doktorfaustus1 pisze:
Hmm, pierwsze sÂłyszĂŞ, Âże Janusz Sobieraj zajmowaÂł siĂŞ w Dzienniku TV tematami politycznym. MoÂże masz racjĂŞ, ale jeÂżeli rzeczywiÂście byÂłoby tak jak mĂłwisz to raczej nie pracowaby w WiadomoÂściach - z poczÂątkiem lat 90 TVP zwolniÂła praktycznie wszytkich ludzi dawnego Dziennika - czasami niesÂłusznie, ale tylko czasami.
Na pewno Sobieraj od polityki. Nie ¿e ja to pamiêtam, ale pokazywali jakiœ rok temu podczas rocznicy Okr. Sto³u albo wyborów 4 czerwca materia³ archiwalny i nie doœÌ, ¿e s³ysza³em jego g³os, to pojawi³ siê napis "Janusz Sobieraj DTV", a potem jeszcze stand-up - mia³ jeszcze wtedy wiêcej czarnych ni¿ siwych w³osów. Warunkiem pozostania w Wiadomoœciach mo¿e by³a zmiana tematyki o 180 stopni?
Nie zwolnili wszystkich widocznie. Z tego co juÂż mĂłwiÂłem to na pewno teÂż Sukmanowska ma karierĂŞ w DTV, a z danych wtĂłrnych wiem, Âże pracowali tam Grad-WoÂźniak i Milewicz. Podejrzewam teÂż z racji wieku, Âże rĂłwnieÂż ÂŚliwiĂąska i Kruszniewska, bo te nazwiska sÂą mi znane od wielu wielu lat.
doktorfaustus1 pisze:
OczywiÂśice niedoÂścigniony byÂł Milewicz,
Irackie i wojenne sprawy OK, ale czytaÂł wszystko na jedno kopyto, z takimi samymi niezwykÂłymi i nieadekwatnymi do tematu emocjami. W ktĂłrymÂś momencie czytaÂł nie tylko materiaÂły wojenne, ale np. zbitki ze Âświata kultury, muzyki. WychodziÂło dziwnie. KtoÂś gdzieÂś kiedyÂś zrobiÂł jakiÂś Âżart i czytaÂł jakieÂś bzdury o zwierzÂątkach w Milewiczowej interpretacji. Czy to nie zrobiÂł mÂłody Stuhr w Opolu?
doktorfaustus1 pisze:
Tak, pamiêtam te czasy, kiedy CNN pos³ugiwa³o siê polskimi dziennikarazami mówi¹c o Polsce, ma³o tego Wo³oska dosta³a od CNN jak¹œ specjaln¹ nagrodê. Ale cóz od czasu podpisanai kontraktu z polsatem Polska znik³a z CNN i penei d³ugo siê tam nie pojawi.
W wiadomoÂściach CNN Wolrd News nigdy nie widziaÂłem polskiego reportaÂżu - jedynie CNN World Report, ale to nie byÂły niusy, tylko takie bardziej ciekawostki.
Doskonale pamiêtam jak potraktowali powódŸ 1997. Po macoszemu! Kilka zdaù czyta³ prezenter do materia³ów nagranych z Polsatu lub jakoœ przes³anych przez TVP (bez znaczka). Dopiero jak powódŸ przesz³a na granicê niemieck¹ to temat ten sta³ siê "jedynk¹", mówili o tym prawie ca³y serwis i by³a nawet korespondentka. Nazywa³a siê Betsy Aron. Raz przesz³a do Polski i nadawa³a ze S³ubic. A tak to wszystko siê koncentrowa³o na Niemcach. A podczas pielgrzymki papie¿a 1999 mieli w³asn¹ ekipê i lotnego korespondenta - Jima Bittermana.