Pisownia Pochanke - problem z 'ch' i 'h'

Dyskusje o wszystkim, m.in. radiu, internecie i prasie.

Moderator: Łukasz

aveo
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: aveo »

Dowcip Pohanke w dzisiejszych Faktach:
'Przychodzi gangster do lekarza,a lekarz teÂż gangster'...
1,2,3,4...okay,od tej chwili moÂżna siĂŞ ÂśmiaĂŚ. :neutral:
work work work
gdzie są te wakacje??!!
жду тебя...
salladyn
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: salladyn »

Gdybyœ mia³ trochê wiêksze IQ (powiedzmy IQ muchy) to wiedzia³byœ ¿e Pochanke chodzi³o raczej o grê s³ów a nie o ¿art :twisted:
Płyńcież Rodacy do Narodu swego ! Płyńcież wy do Narodu Waszego św. chyba przeklętego. Płyńcież wy do Stwora tegoż Św.Ciemnego,co od wieków zdycha,a zdechnąć nie może!
aveo
Stały bywalec
Stały bywalec

DziĂŞki za informacjĂŞ,ale paronomazja to mĂłj chleb powszedni 8)
ÂŻyczĂŞ tobie -fanie Pohanke- trochĂŞ wiĂŞcej luzu,bo nie ma sensu siĂŞ nawzajem obraÂżaĂŚ.
OglÂądam codziennie fakty i mam prawo do komentarzy,a jako ich fan:wrĂŞcz obowiÂązek!NiektĂłre "odcinki" sÂą mniej lub bardziej udane.Wczoraj byÂł jeden z tych gorszych,ale to nie znaczy,Âże wszystkie sÂą "beeee",bo Pohanke je prowadzi...Szkoda,Âże tak negatywnie to wszystko odebraÂłeÂś...
work work work
gdzie są te wakacje??!!
жду тебя...
pawell
Fanatyk :)
Fanatyk :)

Post autor: pawell »

aveo pisze:OglÂądam codziennie fakty i mam prawo do komentarzy,a jako ich fan:wrĂŞcz obowiÂązek!
:uhh: OglÂądasz codziennie, a nie wiesz jak siĂŞ poprawnie pisze nazwisko jednej z twarzy tego serwisu? :shock: I na dodatek fan "FaktĂłw". :uhh: Pochanke, Pochanke, Pochanke - zapamietaj. :)

I sorry za off topic. :stop:
Ja się wcale nie chwalę, ja po prostu MAM TALENT! :D
salladyn
Stały bywalec
Stały bywalec

aveo pisze: OglÂądam codziennie fakty i mam prawo do komentarzy,a jako ich fan:wrĂŞcz obowiÂązek!NiektĂłre "odcinki" sÂą mniej lub bardziej udane.Wczoraj byÂł jeden z tych gorszych,ale to nie znaczy,Âże wszystkie sÂą "beeee",bo Pohanke je prowadzi...Szkoda,Âże tak negatywnie to wszystko odebraÂłeÂś...
A ja mam prawo siĂŞ z tobÂą nie zgadzaĂŚ. I nie zgadzam siĂŞ. Wczorajsze Fakty byÂły udane.

P.S. Pawell sÂłuszna uwaga.
Płyńcież Rodacy do Narodu swego ! Płyńcież wy do Narodu Waszego św. chyba przeklętego. Płyńcież wy do Stwora tegoż Św.Ciemnego,co od wieków zdycha,a zdechnąć nie może!
aveo
Stały bywalec
Stały bywalec

No,rzeczywiœcie wpadka z ortografi¹ w jej nazwisku :D mea culpa!fonetycznie na szczêœcie nie ma ró¿nicy - i bardzo dobrze!bo gdyby "ch" wymawiaÌ inaczej ni¿ "h" - Rej by siê za g³owê z³apa³!
Orientujecie siĂŞ moÂże,czy jej nazwisko jest nieodmienne?Nigdy dotÂąd nie zwracaÂłem na to uwagi do teraz,kiedy o strukturze tego nazwiska wÂłaÂśnie jest mowa. :mhm:
MogÂłem przesadziĂŚ z intensywnoÂściÂą oglÂądania FaktĂłw.nie oglÂądam ich codziennie,bo pracujĂŞ,ale codziennie noszĂŞ je w sercu...... :roll:
KaÂżdy ma indywidualne poglÂądy,ktĂłre czĂŞsto mogÂą byĂŚ sprzeczne,do ktĂłrych nie zawsze moÂżna siĂŞ przekonaĂŚ.Dlatego proces ich wyraÂżania jest taki...wÂłaÂśnie taki jak powyÂżej ramki z mojÂą wypowiedziÂą.CieszĂŞ siĂŞ,Âże nasza dysputa nie siĂŞgneÂła bruku.
work work work
gdzie są te wakacje??!!
жду тебя...
Marcin
Przyjaciel TVNFakty.pl
Przyjaciel TVNFakty.pl

