? Otó¿ nie bo inteligencja a ju¿ tym bardziej wiedza czy te¿ m¹droœÌ nie ma z tym nic wspólnego...
Czy naprawdĂŞ trzeba wyzywaĂŚ od debili ? nie moÂżna poprstu jak paru forumowiczĂłw z tvn.tivi zwrĂłciĂŚ uwagi i tyle ???

Znam wiele osób w mojej klasie np by³y a¿ 4 które maj¹ dysleksjê wszyscy mamy na to papierek dziêki czemu zda³am maturê z polskiego na 4 ... inaczej za ka¿dy b³¹d obnizenie o ileœ tam oceny a niektórzy z nas potrafili na kartce A4 zrobiÌ 50 byków :) :lol: Moje 2 kumpele boj¹c siê wyzywania od kretynów nie zrobi³y testów - efekt - praca merytorycznie na 4 ocena - dopuszczaj¹cy... Warto by³o ? nie s¹dzê...
¯adnej ze znanych mi osób nie nazwa³a bym kretynem wszystkie skoùczy³y szko³ê studiuj¹ 1 kumpel nawet polonistykê i nie s¹ bynajmniej opóŸnione w rozwoju...
Niestety podejÂście do sprawy grona pedagogicznego i niektĂłrych zaÂściankowych rodzicĂłw powoduje Âże dzieci mĂŞczÂą siĂŞ w szkole w mÂłodszych klasach majÂą problemy z czytaniem i siĂŞ im dokucza a nauczyciele uwaÂżajÂą ich z niedorozwojĂłw... Jak majÂą szczĂŞÂście jak ja to dysleksja nie powoduje kÂłopotĂłw z naukÂą jak nie... to juÂż goÂżej...

btw... Dysleksja dzieli siĂŞ na kilka komponentĂłw
a) dysleksja - zamienianie liter typu p,b,m,n,d,t
b)dysgrafia - pisanie nieczytelne
c)dysortografia - b³êdy ortograficzne
d)dyskalkulia - nowoœÌ problemy z matm¹ :)

Ja mam caÂły pakiet :lol: ale nie musi tak byĂŚ :) niektĂłrzy majÂą tylko jedno schorzenie...

I jeszcze jedno to ¿e ktoœ ma dysleksjê i nie pisze poprawnie nie znaczy ¿e nie zna regó³ pisowni... zapewniam ze testy s¹ rygorystyczne...

a teraz odpowiedzi z innego wÂątku ktĂłrych pozwoliÂłam sobie udzieliĂŚ juÂż tutaj :)

To nie zÂłoÂśliwie, ale powinno byĂŚ: bĂŞdĂŞ
postaram siĂŞ zapamiĂŞtaĂŚ :) :lol:
bĂŞdĂŞ
MichaÂł :) Maciek byÂł pierwszy :) :lol: :lol:
Dla Twojego przysz³ego pracodawcy ten papier bêdzie ogromnym atutem. Æwicz i staraj siê przezwyciê¿yæ. Robisz ci±gle raczej te same byki. Na przyk³ad zawsze, ale to zawsze piszesz "wed³óg". Zapamiêtaj sobie, ¿e jest "wed³ug". I tak krok po kroczku.

a) a odk¹d to w pracy siê tym legitymuje ??? chyba bym na ³eb musia³a upaœÌ nawet na mojej uczelni nie mogê siê przyznac bo nie mog³a bym pisaÌ licencjata...
b)Dla mojego przyszÂłego pracodawcy nie bedzie to miaÂło Âżadnego znaczenia bo w japoĂąskim nie ma problemu dysleksji :lol: :lol: a w angielskim kretyĂąskich Ăł,u,h,ch,z,rz i innych moÂżna najwyÂżej narobiĂŚ tzw spelling'Ăłw :)
Btw... wedÂłg postaram siĂŞ zapamiĂŞtaĂŚ ;) tak jak i popoÂłudniowy
A jak Kamuii sama stworzy sobie miesjce pracy, bĂŞdzie zarabiaĂŚ kokosy i utrzymywaĂŚ rzeszĂŞ wyrobnikĂłw? HĂŞ?!
:lol: No wÂłasnie Faustus przecieÂż mieliÂśmy razem telewizjĂŞ prowadziĂŚ :)
teraz jest nowe stanowisko "prezydent" :lol: oddam ci je :) i bĂŞdĂŞ 1 damÂą :)oraz specem od zatrudnienia :twisted: :twisted: ... :lol: :lol: no chyba Âże nie chcesz byĂŚ "pierwszy" ???? :lol: :lol: :D . Mam zamiar prowadziĂŚ serwis informacyjny dla biznesmen'Ăłw z azji...po japoĂąsku oczywiÂście :)

"Konnichi wa Kamuii desu kore wa ivningu njusu desu...!!!" :lol:
Ostatnio zmieniony środa 05 sty 2005, 14:27 przez kamuii, łącznie zmieniany 1 raz.
Android <3
Awatar użytkownika
Bartek
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: Bartek »

o ile z bledami ortograficznym moze nie az tak, to o mowienie "zaszlem poszlem doszlem" juz tak i to zdecydowanie. Jestem tez uwrazliwiony na mlaskanie...
michal
Bywalec
Bywalec

Re: ortografia dysleksja i inne :)

Post autor: michal »

michal pisze:Dla Twojego przysz³ego pracodawcy ten papier bêdzie ogromnym atutem. Æwicz i staraj siê przezwyciê¿yæ. Robisz ci±gle raczej te same byki.
kamuii pisze:
a) a odk¹d to w pracy siê tym legitymuje ??? chyba bym na ³eb musia³a upaœÌ nawet na mojej uczelni nie mogê siê przyznac bo nie mog³a bym pisaÌ licencjata...
Znowu zrobi³aœ mnóstwo ¿enuj¹cych wrêcz b³êdów. I to jeszcze wpoœcie o ortografii. Okropnie to siê czyta, beznadziejnie one wygl¹daj¹.

wyrzszym -> WYÂŻSZYM
goÂżej -> GORZEJ
regó³ -> REGU£

Kolejna s³ówka do nauczenia :)

Co do u¿ytkowników gazety - tam generalnie jest du¿a rotacja u¿ytkowników, nie ma rodzinnej atmosfery :), ma³o osób siê nawzajem kojarzy i mo¿e Ci bezkarnie i obrzydliwie nawrzucaÌ. Nikt nikogo nie zabanuje. Nie popieram takiego stylu w jaki oni to robi¹, ale maj¹ racjê zwracaj¹Ì Ci na to uwagê, bo Twoja dysortografia jest katastrofalna i dla nieprzyzwyczajonych wkurw**** ca.

A z tym pracodawc¹ to chodzi o to, ¿e jak bêdziesz przyk³adowo wystawiaÌ "faktóry" albo wypisaÌ na wekslu "Akceptójê" to Ciê wyleje i papierek ten nic Ci nie da. A jak bêdziesz szefow¹ sam¹ dla siebie to bêd¹ siê z Ciebie partnerzy podœmiewywaÌ. Trudno, taki œwiat. Trzeba pracowaÌ nad sob¹, a nie z papierkiem na dysleksjê spocz¹Ì na laurach i cieszyÌ siê, ¿e mia³o siê fory na maturze.

Nie zgadzam siê, ¿e nie jest wa¿na ortografia. Poprawne pisanie bez b³êdów sk³ada siê wed³ug mnie na kulturê wypowiedzi.

Podobno chcesz pracowaĂŚ w mediach. W Âżadnym wypadku nie moÂżesz wtedy mĂłwiĂŚ, Âże coÂś "pisze". "Jest napisane" jest obowiÂązkowe. "Pisze" jest koszmarnym babolem. :)

"Nie" z czasownikami - zawsze osobno, "nie" z przymiotnikami - zawsze razem. Nie wiem kto Ci wmĂłwiÂł, Âże teraz jest to niewaÂżne (piszemy to sÂłowo razem).

