Moderator: Łukasz
Tak wiĂŞc trza na Zielonych zagÂłosowaĂŚ,to siĂŞ zagÂłosujezadra pisze:a to znacie?
Dlaczego bĂŞdĂŞ gÂłosowaĂŚ na Zielonych?
BĂłg albo rynek. Wydaje mi siĂŞ do tego zostaÂł ograniczony nasz wybĂłr. Z jednej strony: narĂłd, rodzina, religia jako jedyne dostĂŞpne wartoÂści. Z drugiej: rynek, pragmatyzm i neoliberalizm.
"Zieloni" daj¹ nadziejê, ¿e w polityce mog¹ znaleŸÌ swoj¹ reprezentacjê ludzie, którym nie wystarcza ani jedno, ani drugie. Ludzie, dla których idea³em nie jest ¿ycie "jak przed wojn¹", ale nie zadawala ich tak¿e taka porcja wolnoœci, jak¹ mo¿na sobie kupiÌ za pieni¹dze, pod warunkiem, ¿e siê je ma. Tacy, którzy chcieliby ¿yÌ sensownie, w lepiej urz¹dzonym œwiecie i nie boj¹ siê myœleÌ o tym, jak go stworzyÌ.
Nie wystarcz¹ do tego tradycyjne has³a socjaldemokracji. SprawiedliwoœÌ spo³eczna i paùstwo nie rezygnuj¹ce ze swoich funkcji to niezbêdna podstawa - licz¹ siê jednak tak¿e inne wartoœci. A wartoœci te nie powinny sprowadzaÌ siê tyko do hase³, ale przek³adaÌ na codzienne dzia³ania i style ¿ycia.
G³osujê na Zielonych, bo wierzê, ¿e jest to partia ludzi nieco innych ni¿ wszyscy. Takich, którzy nie maj¹ problemu z równym traktowaniem obu p³ci, nie krzywi¹ siê, kiedy w s¹siedztwie zamieszka wietnamska rodzina, nie dziwi¹ siê, ¿e istniej¹ ludzie o odmiennej orientacji seksualnej, zastanawiaj¹ siê nad tym, co i po co kupuj¹, wol¹ rower od samochodu, widz¹ ró¿nicê miêdzy zwierzêciem a kmieniem, rozumiej¹ po co segreguje siê œmieci i wiedz¹, ¿e las to nie tylko metry szeœcienne drewna na sprzeda¿. S¹ gotowi za³o¿yÌ u siebie w pracy zwi¹zek zawodowy, pójœÌ na demonstracjê, stowarzyszyÌ siê, aby coœ wspólnie zrobiÌ. Zamiast kaplicy w supermarkecie chcieliby mieÌ w s¹siedztwie dobr¹ bibliotekê.
Nawet jeÂśli takich ludzi jest w Polsce niewielu, bĂŞdĂŞ gÂłosowaĂŚ na Zielonych po to, Âżeby kiedyÂś byÂło ich wiecej.
I doœÌ mam s³uchania, ¿e nie czas o tym mówiÌ, kiedy miliony Polaków ¿yj¹ w nêdzy. Z tego, ¿e trzeba umyÌ rêce, nie wynika, ¿e mamy mieÌ ju¿ na zawsze brudne nogi.
Kinga Dunin
publicystka, krytyczka literacka, socjoloÂżka.
SzczegĂłlna postaĂŚ w polskim Âżyciu publicznym, znana z jasnych i niezÂłomnych poglÂądĂłw
http://www.zieloni2004.pl/portal/index. ... zego-kinga
PrzecieÂż skopiowaÂła to ze strony do ktĂłrej daÂła linka :]anialek pisze:Tak wiĂŞc trza na Zielonych zagÂłosowaĂŚ,to siĂŞ zagÂłosujeÂŻe Ci siĂŞ tyle pisaĂŚ chciaÂło
![]()
![]()
:: Kamil pisze:PecieÂż skopiowaÂła to ze strony do ktĂłrej daÂła linka :]
Co z tego? mĂłgÂłbym odpowiedzieĂŚ Âże g*wnoanialek pisze:I co z tego![]()
SkopiowaÂła,nie skopiowaÂła jakie to ma znaczenie
WaÂżne to sÂą informacje i tyle
(...)
Ojej jeÂżeli Pana obraziÂłam,najmocniej przepraszam:: Kamil pisze: Co z tego? mĂłgÂłbym odpowiedzieĂŚ Âże g*wnoAleksandra podziwiaÂła ciĂŞ czy pytaÂła jak ci siĂŞ chciaÂło tyle przepisywaĂŚ to ja sprostowaÂłem Âże to jest skopiowane ze strony a nie przepisane
![]()
kaÂżdego teraz z bÂłotem bĂŞdziesz mieszaĂŚ:?
KtĂłra Aleksandra???:: Kamil pisze:Co z tego? mĂłgÂłbym odpowiedzieĂŚ Âże g*wnoanialek pisze:I co z tego![]()
(...)
Aleksandra podziwiaÂła ciĂŞ czy pytaÂła jak ci siĂŞ chciaÂło tyle przepisywaĂŚ to ja sprostowaÂłem Âże to jest skopiowane ze strony a nie przepisane
![]()
kaÂżdego teraz z bÂłotem bĂŞdziesz mieszaĂŚ:?
A tak na marginesie: ja zawsze oglÂądam NOanialek pisze::: Kamil pisze:PecieÂż skopiowaÂła to ze strony do ktĂłrej daÂła linka :]
I co z tego![]()
![]()
Wczoraj sobie pooglÂądaÂłam powtĂłrkĂŞ "NO",bo,wreszcie miaÂłam trochĂŞ czasu![]()
A Wydanie powtarzajÂą chybaAleksandra pisze:A tak na marginesie: ja zawsze oglÂądam NOTo jest ponad innymi czynnoÂściami
A dziÂś jeszcze "Wydanie drugie poprawione" mamy!
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości