GALA: A propos ¿ycia zawodowego: dlaczego nie prowadzisz g³ównego wydania Faktów?
J.P.: ByÂłam ustawiana w naturalnej opozycji wobec Tomka Lisa. Bo on to dziennikarz z charyzmÂą i charakterem, a ja baba z charakterem.
GALA: Podobno by³ taki pomys³, ¿ebyœcie wspó³prowadzili Fakty?
J.P.: Do mnie taki pomysÂł nie dotarÂł. Tomek byÂł sam sobie sterem, Âżeglarzem, okrĂŞtem. Takie miejsce zawsze tam zajmowaÂł.
GALA: Nie chciaÂłabyÂś prowadziĂŚ okrĂŞtu flagowego TVN?
J.P.: Nie miaÂłam nigdy poczucia, Âże powinnam. Mam swĂłj 60-minutowy program, ktĂłry od pierwszej do ostatniej minuty ukÂładam sama, sama teÂż zapraszam goÂści. Przyznam, Âże zaproponowano mi prowadzenie FaktĂłw, ale odmĂłwiÂłam. To byÂło caÂły czas miejsce Tomka Lisa, a ja szanujĂŞ czyjÂś teren. WiedziaÂłam, Âże bĂŞdzie to odebrane jako zajĂŞcie jego terytorium, takiego gorÂącego fotela.
GALA: Ale Bogdan Rymanowski usiadÂł na tym miejscu.
J.P.: Boguœ by³ naturalnym kandydatem. Od pocz¹tku pracuje w TVN-ie, razem z Monik¹ Olejnik prowadzi³ Kropkê nad i. Pojawi³ siê w Faktach ju¿ we wrzeœniu ub.r. To jest te¿ kwestia charakteru. Bogdan to si³a spokoju. Ja natomiast wszystko biorê sobie do serca. Kiedy robiê program, który jest podszyty nerwami, a do tego dok³ada siê jeszcze czyjaœ z³oœÌ, ¿al, zawiœÌ, poczucie krzywdy z mojego powodu, nie jestem w stanie pracowaÌ, usi¹œÌ, uœmiechn¹Ì siê i powiedzieÌ: "Dobry wieczór. Fakty, Justyna Pochanke. Zapraszam". Drugim powodem, dla którego nie chcia³am prowadziÌ Faktów, to taka dziennikarska trudnoœÌ rozstania siê z wywiadami. W TVN 24 prowadzê wywiady i jest to formu³a, w której sprawdzam siê znacznie lepiej ni¿ w czystej prezenterce. Mam œwiadomoœÌ, ¿e posz³am krok dalej. Nie przedstawi³am siê, odczyta³am, tylko dowiedzia³am siê czegoœ. Fakty s¹ œwietne. Bez nich wydaje mi siê, ¿e nie mam tej kropki nad i, nie mam tego ostatniego komentarza Sekielskiego, Sianeckiego. W TVN 24 siada przede mn¹ Na³êcz, Borowski, Miller, Rokita, Celiùski, Cimoszewicz. Ju¿ nikt nie odmawia i to jest zwyciêstwo nad ogl¹dalnoœci¹, nad mas¹, nad wielkimi œwiat³ami.
Tu jest fragment wywiadu w ktĂłrym mĂłwi, Âże nie chce prowadziĂŚ faktĂłw tylko robiĂŚ wywiady.
AleÂż ona jest beszczelna i nieszczera i jak szybko zmienia zdanie.
PS:Krasu nie zwracaj mi uwagi, Âże pisze 2 posty pod rzÂąd bo dotyczÂą czego innego i chciaÂłem aby byÂło to oddzielone od poprzedniego postu.