A w niemieckim ta reforma z "bety" na dwie "eski" chyba zosta³a cofniêta. Nie znam niemieckiego, ale podobno znowu mo¿na tak pisaÌ - mówili o tym kilka miesiêcy temu w "7 dni œwiat". Szczegó³ów nie znam. Mo¿e to dotyczy³o tylko Austrii?
Świeże pomidory! Prosto z krzaka!
kamuii
Fan Forum
Fan Forum

maÂło osĂłb siĂŞ nawzajem kojarzy i moÂże Ci bezkarnie i obrzydliwie nawrzucaĂŚ.
niekoniecznie... jest paru aktywnych forumowiczĂłw i oni wÂłasnie kojarzÂą sie wzajemnie i sobie wrzucajÂą .... poza tymza wse moÂżna siĂŞ zalogowac po pare razy z innym nickiem i wlewaĂŚ do woli :?
Nie popieram takiego stylu w jaki oni to robi¹, ale maj¹ racjê zwracaj¹Ì Ci na to uwagê,
Oczywiœcie ale mi chodzi w³asnie o styl... mo¿na zwróciÌ uwagê i poprawiÌ b³êdy ale nie trzeba obra¿aÌ...
A z tym pracodawcÂą to chodzi o to, Âże jak bĂŞdziesz przykÂładowo wystawiaĂŚ "faktĂłry" albo wypisaĂŚ na wekslu "AkceptĂłjĂŞ" to CiĂŞ wyleje i papierek ten nic Ci nie da.
Faktura u gĂłry bĂŞdzie napisane :) a akceptujĂŞ to raczej na pieczÂątce bĂŞdzie ;)
Trzeba pracowaÌ nad sob¹, a nie z papierkiem na dysleksjê spocz¹Ì na laurach i cieszyÌ siê, ¿e mia³o siê fory na maturze.
a skÂąd wiesz ze nie pracujĂŞ ? MyÂślisz Âże dostajesz papierek i sie cieszysz ? To nie tak... musisz chodziĂŚ to poradni robiĂŚ ĂŚwiczenia i pracowac nad soba... Nie spoczywasz na laurach... a co do forĂłw na maturze to.... :D :D kaÂżdy je miaÂł i wiadomo o co chodzi... Matura to stresujÂący ale nie ciĂŞzki egzamin szczegĂłlnie z matmy .... nie ma problemu jak siÂądziesz koÂło innych ktĂłrzy teÂż pisza....
Nie zgadzam siê, ¿e nie jest wa¿na ortografia. Poprawne pisanie bez b³êdów sk³ada siê wed³ug mnie na kulturê wypowiedzi.
Jak dla mnie na kulturê wypowiedzi sk³ada siê nie obrzucanie epitetami i treœÌ merytoryczna... to ¿e ktos pisze z b³êdami nie znaczy ze jest niekulturalny, za to ktoœ kto wyzywa od debili na pewno...
Podobno chcesz pracowaĂŚ w mediach. W Âżadnym wypadku nie moÂżesz wtedy mĂłwiĂŚ, Âże coÂś "pisze". "Jest napisane" jest obowiÂązkowe. "Pisze" jest koszmarnym babolem.
NIE PRAWDA...!!!!
"Nie" z czasownikami - zawsze osobno, "nie" z przymiotnikami - zawsze razem. Nie wiem kto Ci wmĂłwiÂł, Âże teraz jest to niewaÂżne (piszemy to sÂłowo razem).
MoÂże masz racjĂŞ sÂłyszaÂłam inaczej ale wiadomo jak jest w naszym kraju... co chwilĂŞ coÂś innego...
A w niemieckim ta reforma z "bety" na dwie "eski" chyba zostaÂła cofniĂŞta
w niemczech przynajmniej za czasĂłw mojego pobytu w liceum :) moÂżna byÂło pisaĂŚ na 2 sposoby....
wyrzszym -> WYÂŻSZYM
goÂżej -> GORZEJ
regó³ -> REGU£
Postaram siĂŞ zapamiĂŞtaĂŚ :lol:
Znowu zrobi³aœ mnóstwo ¿enuj¹cych wrêcz b³êdów.
bez z³oœliwoœci ale co sprawia ¿e jeden b³¹d jest bardziej ¿enuj¹cy od innego ? 8) tu w³asnie wychodzi pewna nieœcis³oœÌ bo albo ortografia jest bardzo wa¿na itp (w tedy ka¿dy b³¹d jest tak samo wa¿ny i nie ma bardziej lub mniej ¿enuj¹cych) albo jednak nie przywi¹zuje my do tego takiej wagi i wyraz "góra"i jego pisowna jest uznawana za bardziej powszechn¹ i znana ni¿ np "rzerzucha " (jakkolwiek siê to pisze ;) )
Android <3
Anonymus
Bywalec
Bywalec

