60. rocznica wyzwolena obozu Auschwitz-Birkenau. OPINIE...

Dyskusje o wszystkim, m.in. radiu, internecie i prasie.

Moderator: Łukasz

ArO
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: ArO »

Ja robiuÂłem to samo, co doktor i faktycznie wszĂŞdzie byÂło to samo. Ja oglÂądaÂłem gÂłownie CNN i mowili cos duzo o Polish Radio Katowice, ale co tego nie wiem :D

TVP mia³a najlepsz¹ transmisje bo jak juz napisa³ doktor dodawali swoje obrazki. Gdy na innych stacjach by³o ci¹gle to samo ujêcie przemawiaj¹cych, spiewaj¹cych to na TVP pokazywali obóz z ró¿nych ujêÌ, ludzi którzy sie tam zgromadzili. By³o ciekawiej i troche dziwi, ze nie zrobili tak na ca³y œwiat.

NaczekaÂłem siĂŞ 25 minut na "Teleexpress" ktĂłry byÂł krĂłciutki :evil:
Ten podpis został ocenzurowany przez redakcję tvnfakty.pl :)
tobi
Zbanowany
Zbanowany

Post autor: tobi »

doktorfaustus1 pisze: Sama TVP od czasu do czasu dawa³a inne zdjêcia i felietony wyprodukowane tylko dla w³asnej anteny. Niezaleznie od tego wci¹¿ relaizowany by³ sygna³ dla innych stacji
To smutne i dla mnie nie zrozumiaÂłe. Jak moÂże sie dziaĂŚ ze po
1. od 16.45 przerwanie transmisji na Fakty
2. po Faktach o 17.02 pogoda
3. 17.06 magazyn PRACA

(11.30-17.30 DzieĂą Na ÂŻywo)

Podczas gdy uroczystoÂści trwaÂły do 17.10 przynajmniej na TVP1.
TVP doceni³a bardziej to wydarzenie. W Teleexpresie specjalna czo³ówka.TVN24 mimo i¿ stara³a siê zrehabilitowaÌ materia³ami, relacjami w serwisie o 17.30 PRZEGRA£A :cry:
TVN odszedł wraz z Lisem i Olejnik....i kolejni odchodzą
:::...Cała prawda Całą dobe...:::TVN24

http://www.radiopin.pl
http://www.jazzradio.pl
ArO
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: ArO »

A no wÂłasnie miaÂłem tez i o tym pisac, ze tak chamsko ucieli transmisje na TVN 24 akurat wiedy kiedy te najwazniejsze gÂłowy panstw zapalaÂły znicze. Normalnie poraÂżka. TVP1 do 17:15 transmitowaÂło uroczystosc, potem byÂło "PrzeÂżyliÂśmy" takze o Auschwitz, a dopiero o 17:25 "Teleespress" gdzie poÂłowa programu byÂła o tej uroczystoÂści.
Ten podpis został ocenzurowany przez redakcję tvnfakty.pl :)
doktorfaustus1
Fan Forum
Fan Forum
Kontakt:

Post autor: doktorfaustus1 »

Tobi mniejsza z TVN24.
Trochê mi przykro, ¿e ani TVN ani Polsat nie przygotowa³y niczego specjalnego na tê rocznicê. Oczywiœcie bed¹ programy informacyjne, ale to chyba za ma³o. Nie œledzê ich propozycji programowych i nie wiem, czy Lis bêdzie dzisiaj o tym mówi³, ale co im szkodzi³o puœciÌ zamiast g³upiej telenoweli fragment takiej uroczystoœci? Ludzie w Polsce s¹ leniwi - nie chce siê im myœleÌ, zadawaÌ trudnych pytaù i szukaÌ na nie odpowiedzi. Widz¹c tak¹ transmisje na TVP1 na pewno zmenili kana³. Jednak gdyb to samo wydarzenie zobaczyli w kolejnej i jeszcze kolejnej stacji na pewno przez chwilê pomyœleliby o ofiarach obozów koncentracyjnych, wojnie, z³u... (Mówiê to jako student historii, wcale nie zamierzam w taki sposób dogry¿Ì którejœ ze stacji).
To byÂło naprawdĂŞ wyjÂątkowe wydarzenie i chyba warto byÂło mu poÂświĂŞciĂŚ wiĂŞcej uwagi nie przejmujÂąc siĂŞ oglÂądalnoÂściÂą czy reklamami. ZresztÂą nie odbiÂłoby siĂŞ to na ich finansach - sygnaÂł byÂł za darmo!

PS takie wydarzenia pokazujÂą jak bardzo potrzebne sÂą media publiczne.
PS przypominam o filmie Holocaust in Memoriam - TVP2, 18.55.
Za co można dostać tutaj bana? Za pisanie na innym niż Łukasza forum. Czy to jest wolność, o którą 15 lat temu walczono? Czy to są ideały pomarańczowej rewolucji, której wstążeczkę nasz Admin dał kilka miesięcy temu na swojej stronie? Wątpie....
Awatar użytkownika
Bartek
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: Bartek »

doktorze: tvn na pewno nie przygotuje z takiej imprezy relacji czy czegos specjalnego. Od dawna wszyscy wiemy,ze tvn idzie w strone stacji tematycznych. Moim zdaniem juz w paÂździerniku zaproponuje widzom (przynajmniej na Mazowszu i Wielkopolsce) maÂły pakiet - TVN, TVN7, TVN24 itd za jakies 9,99 zÂł emitujÂąc program naziemnÂą drogÂą cyfrowÂą. A juz teraz podzielil sobie stacje wedle programu jakie prezentuja...
doktorfaustus1
Fan Forum
Fan Forum
Kontakt:

Obchody 60. rocznicy wyzwolenia obozu koncentracyjnego Auschwitz -Birkenau na antenach TVP

Telewizja Polska aktywnie w³¹czy³a siê w obchody 60. rocznicy wyzwolenia KL Auschwitz, relacjonuj¹c uroczystoœci poœwiêcone rocznicy oraz nadaj¹c programy i filmy okolicznoœciowe. Stanowi³o to wa¿ny element realizacji misji telewizji publicznej.

27 stycznia na obu ogólnopolskich antenach transmisje z uroczystoœci ogl¹da³o od 26 proc. do 41 proc. telewidzów maj¹cych w tych godzinach w³¹czone odbiorniki. Najwy¿szy udzia³ (41 proc.) skupi³a transmisja z g³ównych uroczystoœci w TVP1 w godzinach 14.15 - 17.15. Transmisje cieszy³y siê najwiêkszym zainteresowaniem widzów w wieku powy¿ej 55 lat oraz osób z wykszta³ceniem wy¿szym (63 proc.).

Najwy¿sze audytoria zgromadzi³y transmisje uroczystoœci w TVP1 - 27. stycznia: Skrót relacji g³ównych uroczystoœci o godz. 20.15 obejrza³o 4,8 mln. Polaków (widownia 13,4 proc., udzia³ 33 proc.). Transmisja o 14.15 g³ównych uroczystoœci trwa³a 3 godziny i zgromadzi³a przed telewizorami 3,3 mln. Polaków (widownia 9,2 proc., udzia³ 41 proc.). Zazwyczaj w czwartki TVP1 w tym paœmie gromadzi tylko 1,5 mln widzów (widownia 4,2 proc., udzia³ 22 proc.).

Transmisjê z Teatru im. J. S³owackiego "Pozwólcie ¿yÌ mojemu narodowi" obejrza³o 1,2 mln. Polaków (widownia 3,4 proc., udzia³ 26 proc.). Tak¿e TVP2 zazwyczaj w tym czasie ma ni¿sz¹ widowniê oko³o 1 mln (widownia 2,9 proc., udzia³ 25 proc.). Spoœród dokumentalnych propozycji TVP, najwiêksze zainteresowanie wzbudzi³, wyemitowany 27. stycznia wieczorem, pierwszy odcinek serialu BBC "Auschwitz: naziœci i ostateczne rozwi¹zanie". Ogl¹da³o go 1,8 mln osób (5 proc.). Udzia³ wyniós³ 32 proc., co oznacza, ¿e ogl¹da³y go 32 osoby spoœród 100 maj¹cych w tym czasie w³¹czone telewizory.

Produkowany przez TVP sygna³ transmisji z Auschwitz-Birkenau dociera³ niemal na ca³y œwiat - do Europy, Azji, Australii oraz do Ameryki Pó³nocnej i Po³udniowej. TVP mia³a podpisane umowy na dostarczenie sygna³u z 38 stacjami. W praktyce jednak - jak siê szacuje - obraz by³ odbierany przez ok. 80 stacji.
:arrow: http://tvp.pl/3569,20050128170611.strona

Bary³a pierwszy raz s³yszê o takim pomyœle. Nazieman telewizja cyfrowa jest dopiero w planach. Obecnie diza³aj¹ dwa lub trzy nadajniki z testow¹ emisj¹ kana³ów TVP. W projekcie uczestnicz¹ tak¿e TVN i Polsat. Chodzi o stworzenie cyforwej telewizji niekodowanej, chocia¿ zapewne poszczególni nadawcy uruchomi¹ p³atne naziemne platforym (obok sygna³u bezp³atnego). Na razie chodzi o wybór jednego sytstemu dla wszystkich.
Za co można dostać tutaj bana? Za pisanie na innym niż Łukasza forum. Czy to jest wolność, o którą 15 lat temu walczono? Czy to są ideały pomarańczowej rewolucji, której wstążeczkę nasz Admin dał kilka miesięcy temu na swojej stronie? Wątpie....
Anonymus
Bywalec
Bywalec

Post autor: Anonymus »

dzis Orlos w Teleexpresie sie chwalil, ze wczoraj relacje z 60. rocznicy wyzwolenia obozu zaglady ogladalo blisko 3 mln wizdzow, a w normalny dzien ogladalnosc TVP siega okolo 1,5 mln widzow
W pewien sposob sukces TVP dzieki tym relacjom wiecej widzow mieli ale tvn24 zreszta tez napewno
Ostatnio zmieniony piątek 28 sty 2005, 21:37 przez Anonymus, łącznie zmieniany 1 raz.
Każdego dnia toczy się życie - Jesteśmy po to aby je pokazać - Cała prawda całą dobę - TVN24
TVN - PROGRAMOWO NAJLEPSZA
Awatar użytkownika
Bartek
Stały bywalec
Stały bywalec

sukceS? ja informacje o tym sukcesie okreslam jako haĂąbĂŞ. Jak mozna sukcesem ogladalnosci nazwa relacje z obozu zaglady? I ten materiaÂł o wielkim wkladzie mediow w wiadomosciach... HaĂąba!
doktorfaustus1
Fan Forum
Fan Forum
Kontakt:

Bary³a ch³opcze weŸ coœ na uspokojenie. To sukces, ¿e tyle milonów Polaków mimo d³ugiej transmisji postanowi³o spêdziÌ ten czas przed TVP1. Zawsze mogli w³¹czyÌ na telenowele w TVN lub inne badziewie w Polsacie. To du¿y sukces i warto o tym mówiÌ. Z drugiej strony szkoda, ¿e tylko tyle osób poœwieci³o tym wydarzeniom swoj¹ uwagê i swoej myœli.
A wk³¹d medió by³ - wszak w jaki inny spoósb poruszyÌ i zmoblizowaÌ opiniê publiczn¹?

ÂŁukasz pisze:A poniÂżej przykÂład "kamery TVN24 wÂśrĂłd tÂłumu" jak to mĂłwi Faustus:
Obrazek

CĂłz - to byÂła kamera TVP, TVN24 postawiÂłby tam jakiegoÂś pana w Âśrodku tÂłumu z kamrÂą na ramieniu...
Awatar użytkownika
Bartek
Stały bywalec
Stały bywalec

tu nie chodzi ze tyle osob chciaÂło zasiasc przed tv,ale o to jaka byla wymowa komentarza. Chwalic powinno sie widzĂłw, a chwali siĂŞ telewizja.
doktorfaustus1
Fan Forum
Fan Forum
Kontakt:

E tam, odebraÂłem to w zupeÂłnie inny sposĂłb. Gdyb zaleÂżaÂło im na chwaleniu siĂŞ to uwierz mi, ale nie ograniczyliby siĂŞ do sÂłonwego komentarza. Nawet jednym sÂłowem nie wspomnieli o ekpiach pracujacych na miejscu, sprzĂŞcie etc.
Awatar użytkownika
Bartek
Stały bywalec
Stały bywalec

moze o sprzecie i ludziach nie wspomnieli (czy na teren oboz miala w ogole wstep jakas inna tv, bo nie wiem - bylem na wycieczce), ale slowa byly dla mnie jednoznaczne. Szczegolnie po materiale o mediach
doktorfaustus1
Fan Forum
Fan Forum
Kontakt:

Ale¿ oczywiœcie, ¿e mia³y wstêp - stronê wczeœniej napisa³em o tym, ze min BBC i DW utowrzy³y tam w³asne punkty, w których rozmawiano z zaproszonymi goœÌmi i z których relacjonowano ca³e wydarzenie. Ogólnie przyjêtym zwyczajem jest, ¿e tak wielkie wydarzenia przygotowuje jedna lub dwie stacje wspólnie a sygna³ udostêpnia innym. Tym samym unika siê niepotrzebnych "brudów" w postacie cudzych kamer we w³asnym kadrze. Nikt nie walczy o lepsze miejsca, ¿adna z ekip sobie nie przeszkadza. I chyba najw¹zniejsze - to tanie.
Anonymus
Bywalec
Bywalec

Post autor: Anonymus »

OgĂłlnie przyjĂŞtym zwyczajem jest, Âże tak wielkie wydarzenia przygotowuje jedna lub dwie stacje wspĂłlnie a sygnaÂł udostĂŞpnia innym.
I to sie nazywa wzajemna wspolpraca telewizji.
Wiadoma sprawa, ze lepiej sie oglada czysty kadr niz konkurujacych ze soba dziennikarzy i kamerzystow
I wczoraj bylo to wlasnie w taki sposob pokazane, niestety inaczej jest np w przypadku komisji sledczej gdzie kazda telewzja czy radio 'bije' sie o jak najlepsze miejsce i ujecia
Każdego dnia toczy się życie - Jesteśmy po to aby je pokazać - Cała prawda całą dobę - TVN24
TVN - PROGRAMOWO NAJLEPSZA
Łukasz
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: Łukasz »

I bardzo dobrze, ¿e w przypadku Komisji jest inaczej bo operatorzy Wiadomoœci by to spartaczyli, jak wiêkszoœÌ swojej roboty. To w wiêkszoœci starzy ludzie, którzy nie znaj¹ siê na nowych sposobach kadrowania. A w Faktach zawsze trafi siê jakaœ ciekawostka: a to dubi¹cy w nosie Czarzasty, prze³ykaj¹cy œlinê Kwiatkowski, czy drepcz¹cy butami Miller. Bliska spojrzenia w oczy etc. A w Wiadomoœciach tak "¿eby by³o".
ODPOWIEDZ