Post autor: Marcin »

Po 1) - co fo 'h' i 'ch' - nie masz do koùca racji, bo s¹ tereny Polski (chyba na po³udniu), gdzie ludnoœÌ odró¿nia 'h' od 'ch' i nie maj¹ problemów z pisowni¹. :D To albo górale albo kaszubi - nie jestem pewien.
Po 2) nazwisko Pochanke jest nieodmienne.
terraX
Bywalec
Bywalec

Post autor: terraX »

aveo pisze:nie oglÂądam ich codziennie,bo pracujĂŞ,ale codziennie noszĂŞ je w sercu...... :roll:
PiĂŞknie powiedziane :brawa: :D
Marcin pisze:bo s¹ tereny Polski (chyba na po³udniu), gdzie ludnoœÌ odró¿nia 'h' od 'ch' i nie maj¹ problemów z pisowni¹. To albo górale albo kaszubi - nie jestem pewien.
PowiedziÂłabym, Âże raczej kresy wschodnie- ale teÂż nie jestem pewna.

Ps. Marcin moÂże wydziel jakiÂś fajny temat z tego, miaÂł byĂŚ wÂątek dowcipĂłw :D
"Ten, kto się śmieje ostatni, przeważnie nie ma jednego zęba na przedzie" :)
salladyn
Stały bywalec
Stały bywalec

terraX pisze: PowiedziÂłabym, Âże raczej kresy wschodnie- ale teÂż nie jestem pewna.
Za to ja jestem pewien i przyznajê ci racjê. Sk¹d to wiem :?: Mia³em nauczycielkê od Polskiego która w³aœnie mówi³a ¿e do dziœ na kresach wschodnich niektórzy odró¿ni¹j¹ w mowie "ch" i "h". Na dodatek komicznie brzmia³o jej demonstrowanie przyk³adu:
-"Oni mĂłwiÂą hrrrrrrbata zamiast herbata." Raz siĂŞ przy tym popluÂła :lol:
aveo
Stały bywalec
Stały bywalec

Pochanke,problem z ch i h,hehe fajne :D
W wymowie ogólnopolskiej,standardowej nie ma ró¿nicy miêdzy wymow¹ ch i h,ale macie racjê,w ró¿nych dialektach ró¿ne rzeczy siê z nimi dziej¹!W kresowym jest w³aœnie to hrrr,bo np na Bia³orusi tak siê wymawia literê "g".Trochê to przypomina jakby chcia³o siê wydobyÌ,yyy
noo co tu du¿o mówiÌ,flegmê z gard³a.wiêc to plucie daleko nie mija siê z prawd¹.Jeœli chodzi o ten dŸwiêk,to nie mogê go odró¿niÌ od francuskiego grasejowania.dla mnie te podobieùstwo jest na razie nie do rozgryzienia... :hmm: mo¿e ktoœ z was zna francuski i mo¿e porównaÌ to
err do tego hhhrr?Trudno byÂłoby mi wiarygodnie potraktowaĂŚ brzmienie takiego dÂźwiĂŞcznego w zasadzie h,w nazwisku Justyny...to by brzmiaÂło..zabawnie:)
W mowie ogólnopolskiej istnieje podobne dŸwiêczne h np Bohdan."Pochanke" brzmi leciutko,czuÌ ró¿nicê,nie? :) Jeœli chodzi o Kaszuby to jestem zielony,tu mnie macie!A górale...Podhale i górzysta Ma³opolska ch na koùcu wyrazu zamieniaj¹ ogólnie w k,bo f te¿ tam po drodze siê znajdzie.i tak wychodzi z tego zamiast giertych - giertyk,giertyf :devil:
Na razie tyle,jeÂżeli chodzi o PolskĂŞ.wyobraÂźcie sobie,jakby siĂŞ wymawiaÂło,gdyby Pochanke byÂło angielskim nazwiskiem :P
work work work
gdzie są te wakacje??!!
жду тебя...
salladyn
Stały bywalec
Stały bywalec