Post autor: Anonymus »

ja nie mam Âżadnej z ww. wad pisania itp
CzĂŞsto zastaniawiam siĂŞ nad sprawÂą: czy dziennikarzem moÂże byĂŚ osoba ktĂłra posiada choĂŚby jednÂą z ww. wad? :?:
Osobiœcie uwa¿am, ¿e mo¿e - bo ktoœ mo¿e wymyœlaÌ ciekawe tematy, pytania, mieÌ dobr¹ wyobraŸniê do pisania tekstów a to, ze robi b³êdy owszem jego problem ale przecie¿ teksty np do gazet s¹ sprawdzane przez jakiegoœ polonistê, który to koryguje...
Każdego dnia toczy się życie - Jesteśmy po to aby je pokazać - Cała prawda całą dobę - TVN24
TVN - PROGRAMOWO NAJLEPSZA
Maciek
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: Maciek »

UwaÂżam, Âże ta dyskusja jest zbĂŞdna, bo nie powinno siĂŞ czepiaĂŚ przesadnie, a tak to wÂłaÂśnie troszkĂŞ robiÂą co niektĂłrzy. Obrazek
RadzĂŞ zaakceptowaĂŚ niedoskonaÂłoÂści tych osĂłb, ktĂłre z poprawnÂą pisowniÂą majÂą problemy; nie moÂżna przecieÂż przesadzaĂŚ.
Aniu! Tylko po co ten temat - czy to jest Twoja b³agalna proœba o litoœÌ...? A podobno siê tym nie przejmujesz! :mrgreen:
MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ
kamuii
Fan Forum
Fan Forum

Aniu! Tylko po co ten temat - czy to jest Twoja b³agalna proœba o litoœÌ...? A podobno siê tym nie przejmujesz!
1.A po co temat o godzinie 24.00 czy teÂż 00.00 ????? :lol: :lol:
2.Nie sÂądzĂŞ by byÂło siĂŞ nad kim czy nad czym litowaĂŚ no chyba Âże nad chorobÂą umysÂłowa niektĂłrych... :? poprostu byÂłam ciekawa co Wy o tym sÂądzicie....
3.Oczywiscie Âże siĂŞ tym nie przejmujĂŞ jak bym siĂŞ przejmowaÂła to dawno popadÂła bym w depresjĂŞ :lol: no i na pewno nie pisaÂłabym na gazecie.pl... mnie siĂŞ po prostu to podoba... niech sobie piszÂą ja jestem cierpliwa... :) zobaczymy kto wytrzyma dÂłuÂżej... JuÂż jedna osoba przestaÂła siĂŞ mnie w co 2 poÂście czepiaĂŚ to i moÂże reszta da spokĂłj :)
Android <3
Maciek
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: Maciek »

Ja juÂż Ci dajĂŞ spokĂłj. :wink: Temat o godzinach byÂł potrzebny, skoro chciaÂło tego tak wielu ForumowiczĂłw. :)
MIEJSCE NA TWOJĄ REKLAMĘ
kamuii
Fan Forum
Fan Forum

Ja juÂż Ci dajĂŞ spokĂłj.
No ale Ty mi w ogóle nie zak³óca³eœ spokoju :)
Android <3
michal
Bywalec
Bywalec

Post autor: michal »

kamuii pisze: a co do forĂłw na maturze to.... :D :D kaÂżdy je miaÂł i wiadomo o co chodzi... Matura to stresujÂący ale nie ciĂŞzki egzamin szczegĂłlnie z matmy .... nie ma problemu jak siÂądziesz koÂło innych ktĂłrzy teÂż pisza....
U mnie wcale tak nie byÂło. Miejsca siĂŞ przecieÂż losuje. Na polskim siedziaÂłem prawie na samym przodzie (do tego byÂł facet z kuratorium na scenie), a na matmie w Âśrodku sali, ale i tak sam pisaÂłem. Z tyÂłu faktycznie moÂżna byÂło ÂściÂągaĂŚ, ale to trzeba mieĂŚ "szczĂŞÂście" w losowaniu. OsobiÂście mnie by te szmery przeszkadzaÂły, bo zawsze wszystko piszĂŞ sam.

kamuii pisze:Jak dla mnie na kulturê wypowiedzi sk³ada siê nie obrzucanie epitetami i treœÌ merytoryczna... to ¿e ktos pisze z b³êdami nie znaczy ze jest niekulturalny, za to ktoœ kto wyzywa od debili na pewno...
Oczywiœcie, o kulturze przede wszystkim œwiadczy wartoœÌ merytoryczna. Ale grzecznoœci¹ jest tych b³êdów nie robiÌ i sprawdziÌ jak siê nie wie.

michal pisze:Podobno chcesz pracowaĂŚ w mediach. W Âżadnym wypadku nie moÂżesz wtedy mĂłwiĂŚ, Âże coÂś "pisze". "Jest napisane" jest obowiÂązkowe. "Pisze" jest koszmarnym babolem.
kamuii pisze:NIE PRAWDA...!!!!
"Nie" z rzeczownikami piszemy razem :arrow: nieprawda. Poza tym jest to "najprawdziwsza prawda" :P

kamuii pisze: bez z³oœliwoœci ale co sprawia ¿e jeden b³¹d jest bardziej ¿enuj¹cy od innego ? 8) tu w³asnie wychodzi pewna nieœcis³oœÌ bo albo ortografia jest bardzo wa¿na itp (w tedy ka¿dy b³¹d jest tak samo wa¿ny i nie ma bardziej lub mniej ¿enuj¹cych) albo jednak nie przywi¹zuje my do tego takiej wagi i wyraz "góra"i jego pisowna jest uznawana za bardziej powszechn¹ i znana ni¿ np "rzerzucha " (jakkolwiek siê to pisze ;) )
No on rze¿usze mo¿na faktycznie nie wiedzieÌ i jest to rzeczywiœcie mniej ra¿¹cy b³¹d z wygl¹du. Ale jak siê widzi "usemka" czu "h¿an" to o prostu brak s³ów. To jest w³aœnie ¿enada. Wielkie i ma³e litery albo razem czy osobno to te¿ mniejszego kalibru b³êdy, ale tak samo wa¿ne jeœli chodzi o poprawnoœÌ jêzyka.
Świeże pomidory! Prosto z krzaka!
doktorfaustus1
Fan Forum
Fan Forum
Kontakt:

Post autor: doktorfaustus1 »

ZarĂłwno na maturze z polskiegi i historii siedziaÂłem w pierwszej Âławce, tuÂż przed komisjÂą. Nie korzytaÂłem z Âżadnych "pomocy naukowychz" bo nie byÂło takiej potrzeby, zresztÂą nawet ich nie miaÂłem.Ale gdybym chciaÂł, to nie byÂłoby problemu.
Za co można dostać tutaj bana? Za pisanie na innym niż Łukasza forum. Czy to jest wolność, o którą 15 lat temu walczono? Czy to są ideały pomarańczowej rewolucji, której wstążeczkę nasz Admin dał kilka miesięcy temu na swojej stronie? Wątpie....
kamuii
Fan Forum
Fan Forum

Ja teÂż siedziaÂłam na maturze w 1 Âławce i to zaraz koÂło zakÂąsek wiĂŞc nauczyciele co chwilĂŞ siĂŞ pojawiali :) na Polskim nie sciÂągaÂłam bo nie miaÂłam po co i tak wiedziaÂłam ze zalicze ;) na dobra ocenĂŞ :)
a na historii sciÂągneÂłam caÂłe wypracowanie ;) w Âławce a potem w ubikacji :)
Nie byÂło nikogo z kuratorium wiĂŞc byÂł luzik :)
"Nie" z rzeczownikami piszemy razem Arrow nieprawda. Poza tym jest to "najprawdziwsza prawda" Razz
czyli o co chodzi ? :lol:
[/quote]
Android <3
ODPOWIEDZ