aveo pisze:Jeœli chodzi o ten dŸwiêk,to nie mogê go odró¿niÌ od francuskiego grasejowania.dla mnie te podobieùstwo jest na razie nie do rozgryzienia... :hmm: mo¿e ktoœ z was zna francuski i mo¿e porównaÌ to
err do tego hhhrr?
Francuzi wcale nie wymawiaj¹ "h". Mia¿d¿¹ca wiêkszoœÌ wszystkich "h" we francuskim jest niema ("h" muet). Istnieje co prawda tak zwane "h" przydechowe ("h" aspirÊ) ale niewiele siê ró¿ni od tego "h" niemego. Najfajniesze jest to jak Francuzi œpiew¹j¹ "Happy Birthday To You" :D
Brzmi to mniej wiĂŞcej tak: "Eppi bersdej tu ju" :lol: Boki moÂżna zrywaĂŚ :lol:
terraX
Bywalec
Bywalec

aveo pisze:Na razie tyle,jeÂżeli chodzi o PolskĂŞ.wyobraÂźcie sobie,jakby siĂŞ wymawiaÂło,gdyby Pochanke byÂło angielskim nazwiskiem :P
A po francusku byÂłoby mniej wiĂŞcej: PoszÂąnke, z wznoszÂącÂą intonacjÂą :D
Najfajniesze jest to jak Francuzi ÂśpiewÂąjÂą "Happy Birthday To You"
A "¿³ajus aniverser", na nutkê "Happy birthday to you",tez fajnie brzmi :devil:
aveo
Stały bywalec
Stały bywalec

Epi bersdej hehe,dobre..
Dobrze wiedzieĂŚ,Âże h jest nieme w j.francuskim.To tak jak w hiszpaĂąkim.W hiszpanie 'j' wymawia siĂŞ jako 'h',wiĂŞc piszÂąc Pojanke,wyszÂło by w rezultacie Pochanke.W takim razie we francuskim Justyna Pohanke-wg mojej indywidualnej wersji ortograficznej :D byÂłaby Poanke.teÂż Âładnie.Ale to by juÂż nie byÂła Justyna :P
Z grasejowaniem,chodzi³o mi o specyficzne wymawianie francuskiego 'r',którego nie odró¿niam od tego flegmowatego hrrr.
W rosyjskim jest tak,¿e oni pisz¹ nie M.Bu³hakow,ale Bu³gakow.podobnie jest np z alkoholem,hotyzontem itd. - a³kago³,gorizont.Wiêc mo¿e Rosjanie pisz¹ Poganke?Któ¿ to mo¿e wiedzieÌ...
work work work
gdzie są te wakacje??!!
жду тебя...
salladyn
Stały bywalec
Stały bywalec

aveo pisze:W takim razie we francuskim Justyna Pohanke-wg mojej indywidualnej wersji ortograficznej :D byÂłaby Poanke.teÂż Âładnie.Ale to by juÂż nie byÂła Justyna :P
Nie,nie, nie. Pochanke po Francusku brzmiaÂłoby mniej wiĂŞcej tak jak napisaÂła TerraX- PoszÂąnke. Przypominam Âże Francuzi nie wymawiajÂą "h" ale "ch" juÂż tak :)
terraX
Bywalec
Bywalec

salladyn pisze:Nie,nie, nie. Pochanke po Francusku brzmiaÂłoby mniej wiĂŞcej tak jak napisaÂła TerraX- PoszÂąnke. Przypominam Âże Francuzi nie wymawiajÂą "h" ale "ch" juÂż tak :)
No teÂż nie do koĂąca, bo mĂłwiÂą "sz".
Ale ÂŻustin PoszÂąke, ladnie co nie? :D

A próbowa³eœ kiedyœ nauczyÌ Francuza (bez zdolnoœci jêzykowych) wymawiaÌ "ch", np w s³owie *uj? Czêsto wychodzi mu inne fajne s³ówko "kuj" :devil:
ODPOWIEDZ